ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιδότηση στεγαστικών δανείων: «Βροχή» αιτήσεων για πιστοποιητικό ευαλωτότητας

10:14 - 08 Φεβ 2023 | Οικονομία
Επιδότηση στεγαστικών δανείων: «Βροχή» αιτήσεων για πιστοποιητικό ευαλωτότητας
Την 1η Φεβρουαρίου οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ανακοίνωσαν ότι ξεκινά η πρώτη φάση του προγράμματος επιδότησης των δόσεων δανείων ευάλωτων νοικοκυριών.
Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο και μέσα σε έξι ημέρες στην πλατφόρμα ευάλωτων ο αριθμός των ενεργών αιτήσεων έφτασε τις 22.909 αιτήσεις.
 
Ουσιαστικά είναι η πρώτη φάση για την όλη διαδικασία με τους δανειολήπτες να σπεύδουν να υποβάλλουν αίτηση ώστε να εκδώσουν πιστοποιητικό ευαλωτότητας και να επιδοτηθούν για το 50% της αύξησης της μηνιαίας δόσης τους.
 
Η επιδότηση

Ενδεικτικά, αναφέρεται, ότι π.χ. ένα στεγαστικό δάνειο κυμαινόμενου επιτοκίου 100.000 ευρώ διάρκειας 20 ετών, όταν το euribor 3μήνου ήταν μηδενικό και το επιτόκιο 3% η μηναία δόση ήταν 560,62 ευρώ.

Πλέον, με το euribor 3m στο 3% και το επιτόκιο στο 6% η δόση του δανείου θα ξεπεράσει τα 700 ευρώ (περίπου 720 ευρώ).  Ουσιαστικά η επιβάρυνση ανέρχεται στα160 ευρώ από τις αρχές Ιουλίου. Εάν τώρα ο δανειολήπτης κριθεί ευάλωτος τότε με βάση το όλο πρόγραμμα θα επιδοτηθεί με 80 ευρώ, μέσω του προγράμματος που χρηματοδοτείται από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Συνολικά η ενίσχυση αφορά, με βάση εκτιμήσεις, περίπου 25.000- 30.000 δανειολήπτες. 

Σημειώνεται ότι μέχρι τις 31/12/2022 στο ενδιάμεσο πρόγραμμα-γέφυρα, μέχρι τη λειτουργία του Φορέα Ακινήτων, είχαν ενταχθεί μόλις 20 ευάλωτοι δανειολήπτες, 89 αιτήσεις ήταν υπό αξιολόγηση και 53 αιτήσεις σε αρχικό στάδιο. 
 
Τώρα το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγαλύτερο. Από τις 22.909 ενεργές αιτήσεις, οι 13.509 βρίσκονται στο αρχικό στάδιο, αυτό της δημιουργίας, οι  8.339 είναι στη φάση άντλησης στοιχείων και 1.061 έχουν πάρει ήδη βεβαίωση ευάλωτου νοικοκυριού.
 
Μετά την επεξεργασία των δεδομένων οι επιλέξιμοι δανειολήπτες αναμένεται να πάρουν την επιδότηση τον Απρίλιο.
 
Στο μεταξύ πιθανή  θεωρείται η ύπαρξη ενός δεύτερου γύρου διαπραγματεύσεων μεταξύ τραπεζών και υπουργείου Οικονομικών σε ό,τι αφορά την προστασία των δανειοληπτών, τις προμήθειες, αλλά και τα επιτόκια καταθέσεων.
 
Με βάση και τα στοιχεία της ΤτΕ παραμένει μεγάλη η διαφορά μεταξύ επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων, κάτι που βέβαια ενισχύσει την κερδοφορία των τραπεζών, ειδικά σε μια περίοδο που  η άνοδος των επιτοκίων αποτρέπει πολλούς από αιτήσεις δανείων.  Αυτό βέβαια οδηγεί σε "φρένο"  της αναπτυξιακής πορείας της οικονομίας, κάτι που απασχολεί το υπουργείο Οικονομικών.
 
'Ήδη, δε, απέστειλε επιστολή στις τράπεζες με την οποία τους ζητεί να καταγράψουν τις ενέργειες στις οποίες έχουν προβεί προκειμένου να συγκρατήσουν τα επιτόκια χορηγήσεων, αλλά ως φαίνεται και με αναφορά στα υπόλοιπα φλέγοντα θέματα, όπως το ύψος των προμηθειών και τα επιτόκια καταθέσεων.
 
Τέλος, θέμα ημερών είναι  να ξεκινήσει ο πολυαναμενόμενος ανταγωνιστικός διάλογος για τον φορέα ο οποίος θα διαχειρίζεται τα σπίτια των ευάλωτων. Η , δε,  υποβολή των δεσμευτικών προσφορών θα λάβει χώρα μέχρι τα τέλη Απριλίου. Εντός του Μαΐου 2023 θα επιλεγεί ο προτιμητέος επενδυτής, εντός διμήνου εκτιμάται ότι θα υπογραφεί η σύμβαση παραχώρησης στον επενδυτή και η συμφωνία θα κυρωθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος Αυγούστου - αρχές Σεπτεμβρίου.
 
Γιώργος Αλεξάκης
Τελευταία τροποποίηση στις 11:33 - 08 Φεβ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.