ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μείωση επιτοκίων για ρυθμίσεις στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό

11:03 - 09 Φεβ 2023 | Οικονομία
Μείωση επιτοκίων για ρυθμίσεις στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό
Παρεμβάσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό προανήγγειλε εχθές (8/2) ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, με την άμεση κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης, μιλώντας στη Βουλή.
Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, μέσω άμεσης νομοθετικής πρωτοβουλίας, βελτιώνεται το υφιστάμενο εργαλείο του εξωδικαστικού μηχανισμού, ώστε μεταξύ άλλων:
  • Να είναι υποχρεωτική η αιτιολόγηση μη συναίνεσης στην πρόταση ρύθμισης που παράγει ο αλγόριθμος, τόσο των χρηματοδοτικών φορέων όσο και του οφειλέτη, και να πραγματοποιείται δημόσια ανάρτηση αυτής στην πλατφόρμα. Να σημειωθεί ότι νομικοί κύκλοι αναφέρουν την έλλειψη οποιασδήποτε «υποχρεωτικότητας» στον εξωδικαστικό μηχανισμό ως τον βασικό λόγο για τον οποίο οι τελικές ρυθμίσεις παραμένουν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.  Η σύνταξη αιτιολόγησης και η δημοσίευση αυτής θεωρείται ένα βήμα «πίεσης» προς τους εμπλεκόμενους να μην απορρίπτουν, χωρίς δεύτερη σκέψη, τα σχέδια ρυθμίσεων. 
  • Να διευρυνθεί το πεδίο εφαρμογής του εξωδικαστικού μηχανισμού για να μπορούν να εντάσσονται οφειλέτες και με μία και μοναδική οφειλή.  Σήμερα υπάρχει το όριο του 90% στην οφειλή, κάτι που σημαίνει ότι οι οφειλές θα πρέπει να είναι σε τουλάχιστον δύο «πηγές». Από τη διατύπωση της νομοθετικής ρύθμισης θα εξαρτηθεί αν αυτή η αλλαγή θα διευκολύνει ώστε να τακτοποιηθούν και μεγάλες οφειλές προς το Δημόσιο μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού. 
  • Να ενταχθούν και νέες κατηγορίες οφειλών που μπορούν να ρυθμιστούν, όπως είναι οι οφειλές υπέρ τρίτων που εισπράττονται από τη φορολογική διοίκηση.
  • Να καταργηθεί η ποινή προεξόφλησης των οφειλών προς το Δημόσιο και να μειωθεί ώστε να μην "τιμωρείται" όποιος έχει ρευστότητα και θέλει να αποπληρώσει, Επίσης, στα σκαριά είναι μείωση στο επιτόκιο ρύθμισης. Με βάση, δε, πληροφορίες, εξετάζεται για το επιτόκιο να έχει σημαντική μείωση κατά περισσότερες από δύο ποσοστιαίες μονάδες. Σήμερα οι οφειλές προς το Δημόσιο τοκίζονται με επιτόκιο συνδεδεμένο με το Euribor προσαυξημένο κατά 5%. Εξετάζεται εκτός από την κατακόρυφη μείωση και η μετατροπή σε σταθερό. 
Στο μεταξύ με βάση όσα ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, στους 3.320 έχουν ανέλθει οι οφειλέτες, που έχουν ρυθμίσει το σύνολο των υποχρεώσεών τους προς τις τράπεζες και το Δημόσιο μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, με το ύψος του ρυθμισμένου χρέους να φτάνει στο 1,08 δισ. ευρώ. 
 
Βέβαια τα στοιχεία «δεν προσφέρονται για πανηγυρισμό», όπως ανέφερε  ο υπουργός Οικονομικών.
 
Οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα ανέρχονται σε 47,6 χιλιάδες και αφορούν χρέη 26,7 δισ. ευρώ. Από αυτές, οι 34,6 χιλιάδες (περίπου οι τρεις στις τέσσερις) βρίσκονται ακόμη σε αρχικό στάδιο, οπότε για τα 20,4 δισ. από τα 26,7 δισ. ευρώ δεν υπάρχει ακόμη εικόνα για το τι πρόκειται να συμβεί.
 
Στο 2ο στάδιο (οριστικής υποβολής και διαπραγμάτευσης) έχουν περάσει 5,4 χιλιάδες αιτήσεις που αντιστοιχούν σε 3,6 δισ., ενώ στο 3ο στάδιο των ολοκληρωμένων αιτημάτων βρίσκονται 7,5 χιλιάδες αιτήσεις, με 2,7 δισ. ευρώ
 
Γιώργος Αλεξάκης
 
Τελευταία τροποποίηση στις 11:09 - 09 Φεβ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.