ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ακριβότερο φέτος το σαρακοστιανό τραπέζι- «Φωτιά» η τιμή της λαγάνας

10:19 - 21 Φεβ 2023 | Οικονομία
Ακριβότερο φέτος το σαρακοστιανό τραπέζι- «Φωτιά» η τιμή της λαγάνας
Η ακρίβεια συνεχίζει να πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με τις τιμές και των προϊόντων που συμπεριλαμβάνονται παραδοσιακά στο σαρακοστιανό τραπέζι να έχουν πάρει την ανηφόρα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η παραδοσιακή λαγάνα αναμένεται, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega, να κοστίσει στον καταναλωτή από 3,50 έως 5 ευρώ, ενώ πέρυσι πωλούνταν στα αρτοποιία από 3 έως 3,5 ευρώ και το 2021 κόστιζε μόνο 2,30 έως 3 ευρώ.

Οι επιχειρηματίες επικαλούνται το ενεργειακό κόστος και αυτό των πρώτων υλών που σε ένα χρόνο αυξήθηκε ακόμα και 100%.

«Αν υπολογίσουμε ότι είχε 10 με 12 ευρώ το σακί το αλεύρι πέρσι κι έχει τώρα, φέτος, 22 με 24, κι όλες οι πρώτες ύλες, τα σουσάμια, η ενέργεια, έχουν ανέβει, έχουν ακριβύνει όλα. Τί να κάνω εγώ τώρα;», δήλωσε ο Παναγιώτης Σαχινίδης, πρόεδρος της Συντεχνίας Αρτοποιών  Αθηνών.

Γενικότερα το σαρακοστιανό τραπέζι αναμένεται να είναι πιο ακριβό φέτος. Ενδεικτικά, ο πατροπαράδοτος χαλβάς θα κοστίσει φέτος από 6,5 έως 15 ευρώ το κιλό, ανάλογα με την ποιότητα και τις γεύσεις, ο άσπρος ταραμάς έχει… ξεφύγει στα 17 ευρώ το κιλό, ενώ η ταραμοσαλάτα αγγίζει τα 6,5 ευρώ το κιλό.

Την Τετάρτη το καλάθι της Σαρακοστής στα σούπερ μάρκετ

Την ερχόμενη Τετάρτη, πάντως, θα βρίσκεται στα σούπερ μάρκετ το καλάθι της σαρακοστής με προϊόντα νηστίσιμα, και θα διατηρηθεί μέχρι και τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Όπως έχει ανακοινωθεί, θα περιλαμβάνει χαλβά, νηστίσιμες σαλάτες σε μορφή αλοιφής, όπως ταραμοσαλάτα και μελιτζανοσαλάτα, και κατεψυγμένα θαλασσινά, με το κάθε σούπερ μάρκετ να πρέπει να έχει τουλάχιστον δύο είδη όσο διαρκεί η Σαρακοστή.

Πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα θα ανακοινωθούν και τα προϊόντα που θα περιλαμβάνονται στο πασχαλινό καλάθι, το οποίο θα βρίσκεται στα ράφια των σούπερ μάρκετ από τη Μεγάλη Τετάρτη μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:21 - 21 Φεβ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.