ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σενάριο για ταυτόχρονη αύξηση κατώτατου μισθού με μείωση εισφορών Κύριο

21:15 - 23 Φεβ 2023 | Οικονομία
Σενάριο για ταυτόχρονη αύξηση κατώτατου μισθού με μείωση εισφορών
Στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας των προτάσεων από τους οικονομικούς και κοινωνικούς φορείς για τον καθορισμό της νέας αύξησης του κατώτατου μισθού που θα ισχύσει από την 1η Απριλίου του 2023 βρίσκεται η κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση έχει στα χέρια της τις προτάσεις και σύμφωνα με πληροφορίες "ζυγίζει" βασικά δύο σενάρια.

Το ένα προβλέπει μία πιο φειδωλή αύξηση του κατώτατου μισθού που θα κυμανθεί από τα 713 ευρώ μικτά σε 770 με 780 ευρώ μικτά.

Παράλληλα, όμως, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ εξετάζεται και μία πιο "γενναιόδωρη" επιλογή, με την αύξηση να αγγίζει ενδεχομένως τα 800 ευρώ μικτά. Θεωρείται, όμως, βέβαιο πως αν "κλειδώσει" αυτή η επιλογή θα συνδυαστεί και ταυτόχρονη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ώστε να μη δυσαρεστηθούν οι επιχειρήσεις από τις αυξήσεις.

Υπενθυμίζουμε ότι οι προτάσεις που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση είναι οι εξής:

  • Η ΓΣΕΕ προτείνει αύξηση του κατώτατου μισθού στα 826 ευρώ.
  • Η Τράπεζα της Ελλάδας σημειώνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με οποιαδήποτε αύξηση κάτω από το ύψος του πληθωρισμού, κάτι που σημαίνει ότι ο κατώτατος μισθός πηγαίνει έως τα 780 ευρώ.
  • Το ΚΕΠΕ προτείνει να φτάσει ο κατώτατος μισθός από 760 έως 780 ευρώ. Η πρόταση του ΚΕΠΕ είναι πιο σημαντική, καθώς είναι ο φορέας που θα συγκεντρώσει όλες τις προτάσεις και θα κάνει την τελική εισήγηση στο υπουργείο. Σημειώνει, δε, ότι οι αμοιβές πάνω από 780 ευρώ χάνουν το αφορολόγητο, κάτι που σημαίνει απώλεια στο συνολικό εισόδημα.
  • Η ΓΣΕΒΕΕ προτείνει αύξηση 8-10%, με τον κατώτατο μισθό να διαμορφώνεται μεταξύ 770 και 784 ευρώ.
  • Η ΕΣΕΕ προτείνει αύξηση 7%, με τον κατώτατο μισθό να διαμορφώνεται στα 763 ευρώ.
  • Ο ΣΕΤΕ προτείνει αύξηση του κατώτατου στα 753 ευρώ.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.