ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στουρνάρας: Ανάπτυξη 2,2% το 2023- «Καμπανάκι» για τις εκλογές Κύριο

12:45 - 07 Απρ 2023 | Οικονομία
Στουρνάρας: Ανάπτυξη 2,2% το 2023- «Καμπανάκι» για τις εκλογές
Τις προβλέψεις του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας έκανε στην ομιλία του στην 90η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Τράπεζας της Ελλάδος, ο Γιάννης Στουρνάρας, που έστειλε και το δικό του μήνυμα για τις εκλογές με... μότο «σύνεση και υπευθυνότητα».

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας αναφέρθηκε αρχικά στη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2022, χάρη στην οποία όπως είπε θα υπάρξει ανθεκτικότητα και το 2023.

Ο κ. Στουρνάρας είπε πως η ΤτΕ αναθεωρεί προς τα πάνω την εκτίμησή της για την ανάπτυξη του 2023. Σημείωσε πως αυτή θα ανέλθει στο 2,2% με τις επενδύσεις και τον τουρισμό να αποτελούν τα βασικά "όπλα".

Εκτίμησε επίσης πως θα μηδενιστεί το έλλειμμα και πως θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα. Στοιχεία, που όπως είπε μπορεί να βοηθήσουν τη χώρα μας να πετύχει την επενδυτική βαθμίδα.

Επενδυτική βαθμίδα

Στο πλαίσιο αυτό, για να επιτευχθεί αυτός ο εθνικός στόχος, ο διοικητής της ΤτΕ τόνισε πως είναι πολύ σημαντική η διαφύλαξη δημοσιονομικής αξιοπιστίας με πρωτογενή πλεονάσματα στο 2%.

Η επενδυτική βαθμίδα θα έχει θετική επίδραση σε όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις, σημείωσε και υπογράμμισε επίσης την ανάγκη υλοποίησης των δράσεων στο σχέδιο Ελλάδα 2.0.

Ψηφιακός μετασχηματισμός, πράσινη μετάβαση και αύξηση της απασχόλησης θα θωρακίσουν την οικονομία, σημείωσε.

Πληθωρισμός

Για τον πληθωρισμό ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως έχει περιορίσει σημαντικά το εισόδημα των Ελλήνων πολιτών και θα συνεχίσει να τον επηρεάζει. Η ΤτΕ εκτιμά βέβαια πως ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 4,4% το 2023, αλλά όπως είπε αυτό θα συμβεί κυρίως στη μείωση των τιμών ενέργειας. Ωστόσο, η ακρίβεια στην καθημερινότητα, θα παραμείνει, εκτίμησε.

Επιτόκια - Τράπεζες

Οι πολίτες καλούνται παράλληλα να διαχειριστούν και τις αυξήσεις στα δάνεια που προκύπτουν από τα αυξημένα επιτόκια, κατόπιν των σχετικών αποφάσεων της ΕΚΤ.

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως αυτή η δυσκολία αποτελεί πρόβλημα και για τις τράπεζες οι οποίες παρά την κερδοφορία τους δεν θέλουν να βρεθούν μπροστά σε ένα νέο κύμα κόκκινων δανείων. Πρέπει είπε να διασφαλίσουμε πως κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί.

Εκλογές

Τέλος, αναφερόμενος στις εκλογές ο κ. Στουρνάρας σημείωσε πως η πολιτική αβεβαιότητα πράγματι μπορεί να υπονομεύσει το θετικό κλίμα, ωστόσο, υπογράμμισε πως "χειρότερο είναι να αντιστρέψουμε ξανά την πορεία της χώρας".

Άφησε συνεπώς να εννοηθεί πως η οικονομία θα αντέξει, ακόμη κι αν χρειαστούν και δεύτερες εκλογές, αλλά δεν θα αντέξει μία αλλαγή πορείας που θα πλήξει την αξιοπιστία της χώρας.

Χαρακτηριστικά τόνισε κλείνοντας πως "απαιτείται σύνεση και υπευθυνότητα των πολιτικών δυναμεων και στήριξη των εθνικών στόχων. Να διαφυλαχθούν όσα έχει πετύχει η ελληνική οικονομία προς όφελος των επόμενων γενεών".

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 13:46 - 07 Απρ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.