ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Δείκτης φόβου»: Νέα υποχώρηση τον Απρίλιο-Αισιοδοξία για την ελληνική οικονομία

11:29 - 05 Μαϊ 2023 | Οικονομία
«Δείκτης φόβου»: Νέα υποχώρηση τον Απρίλιο-Αισιοδοξία για την ελληνική οικονομία
Μείωση κατέγραψε τον Απρίλιο ο δείκτης φόβου του ΚΕΠΕ, ο οποίος αποτυπώνει τις εκτιμήσεις αναφορικά με την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης KEPE GRIV ή δείκτης «φόβου» υποχώρησε τον περασμένο μήνα φτάνοντας το 26,67% στις 28/4/2023 από 29,10% στις 31/3/2023. Η μέση ημερήσια τιμή του δείκτη μειώθηκε φτάνοντας το 27,40% τον Απρίλιο του 2023 από 29,92% τον Μάρτιο του 2023.

Ο δείκτης παρέμεινε σε επίπεδα χαμηλότερα του ιστορικού μέσου όρου του για την ελληνική αγορά, ο οποίος είναι στο 32,50%.

Η εξέλιξη του δείκτη αποτυπώνει μείωση της αβεβαιότητας για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς σε σχέση με τα τέλη του προηγούμενου μήνα.

KEPE 5.5

Παράλληλα, όπως τονίζει το ΚΕΠΕ, καταδεικνύει ότι δεν υπερισχύουν οι αρνητικές επιπτώσεις και η απορρέουσα αβεβαιότητα που σχετίζονται με την εξέλιξη του πληθωρισμού και των επιτοκίων.

«Σε κάθε περίπτωση, απαραίτητη καθίσταται η επανεκτίμηση του ΣΔΠ με στόχο την απόκτηση επιπρόσθετων ενδείξεων, καθώς η ενσωμάτωση νέων στοιχείων αναμένεται να καταδείξει τη συνέχιση ή μη των παρατηρούμενων τάσεων αναφορικά με την πορεία της μελλοντικής εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας» σημειώνει το ΚΕΠΕ.

Παράλληλα, ο Σύνθετος Δείκτης Προήγησης του ΚΕΠΕ, ο οποίος παρέχει πρόδρομες ενδείξεις για την πορεία και τις μεταστροφές στην ελληνική οικονομική δραστηριότητα, πριν από την αποτύπωσή τους στα τρέχοντα μεγέθη της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας σημείωσε άνοδο για πέμπτη συνεχόμενη περίοδο, φτάνοντας σε νέο ανώτατο επίπεδο για το σύνολο της περιόδου εξέτασης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.