ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αυξήσεις επιτοκίων: Oι κερδισμένοι και οι χαμένοι εκ των δανειοληπτών

09:59 - 06 Μαϊ 2023 | Οικονομία
Αυξήσεις επιτοκίων: Oι κερδισμένοι και οι χαμένοι εκ των δανειοληπτών
Την Πέμπτη (4/5) ανακοινώθηκε από πλευράς ΕΚΤ, νέα αύξηση επιτοκίων κατά 0,25% στο βασικό επιτόκιο, πράγμα που σημαίνει ότι από τον Ιούλιο του 2022 μέχρι το Μάϊο του 2023 τα μηδενικά επιτόκια έχουν φτάσει το 3,25%. Αυτό που μπορούμε να γνωρίζουμε επί του παρόντος για την Ελλάδα είναι ότι θα υπάρξει προστασία στα στεγαστικά δάνεια καθώς θα μπει ένα «φρένο» στις αυξήσεις του επιτοκίου.

Αυτό συμβαίνει γιατί τα κυμαινόμενα επιτόκια συμπαρασύρονταν από τις αποφάσεις της ΕΚΤ και ανέβαιναν αντίστοιχα και αυτά. Έτσι στα ενήμερα στεγαστικά δάνεια μπαίνει ένα «στοπ» αφού «παγώνει» η δόση για ένα χρόνο και επιπρόσθετα με κάποια συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια επιδοτείται και η δόση των δανείων.

Επιπλέον, κερδισμένοι πέρα από αυτούς που έχουν στεγαστικά δάνεια και δε θα δουν νέες αυξήσεις επιτοκίων για τον επόμενο χρόνο, είναι και οι καταθέτες.

Αρχικά, υπάρχει πολύ μικρή αύξηση των επιτοκίων στους λογαριασμούς ταμιευτηρίου. Από τον Ιανουάριο του 2023 μέχρι το Μάρτιο του 2023, πήγαν από το 0,11% στο 0,23%.

Στις προθεσμιακές καταθέσεις βέβαια η εικόνα είναι διαφορετική, αφού υπάρχουν σοβαρές αυξήσεις επιτοκίων από 0,47% από τον Ιανουάριο του 2023 στο 1,16% τον Μάρτιο του 2023 (για προθεσμιακές έως ένα έτος) ενώ για εκείνους που ξεπερνούν τον ένα χρόνο τα επιτόκια έχουν φτάσει έως και 2%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, έχουμε μια μετακόμιση «καταθετικών» κεφαλαίων, από τους λογαριασμούς ταμιευτηρίου στους προθεσμιακούς.

Πρόκειται για αύξηση που φτάνει το 665%, τον Ιανουάριο υπήρχαν 470 εκατ. ευρώ στις προθεσμιακές (πάνω από ένα χρόνο) και έφτασαν στα 3,6 δισ. ευρώ μέχρι σήμερα.

Αντίθετα οι χαμένοι των αυξήσεων των επιτοκίων είναι όσοι έχουν επιχειρηματικά δάνεια καθώς δεν προστατεύονται όπως εκείνοι με τα στεγαστικά, παίρνουν κανονικά τις αυξήσεις αν τα δάνειά τους είναι συνδεδεμένα με εκείνα της ΕΚΤ η με Euribor, αλλά και όσοι αναζητούν νέα δάνεια με το επιτόκιο να έχει φτάσει πέριξ του 5%.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.