ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καθυστερεί το Youth Pass: Το σχέδιο για πληρωμές

09:35 - 07 Σεπ 2023 | Οικονομία
Καθυστερεί το Youth Pass: Το σχέδιο για πληρωμές
Προς το τέλος του έτους, με βάση σχετικές πληροφορίες, αναμένεται να γίνει η καταβολή του Youth Pass των 150 ευρώ σε περίπου 200.000 νέους και νέες ηλικίας 18 και 19 ετών.

Όπως φαίνεται υπάρχει μια σχετική καθυστέρηση στην καταβολή του συγκεκριμένου επιδόματος καθώς και η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους σχεδιάζεται να ανοίξει τον Οκτώβριο.

Όπως αναφέρεται, στη σχετική διάταξη «παρέχεται οικονομική διευκόλυνση, από το έτος 2023 και επόμενα, από τον κρατικό προϋπολογισμό, ύψους 150 ευρώ, κατ’ έτος, σε νέους 18 και 19 ετών, με τη μορφή ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, για την πραγματοποίηση αγορών ή τη λήψη υπηρεσιών από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών. Δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα, φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας, που κατά την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους έχουν συμπληρώσει το 18ο και 19ο έτος της ηλικίας τους και δεν έχουν συμπληρώσει κατά την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους το 20ο έτος».

Ουσιαστικά, από φέτος, όλοι οι νέοι, θα εισπράττουν το επίδομα των 150 ευρώ όταν θα κλείνουν τα 18 τους, αλλά και ακόμα 150 ευρώ την επόμενη χρονιά που θα κλείνουν τα 19 τους. Δηλαδή συνολικά 300 ευρώ.

Με βάση, δηλαδή, τη διάταξη θα το λάβουν το επίδομα το 2024, επειδή συμπλήρωσαν  τα 18 τους πριν την 31η Δεκεμβρίου 2023. Θα το λάβουν όμως και το 2025, επειδή θα έχουν γίνει 19 ετών πριν τον  Δεκέμβριο του 2024. Ουσιαστικά, ότι το νέο Youth Pass δεν αποτελεί έκτακτη παροχή καθώς η λειτουργία του έχει μονιμοποιηθεί και θα δίνεται κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, η ετήσια δαπάνη για το youth pass έχει υπολογιστεί σε 30 εκατ. ευρώ περίπου από το έτος 2023 και επόμενα. Το ανωτέρω ποσό συμπεριλαμβάνεται και έχει προβλεφθεί στην αύξηση των πιστώσεων του Τακτικού Προϋπολογισμού, αναφέρει το Γ.Λ.Κ.

Επισημαίνεται ότι η αίτηση για το επίδομα θα υποβάλλεται μέσω του gov.gr και φυσικά αναγκαία προϋπόθεση είναι οι νέοι να διαθέτουν τους απαραίτητους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet, προκειμένου μόλις γίνουν ο αναγκαίος έλεγχος και οι διασταυρώσεις, αμέσως μετά να λάβουν το εν λόγω ποσό σε ψηφιακή κάρτα. Υπενθυμίζεται ότι πλέον με βάση τον κυβερνητικό προγραμματισμό το σύνολο των επιδομάτων  ή οποιοδήποτε βοήθημα θα δίνεται όχι σε μετρητά αλλά με τη μορφή ψηφιακής κάρτας ώστε να καταγράφεται το πόσο στοχευμένο είναι το κάθε μέτρο, αλλά και μειωθεί η φοροδιαφυγή, με τον περιορισμό της χρήσης μετρητών.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 11:03 - 07 Σεπ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.