ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΥΠΕΘΟ-Ελεύθεροι Επαγγελματίες: Νέο καθαρό μήνυμα για τη φοροδιαφυγή-«Άλλο οι φοροαπαλλαγές» Κύριο

10:32 - 27 Οκτ 2023 | Οικονομία
ΥΠΕΘΟ-Ελεύθεροι Επαγγελματίες: Νέο καθαρό μήνυμα για τη φοροδιαφυγή-«Άλλο οι φοροαπαλλαγές»
Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής είναι κεντρικός στόχος του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σημειώνουν κύκλοι του Υπουργείου με αφορμή τα όσα αναφέρονται για συνολική αναθεώρηση του πλαισίου φορολόγησης του κλάδου των ελεύθερων επαγγελματιών. Ωστόσο ειδικά σε σχέση με τις φοροαπαλλαγές που έχουν και ανέρχονται σε ποσό άνω των 12 δισ. τονίζεται ότι είναι διαφορετικής υφής ζήτημα χωρίς, ωστόσο, να δηλώνεται ρητά το εάν θα καταργηθούν ή όχι.

Αναλυτικά, σχετικά, με σημερινό δημοσίευμα που αναφέρεται στην «επανεξέταση των φοροαπαλλαγών των ελεύθερων επαγγελματιών», πηγές του Υπ. Οικονομικών τονίζουν  το εξής: διακηρυγμένος στόχος του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών είναι η αποφασιστική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, με την χρήση σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων, τον περιορισμό της χρήσης μετρητών και με πολιτικές που οδηγούν στη σύλληψη της φοροδιαφυγής σε σημαντική μερίδα των ελεύθερων επαγγελματιών. Οι νόμιμες φοροαπαλλαγές που έχουν θεσπιστεί κατά καιρούς για διάφορες κοινωνικές ομάδες είναι διαφορετικό ζήτημα. Βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, πράγμα που θα προχωρήσει γρήγορα και με πνεύμα δικαιοσύνης, δίνοντας τελικά τα περιθώρια για περαιτέρω μείωση φορολογικών συντελεστών.

Σημειώνεται ότι σε δημοσίευμα της Καθημερινής αναφέρεται  ότι το σύνολο των φορολογικών εκπτώσεων επανεξετάζει το οικονομικό επιτελείο στο πλαίσιο της αναμόρφωσης της φορολογίας των ελευθέρων επαγγελματιών.

Στο στόχαστρο θα βρεθούν κυρίως οι 1.047 δαπάνες που μειώνουν τον φόρο για διάφορες επαγγελματικές ομάδες. Όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, οι διάσπαρτες φορολογικές δαπάνες θα αναθεωρηθούν και σε αρκετές περιπτώσεις θα δημιουργηθούν «σταθερές» απαλλαγές, που θα ενισχύουν κυρίως τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες και τις επενδύσεις. Οι πάσης φύσης φοροαπαλλαγές (όχι μόνο των ελεύθερων επαγγελματιών) ανέρχονται στα 12,88 δισ. ή στο 26,7% των φορολογικών εσόδων. Οι εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων πέρυσι ανήλθαν στο ποσό των 10,3 δισ. ευρώ.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 14:57 - 27 Οκτ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.