ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Société Générale: Έρχονται και άλλες αναβαθμίσεις για την ελληνική οικονομία

14:19 - 27 Οκτ 2023 | Οικονομία
Société Générale: Έρχονται και άλλες αναβαθμίσεις για την ελληνική οικονομία
Συνέχεια στις αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας προβλέπει η Société Générale, μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τον οίκο S&P.

Eιδικότερα, ο γαλλικός επενδυτικός οίκος, σημειώνει ότι η Ελλάδα θα βιώσει σημαντική πρόοδο στο μέτωπο της βασικής αδυναμίας της, που είναι η υψηλή αναλογία χρέους ως προς το ΑΕΠ.

Οι αναλυτές, εξηγούν ότι η Ελλάδα έχει υπεραποδώσει  έναντι της Ιταλίας σε πολλούς δημοσιονομικούς δείκτες, ενώ ο δείκτης του χρέους αναμένεται να βελτιωθεί σημαντικά σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. «Κατά την άποψή μας, οι θετικές κινήσεις των οίκων αξιολόγησης για την Ελλάδα θα συνεχιστούν και τελικά η αξιολόγηση θα συγκλίνει με εκείνη της Ιταλίας», τονίζουν.

Capture 4412

«Στην αγορά ομολόγων, ο αντίκτυπος ήταν περιορισμένος μέχρι στιγμής, επειδή η απόφαση είχε ήδη τιμολογηθεί, και πιστεύουμε ότι ο αντίκτυπος της αναβάθμισης θα προέλθει από τη βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών και όχι από την αύξηση της ζήτησης από συγκεκριμένους τομείς, όπως είδαμε στην περίπτωση της Πορτογαλίας», προβλέπει η SG.

Στη συνέχεια, οι αναλυτές τονίζουν ότι μια δεύτερη αξιολόγηση σε επίπεδο επενδυτικής βαθμίδας από τους άλλους δυο μεγάλους οίκους (Fitch - Moody's)  θα δώσει πρόσβαση στα ελληνικά ομόλογα στους περισσότερους δείκτες κρατικών ομολόγων της ζώνης του ευρώ και τα αμοιβαία κεφάλαια που παρακολουθούν αυτούς τους δείκτες.

Στο μεταξύ, η επενδυτική βαθμίδα θα μπορούσε να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στα ελληνικά ομόλογα και την προθυμία τους να τα κατέχουν. Αυτό θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους ξένους επενδυτές. Το 2012, οι ξένοι επενδυτές κατείχαν σε κάποια στιγμή το 80% των ελληνικών ομολόγων, αλλά ο αριθμός αυτός είχε συρρικνωθεί στο 19% μέχρι το τέλος του 2022 και οι εγχώριες τράπεζες έχουν γίνει οι κύριοι κάτοχοι των ομολόγων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.