ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κυβέρνηση: Η Ελλάδα... μικραίνει-Νέα μέτρα για τη στήριξη των οικογενειών

09:15 - 22 Ιαν 2024 | Οικονομία
Κυβέρνηση: Η Ελλάδα... μικραίνει-Νέα μέτρα για τη στήριξη των οικογενειών
Με τα στοιχεία για τη δημογραφική συρρίκνωση της χώρας να είναι κραυγαλέα, το θέμα της λαϊκής κατοικίας να αποτελεί “βόμβα”, αλλά και τον πληθωρισμό να καλπάζει, η κυβέρνηση σπεύδει να ανακοινώσει νέα μέτρα ενίσχυσης του οικογενειακού εισοδήματος, ώστε να στείλει ένα μήνυμα ότι έχει ψηλά στην ατζέντα το θέμα της οικογένειας. Βέβαια, η οικονομική διάσταση, είναι μια όψη του όλου ζητήματος, η άλλη έχει να κάνει με τις αξίες, τον τρόπο ζωής και τις συμπεριφορές, που αναπτύσσονται στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες, κι όπου η οικογένεια, δεν είναι από τις πρώτες επιλογές.

‘Ετσι, σήμερα, από κοινού ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κ. Χατζηδάκης και η αρμόδια υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σ. Ζαχαράκη, αναμένεται να ανακοινώσουν νέα δέσμη δράσεων για την ενίσχυση των υφιστάμενων επιδομάτων για οικογένειες (επίδομα γέννησης και τέκνων), ενώ παράλληλα αναμένεται να επισπευσθούν τα προγράμματα στέγης που αφορούν κυρίως στους νέους, όπως επίσης τα προγράμματα που σχετίζονται με τον οικογενειακό προγραμματισμό και την επανένταξη των μητέρων στην αγορά εργασίας (“Νταντάδες της γειτονιάς”, βρεφονηπιακοί εντός των επιχειρήσεων).  

Επίσης, στο “πακέτο” εντάσσονται και τα προγράμματα απασχόλησης και κατάρτισης νέων, όπως αυτό που ξεκινά σήμερα και στοχεύει στην κατάρτιση 10.000 ανέργων 29- 45 ετών και στη δημιουργία 7.500 νέων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Υπενθυμίζεται ότι από το 2011 και μετά ο πληθυσμός της χώρας μειώνεται σταδιακά. Την τελευταία δεκαετία η συνολική μείωση του πληθυσμού είναι της τάξεως του 6% (-660 χιλ.). Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Eurostat, ο πληθυσμός θα συνεχίσει να μειώνεται, φτάνοντας τα 9 εκατομμύρια έως το 2050 και τα 7,8 εκατομμύρια έως το 2100. Εάν αυτές οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν, τότε ο πληθυσμός της χώρας θα είναι μικρότερος από αυτόν τον της δεκαετίας του 1960. Να σημειωθεί ότι ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Βύρων Κοτζαμάνης, μιλώντας στο 3ο Συνέδριο του Economist για το Δημογραφικό, στην Αθήνα, έκανε λόγο για μείωση του πληθυσμού από μερικές εκατοντάδες έως και 1,5 εκατ. μέχρι το 2050, λόγω του σταθερού ελλείμματος γεννήσεων έναντι θανάτων.

Επίσης, σε σύνολο 6,6 εκατ. φορολογούμενων, 3,95 εκατ. δεν έχουν σύζυγο και άλλα 1,3 εκατ. έχουν σύζυγο αλλά όχι παιδί. Από τα περίπου 1,3 εκατ. φορολογούμενους που απομένουν, οι 622 χιλιάδες έχουν ένα παιδί και οι 575 χιλιάδες έχουν δύο παιδιά. Τρίτεκνοι και πολύτεκνοι είναι λιγότεροι από 144 χιλιάδες.  

Επιπλέον, με βάση τον ΟΟΣΑ, ενώ το 1962 σε κάθε γυναίκα αντιστοιχούσαν κατά μέσο όρο 2,30 γεννήσεις, το 1982 η αναλογία είχε πέσει στις 2,10. Έως το 2062, δεν αναμένεται να έχει ξεπεράσει το 1,5. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη, μετά την Ιταλία και την Ισπανία.  

Επίσης, με βάση όσα είπε ο υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Θ. Πελαγίδη κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση παρουσίασης του προγράμματος  “Ανθεκτικότητα, συμπερίληψη, και ανάπτυξη: Προς μια δίκαιη, πράσινη και ψηφιακή μετάβαση των ελληνικών περιφερειών”, (JustReDI), που υλοποιείται με τη σύμπραξη έξι ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημίων, συντονίζεται από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0” και αφορά τις προκλήσεις και τις προοπτικές της διττής μετάβασης στο πλαίσιο της κλιματικής κρίσης και της προϊούσας ψηφιοποίησης της κοινωνίας και της οικονομίας, σε σχέση με 10 χρόνια πριν 641.000 είναι λιγόρεροι οι νέοι 20-29 ετών, Δηλαδή, υπάρχει 40% μείωση μέσα σε 10 χρόνια, κάτι, φυσικά, που επηρεάζει καταλυτικά την οικονομία.

Κι όλα αυτά την ώρα που ο πληθωρισμός “κουρεύει” τα εισοδήματα και κάνει ακόμη πιο δύσκολη την προσπάθεια των νοικοκυριών. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με την έρευνα οικογενειακών προϋπολογισμών της ΕΛΣΤΑΤ, μέσα σε ένα χρόνο η μέση μηνιαία δαπάνη στα νοικοκυριά 25- 34 ετών αυξήθηκε από τα 1.599 ευρώ στα 1.919 ευρώ και στα νοικοκυριά 35- 44 ετών εκτινάχθηκε από τα 1.837 ευρώ στα 2.114 ευρώ. Ένα ζευγάρι με 1 παιδί δαπανά, πλέον, κατά μέσο όρο 2.385 ευρώ το μήνα, δηλαδή 361 ευρώ παραπάνω μέσα σε ένα χρόνο.  

Τα μέτρα στήριξης 

Υπενθυμίζεται, ότι στον προϋπολογισμό του 2024 έχουν ενταχθεί μέτρα, για εισοδηματικές ενισχύσεις, ενώ το κονδύλι για την οικογένεια και τα παιδιά ανέρχεται στα 2,106 δισ ευρώ.  

Μεταξύ αυτών: 

  • ανέβηκε η προσαύξηση ανά παιδί στις 5.000 ευρώ, από 3.000 ευρώ πέρσι, όσον αφορά στα εισοδηματικά κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης 

  • με τα ίδια, διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια, θα δοθεί και η επιδότηση για θέρμανση με ρεύμα, ενώ δημιουργήθηκε ειδικό, χαμηλό τιμολόγιο ρεύματος για τους πολύτεκνους 

  • αυξήθηκε το αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες που έχουν παιδιά. Ενδεικτικά, το όφελος για τις οικογένειες με δύο παιδιά είναι 220 ευρώ το χρόνο, το οποίο θα φανεί μέσα στη χρονιά μέσω της μείωσης της παρακράτησης του φόρου εισοδήματος 

  • πέρα από τις υπόλοιπες μισθολογικές αυξήσεις στο Δημόσιο (βασικός μισθός, θέση ευθύνης κλπ), αυξήθηκε η οικογενειακή παροχή, που λαμβάνει το 50,3% των δημοσίων υπαλλήλων. Από 1/1/2024 τα ποσά αυξήθηκαν σε 70 ευρώ για ένα τέκνο, 120 ευρώ για δυο τέκνα, 170 ευρώ για τρία τέκνα, 220 ευρώ για τέσσερα τέκνα και συν 70 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο 

  • επεκτείνεται το επίδομα μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες στους εννέα μήνες, σε συνέχεια της ήδη θεσμοθετημένης αύξησης σε εννέα μήνες για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.