ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Άσχημα «μαντάτα» για την οικονομική κατάσταση των χωρών του ΟΟΣΑ

11:58 - 25 Ιαν 2024 | Οικονομία
Άσχημα «μαντάτα» για την οικονομική κατάσταση των χωρών του ΟΟΣΑ
Η διευρυμένη Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, τόνισε σήμερα τον ρόλο του ΟΟΣΑ και τις πρωτοβουλίες του για τον μετριασμό των αρνητικών τάσεων στην παγκοσμιοποίηση, στο νέο πλαίσιο που προκύπτει από τους κραδασμούς που προκλήθηκαν από την πανδημία Covid-19 και τον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας.

Το ψήφισμα που εγκρίθηκε με βάση την έκθεση του έλληνα βουλευτή της Αριστερας Γιώργου Κατρούγκαλου αναφέρει ότι, οι περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά ελλείμματα, αυξημένα επίπεδα δημόσιου χρέους, υποτονικές προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης και πληθωριστικές πιέσεις.

Οι συνδυασμένες επιπτώσεις της πανδημίας, οι παγκόσμιες συγκρούσεις, η κλιματική κρίση και οι αυξανόμενες ανισότητες έχουν επίσης εντείνει την ακραία φτώχεια, τόνισαν οι βουλευτές.

Σε αυτό το πλαίσιο, η διευρυμένη Συνέλευση υπενθύμισε την επείγουσα ανάγκη για πολιτικές που να αντιμετωπίζουν τις κοινωνικές ανισότητες στους τομείς της απασχόλησης των νέων, της εκπαίδευσης, της δημόσιας υγείας, της κατάρτισης και των επαρκών συντάξεων, ώστε να μην αφήνεται κανένας πίσω, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τις δημοσιονομικές και οικονομικές προκλήσεις . Κάλεσε τον ΟΟΣΑ να εντείνει το έργο του σε αυτούς τους τομείς.

Σύμφωνα με τη διευρυμένη Συνέλευση, είναι σημαντικό η κοινότητα των χωρών μελών του ΟΟΣΑ και των υποψηφίων για ένταξη χωρών να παραμείνει προσηλωμένη στις κοινές αξίες, καθώς και στην πολυμερή προσέγγιση και ενότητα στην αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων και στην ανάπτυξη εταιρικών σχέσεων, ανέφεραν οι βουλευτές.

«Η παγκοσμιοποίηση, και η βασισμένη σε κανόνες παγκόσμια τάξη μας, βρίσκεται υπό σημαντική πίεση. Αυτή η πίεση απαιτεί περισσότερη συνεργασία, όχι λιγότερη. Και οι πιο πιεστικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι κοινές προκλήσεις που απαιτούν κοινές λύσεις», δήλωσε ο Mathias Cormann, Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ, ο οποίος μίλησε στη Συνέλευση κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

«Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας για την προώθηση της οικονομικής ανθεκτικότητας, για την υποστήριξη της ελευθερίας και της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, για την ενίσχυση της χρηστής διακυβέρνησης και για την ενίσχυση των δεξιοτήτων και των θέσεων εργασίας, για τη διασφάλιση αποτελεσματικής διεθνούς συνεργασίας σε θέματα φορολογίας και κλίματος και, τελικά, να υποστηρίξουμε καλύτερες πολιτικές για καλύτερες ζωές στην Ευρώπη και πέρα από αυτήν», πρόσθεσε

*Η διευρυμένη Συνέλευση αποτελείται από την PACE, διευρυμένη ώστε να περιλαμβάνει τις αντιπροσωπείες των εθνικών κοινοβουλίων των κρατών μελών του ΟΟΣΑ που δεν είναι μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης και μια αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Είναι μια πλατφόρμα για κοινοβουλευτικό έλεγχο των δραστηριοτήτων του ΟΟΣΑ. Κάθε δύο χρόνια, στην ολομέλεια, η διευρυμένη Συνέλευση συζητά συγκεκριμένα θέματα που ορίζονται σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Τελευταία τροποποίηση στις 17:09 - 25 Ιαν 2024
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.