ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

DBRS: Ανθεκτική η ελληνική οικονομία- Τα εμπόδια για περαιτέρω αναβάθμιση

12:36 - 27 Φεβ 2024 | Οικονομία
DBRS: Ανθεκτική η ελληνική οικονομία- Τα εμπόδια για περαιτέρω αναβάθμιση
Η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να υπεραποδίδει, υποβοηθούμενη από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και τις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις. Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αποτελεί έναν πρόσθετο παράγοντα στήριξης, ωστόσο οι αξιολογήσεις περιορίζονται από τον πολύ υψηλό δείκτη δημόσιου χρέους, το σημαντικό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) και το υψηλό ποσοστό ανεργίας, τονίζει η Morningstar DBRS.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση του καναδικού οίκου, η αξιολόγηση BBB (low) και οι σταθερές προοπτικές της Ελλάδας υποστηρίζονται από το γεγονός πως είναι κράτος μέλος της ΕΕ και της ευρωζώνης, καθώς και από την εφαρμογή οικονομικών μεταρρυθμίσεων που έχουν ενισχύσει την ανθεκτικότητα της οικονομίας.

Η χώρα συνεχίζει να σημειώνει πρόοδο στην εκτέλεση του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης, το οποίο συνίσταται σε μεταρρυθμίσεις που θα τονώσουν την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, μειώνοντας το επενδυτικό χάσμα μεταξύ της Ελλάδας και των ομοτίμων της στη ζώνη του ευρώ. Η DBRS εκτιμά ότι οι πόροι της ΕΕ θα συνεχίσουν να παρέχουν κίνητρα για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, ενισχύοντας την ανάπτυξη και υποστηρίζοντας επενδύσεις με κεφάλαια που διοχετεύονται μέσω του τραπεζικού συστήματος.

Οι αξιολογήσεις περιορίζονται από τα προβλήματα που κληρονομήθηκαν από την παρατεταμένη κρίση της Ελλάδας, δηλαδή τον πολύ υψηλό δείκτη δημόσιου χρέους, το σημαντικό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) και το υψηλό ποσοστό ανεργίας.

Ένα συνετό δημοσιονομικό σχέδιο

Όμως, οι ελληνικές αρχές παραμένουν δημοσιονομικά υπεύθυνες, διασφαλίζοντας ότι ο δείκτης του δημόσιου χρέους θα παραμείνει σε πτωτική πορεία. Τα μέτρα στήριξης που σχετίζονται με την ενέργεια δεν εμπόδισαν το πρωτογενές δημοσιονομικό ισοζύγιο να φτάσει σε πλεόνασμα 0,1% του ΑΕΠ το 2022, ενώ το 2023 αναμένεται πλεόνασμα 1,1% και το 2024, 2,1%.

Από την κορύφωσή του το 2020, ο δείκτης δημόσιου χρέους έχει μειωθεί κατά 35 ποσοστιαίες μονάδες (π.μ.), εκ των οποίων 23 ποσοστιαίες μονάδες το 2022, χάρη στη δημοσιονομική εξυγίανση και την ισχυρή αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ. Η σημαντική βελτίωση των δημοσιονομικών επιδόσεων και του χρέους ενισχύεται από την ισχυρή δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης στην εφαρμογή ενός συνετού δημοσιονομικού σχεδίου.

Ανθεκτικότητα και Ανάπτυξη

Παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, το 2022, η ελληνική οικονομία έδειξε ανθεκτικότητα, σημειώνοντας ανάπτυξη 5,9%, με επίσης συνεχείς βελτιώσεις στην αγορά εργασίας, υποστηριζόμενη από την ισχυρή ιδιωτική κατανάλωση, τις επενδύσεις και την ανάκαμψη στον τουριστικό τομέα. Καθώς το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRP ή Ελλάδα 2.0) συνεχίζει να εφαρμόζεται, οι επενδύσεις θα παραμείνουν σημαντική πηγή ανάπτυξης, αν και υπάρχουν εξωτερικοί καθοδικοί κίνδυνοι.

Η βελτιωμένη πιστοληπτική ικανότητα αντικατοπτρίζει επίσης την ενίσχυση σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και τους θεσμούς του συστήματος του ευρώ. Ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα συνεχίζει να επωφελείται από ισχυρά εργαλεία στήριξης και χρηματοδότησης ιδίως τα τελευταία χρόνια.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.