ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέα κίνηση για εξαγορά των ακριβών ευρωπαϊκών δανείων

12:08 - 04 Μαρ 2024 | Οικονομία
Νέα κίνηση για εξαγορά των ακριβών ευρωπαϊκών δανείων
Στον ESM εστάλη το νέο ελληνικό αίτημα για αποπληρωμή ακριβών δανείων του πρώτου μνημονίου. Ουσιαστικά, η Ελλάδα επιχειρεί να αξιοποιήσει το θετικό «μομέντουμ» στις διεθνείς αγορές για να βελτιώσει το προφίλ χρέους της και να «κουρέψει» τα έξοδα για πληρωμές.

Να σημειωθεί ότι οι αποδόσεις των ελληνικών δεκαετών κρατικών ομολόγων έχουν αποκλιμακωθεί σημαντικά κι έτσι, το Δημόσιο σκοπεύει να εξοφλήσει πρόωρα δάνεια από την περίοδο των μνημονίων, δανειζόμενο από την αγορά ομολόγων με αισθητά χαμηλότερο επιτόκιο, αλλά και αξιοποιώντας το «μαξιλάρι» που διαθέτει και που πλέον, μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, μπορεί να αξιοποιηθεί με ευέλικτο τρόπο.

Πιο συγκεκριμένα, με βάση πληροφορίες, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους κατέθεσε αίτημα για νέα πρόωρη αποπληρωμή δανείων που δόθηκαν στην Ελλάδα από τις χώρες της Ευρωζώνης, στο πλαίσιο του πρώτου μνημονίου, ύψους έως 5,29 δισ. ευρώ, τα οποία λήγουν το 2026 και το 2027. Μένει να φανεί εάν θα εξαντληθεί όλο το ποσό που τίθεται στο αίτημα.

Είναι, δε, η τρίτη πρωτοβουλία της κυβέρνησης σε αυτήν την κατεύθυνση, καθώς είχε προηγηθεί η πρόωρη αποπληρωμή δανείων του GLF το 2022 και το 2024, με κεντρικό στόχο να μειωθεί το ύψος του χρέους, όχι μόνο ως ποσοστό του ΑΕΠ, αλλά και ως απόλυτο μέγεθος. Ειδικότερα, η χώρα αποπλήρωσε, το 2022, πρόωρα, 2,7 δισ. ευρώ στους εταίρους της ευρωζώνης, στο πλαίσιο των προσπαθειών για τη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους της, ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο αποπληρώθηκαν νωρίτερα από το αναμενόμενο δάνεια που λήγουν το 2024 και το 2025, ύψους 5,3 δις ευρώ. 

Τα δάνεια

Επισημαίνεται, ότι τα δάνεια του πρώτου μνημονίου από την ευρωζώνη ανέρχονται σε 52,9 δισ. ευρώ, με διάρκεια αποπληρωμής από το 2020 έως το 2040 και με επιτόκιο Euribor 3 μηνών + 0,5%, γεγονός που τα καθιστά ακριβά.  Κι αυτό όταν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων είναι κατά τι χαμηλότερα.

Να σημειωθεί, ότι η κίνηση κρίνεται ως απαραίτητη, ώστε να εξοικονομηθούν πόροι, μια κι από φέτος τρέχει και η εξυπηρέτηση των δανείων του EFSF, ύψους 141,8 δισ. ευρώ, με αποπληρωμή το 2056, ενώ από το 2034 προστίθενται τα 86 δισ. ευρώ από τον ESM ως το 2060.

Οι στόχοι

Σύμφωνα, πάντως, με αναλυτές, μέχρι το 2034 η  χώρα μας θα πρέπει να έχει αποκλιμακώσει τον δείκτη χρέους προς ΑΕΠ κάτω από το 100%, ώστε να μπορεί να δανειοδοτηθεί με βάση τα επιτόκια που θα ισχύουν. Στόχος, που με την πορεία, προς ώρας, του πληθωρισμού, φαίνεται πιο εφικτός παρά ποτέ. Άλλωστε, ο πληθωρισμός «φουσκώνει» τις τιμές και το ΑΕΠ, επηρεάζοντας τον λόγο χρέους/ΑΕΠ. Να σημειωθεί, ότι για το 2024 προβλέπεται νέα  συρρίκνωση του χρέους της γενικής κυβέρνησης, στο 152,3% του ΑΕΠ από 160,3% του ΑΕΠ το 2023, ενώ για πρώτη φορά στα χρονικά, θα μειωθεί και σε απόλυτα μεγέθη, στα 356 δις. ευρώ από 355 δις. ευρώ το 2023.

Μήνυμα Στουρνάρα

Στο μεταξύ, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας την εβδομάδα που πέρασε στο συνέδριο της Καθημερινής «Μεταπολίτευση: 50 χρόνια μετά», σε συζήτηση με θέμα «Τα επόμενα 50 χρόνια είναι ασφαλής η Δημοκρατία; Είναι η Ελλάδα μεταρρυθμίσιμη;», κάνοντας μία ιστορική αναδρομή, ανέφερε ότι η χώρα μετά την οιωνεί χρεωκοπία του 2010 πήρε ένα τεράστιο δώρο: Τη μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια 289 εκατ. ευρώ σε αναχρηματοδότηση του χρέους, με χαμηλό επιτόκιο. Ο ίδιος εκτίμησε ότι με ένα διαρκές 2% πρωτογενές πλεόνασμα στον Προϋπολογισμό και τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων τα επόμενα 50 χρόνια, το δημόσιο χρέος μπορεί να επιστρέψει στο 60% του ΑΕΠ. «Το οφείλουμε στις επόμενες γενιές» ανέφερε χαρακτηριστικά.  Ο διοικητής της ΤτΕ κατέληξε λέγοντας ότι «ελπίζω να μην αυτοκτονήσουμε στο μέλλον. Έχουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε την τεράστια ρύθμιση του χρέους που έγινε».

Το πλάνο

Πάντως, ο  ΟΔΔΗΧ προχωρεί στις 20 Μαρτίου σε νέες επανεκδόσεις ελληνικών τίτλων, για την άντληση μικροποσών από τους επενδυτές. Επίσης, σχεδιάζει δεύτερη έξοδο στις αγορές που θα αποφασιστεί με βάση και το κλίμα από τις δύο νέες αξιολογήσεις που έρχονται μέσα στον Μάρτιο. Συγκεκριμένα, στις 8 Μαρτίου αναμένεται απόφαση από τον καναδικό οίκο DBRS, που έχει τοποθετήσει την Ελλάδα στην κατηγορία «BBΒ» και στις 15 Μαρτίου από την Moody's, που θα φανεί εάν θα προχωρήσει σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, καθώς είναι μόνος οίκος που εξακολουθεί να τη διατηρεί ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, στην κατηγορία Ba1. Η επόμενη αξιολόγηση του εν λόγω οίκου είναι στις 13 Σεπτεμβρίου.

Για φέτος, ωστόσο, οι δανειακές ανάγκες  δεν ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ, ενώ τα 4 δισ. ευρώ έχουν ήδη συγκεντρωθεί από την πρώτη έξοδο του Δημοσίου στις αγορές, τον Ιανουάριο, με το δεκαετές ομόλογο που προσέλκυσε μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς ΟΔΔΗΧ δέχτηκε προσφορές πάνω από 35 δισ. ευρώ.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.