ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΤτΕ: Στο 2,3% η πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2024 Κύριο

13:07 - 15 Μαρ 2024 | Οικονομία
ΤτΕ: Στο 2,3% η πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2024
Σε αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας προς τα κάτω προχώρησε η Τράπεζα της Ελλάδος, για το 2024.

Μετά την υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης στο 2% έναντι του 2,3% που προβλεπόταν αρχικώς, το 2023, , η ΤτΕ, μετά τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, εκτιμά ότι φέτος το ΑΕΠ της χώρας θα αυξηθεί κατά 2,3%, έναντι αρχικής πρόβλεψης για 2,5%. Ωστόσο, η ΤτΕ διατηρεί αμετάβλητη την πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,5% το 2025 και 2,3% το 2026.

Στο σημερινό «Σημείωμα για την Ελληνική Οικονομία, η ΤτΕ επιμένει ότι ο κίνδυνος να υπάρξει μία περαιτέρω διολίσθηση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης (καθοδικός κίνδυνος) είναι υπαρκτός, εξαιτίας μίας ενδεχόμενης επιδείνωσης της γεωπολιτικής κρίσης στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή. Οι επιπτώσεις για το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον θα ήταν (ii) χαμηλότερος του αναμενόμενου ρυθμός απορρόφησης και χρησιμοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και της ΕΕ- (iii) ενδεχόμενες καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα φρενάρουν τη διαδικασία βελτίωσης της παραγωγικότητας της οικονομίας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Από την άλλη πλευρά, θετική συμβολή στους ρυθμούς ανάπτυξης αναμένεται να έχει ο τουρισμός, αλλά και η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.

Όσον αφορά τον χρηματοπιστωτικό τομέα, η ΤτΕ επισημαίνει ότι o δείκτης των κόκκινων δανείων NPE των τεσσάρων τραπεζών διαμορφώνεται σε περίπου 4%, κατά μέσο όρο. Οι αποδόσεις των ομολόγων υψηλής εξασφάλισης, που εκδίδονται από τις ελληνικές τράπεζες, μειώθηκαν, την εξεταζόμενη περίοδο.

Η ΤτΕ διαπιστώνει ότι από το τέταρτο τρίμηνο του 2021, η αύξηση των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα έχει επιβραδυνθεί. Οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τα αποθέματα ρευστότητάς τους ενόψει των υψηλότερων επιτοκίων. Οι καταθέσεις των νοικοκυριών έχουν επηρεαστεί αρνητικά από τις αυξημένες καταναλωτικές δαπάνες, τον υψηλό πληθωρισμό και, πιο πρόσφατα, το υψηλό κόστος ευκαιρίας των τραπεζικών καταθέσεων.

Η αύξηση των τραπεζικών δανείων προς τις επιχειρήσεις έχει επιβραδυνθεί από το τελευταίο τρίμηνο του 2022, λόγω των υψηλότερων επιτοκίων και της εξασθένησης της οικονομικής ανάπτυξης. Τα τραπεζικά δάνεια προς τα νοικοκυριά συνεχίζουν να μειώνονται λόγω απομόχλευσης των στεγαστικών δανείων.

Τα τραπεζικά επιτόκια χορηγήσεων έχουν καταγράψει σημαντικές αυξήσεις, ιδίως για τα επιχειρηματικά δάνεια, μετά από τη σύσφιξη της ενιαίας νομισματικής πολιτικής.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.