ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έκθεση-κόλαφος για την Κύπρο: «Αδυνατεί» να αντιμετωπίσει το ξέπλυμα χρήματος

01:01 - 12 Φεβ 2020 | Πολιτική
Έκθεση-κόλαφος για την Κύπρο: «Αδυνατεί» να αντιμετωπίσει το ξέπλυμα χρήματος
Ο Οργανισμός κατά του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας του Συμβουλίου της Ευρώπης (MONEYVAL), έδωσε στην δημοσιότητα, τα ξημερώματα της Τετάρτης 12 Φεβρουαρίου 2020, έκθεση για την Κύπρο και τις αδυναμίες που εντόπισε στο σύστημα καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Η MONEYVAL διαπιστώνει στην έκθεση της, σημαντικές αδυναμίες, που παρεμποδίζουν την αποτελεσματικότητα των κυπριακών αρχών στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, λόγω του ότι δεν ήταν πολύ δραστήριες στην αντιμετώπιση νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές πράξεις εκτός Κύπρου, οι οποίες αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για το κυπριακό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Στην έκθεση, τονίζεται  ότι, η Κύπρος δεν έχει ακόμη προβεί σε επίσημη αξιολόγηση των κινδύνων που θέτουν τα νομικά πρόσωπα, παρά το γεγονός ότι έχει αναπτυχθεί επιχείρηση διοίκησης επιχειρήσεων.

Αυτό έχει μειώσει, την ικανότητα των αρχών να εφαρμόσουν πιο στοχοθετημένα μέτρα μετριασμού για να εξασφαλίσουν τη διαφάνεια των νομικών προσώπων, υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Στην έκθεση επισημαίνεται ο κίνδυνος στον τομέα των ακινήτων, που έχει αυξηθεί σημαντικά, μέσω της απόκτησης της κυπριακής υπηκοότητας, στα πλαίσια του Κυπριακού Προγράμματος Επενδύσεων. Δεδομένου ότι οι κίνδυνοι αυτοί δεν έχουν μετριαστεί επαρκώς, η έκθεση συνιστά να ενισχυθεί σημαντικά η εποπτεία του τομέα των ακινήτων και να ληφθούν μέτρα για να αυξηθεί το επίπεδο συμμόρφωσης με τα προληπτικά μέτρα από τους κτηματομεσίτες. 

Ανάμεσα στ’ άλλα η έκθεση υπογραμμίζει ότι, οι κίνδυνοι που σχετίζονται με το Κυπριακό Πρόγραμμα Επενδύσεων δεν αξιολογήθηκαν εκτενώς και η έκθεση συνιστά στην Κύπρο να διεξάγει μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση του κινδύνου νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.