ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το μήνυμα Μητσοτάκη στον Σχοινά για το μεταναστευτικό

14:23 - 11 Σεπ 2020 | Πολιτική
Το μήνυμα Μητσοτάκη στον Σχοινά για το μεταναστευτικό
Το μήνυμα ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να αποτύχει για δεύτερη φορά στο μεταναστευτικό έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά.

«Ίσως έπρεπε να υπάρχει μια τέτοια τραγωδία (σ.σ. με τη φωτιά στη Μόρια) για να αφυπνιστούν οι συνειδήσεις στην Ευρώπη» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Όπως τόνισε, δε, «η διαχείριση του προβλήματος δεν μπορεί να γίνεται μόνο από τις χώρες πρώτης υποδοχής».

Από την πλευρά του ο κ. Σχοινάς με ανάρτησή του στο twitter πριν τη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη τόνισε ότι «Αντιμετωπίζουμε τις άμεσες ανάγκες επί τόπου στη Λέσβο. Σχεδιάζουμε μεσοπρόθεσμες λύσεις. Χαράσσουμε μια νέα ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης και ασύλου».

Μία μέρα μετά την επίσκεψή του στη Μόρια, ο Αντιπρόεδρος τόνισε ότι με την ευρωπαϊκή στήριξη έχουμε ήδη μεταφέρει 400 ασυνόδευτους ανήλικους στην ενδοχώρα της Ελλάδας και εργαζόμαστε τώρα χέρι, χέρι με τις ελληνικές αρχές και με τις διεθνείς οργανώσεις όπως η Ύπατη Αρμοστεία για τη γρήγορη παροχή στέγης σ αυτούς που τη χρειάζονται με την παραχώρηση πλοίων, σκηνών και άλλων καταλυμάτων.

Ο κ. Σχοινάς ανακοίνωσε με "υπερηφάνεια", όπως είπε, το γεγονός ότι "μαζί με τη γερμανική προεδρία θα δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό για τη μετεγκατάσταση των 400 ασυνόδευτων ανηλίκων σε νέες εστίες σε διάφορες χώρες της ΕΕ".

"Η άμεση ανταπόκριση και οι δράσεις αυτές είναι εμβληματικές του τρόπου που η Ευρώπη, για την οποία όλοι χρειάζεται να αγωνιστούμε, συντρέχει ενωμένη σε ώρα ανάγκης".

Αν και οι συνθήκες στη Μόρια δεν ήταν διατηρήσιμες για τόσο μεγάλο διάστημα, ο ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωσε ότι χάρη στη στήριξη των ελληνικών αρχών η κατάσταση είχε δραστικά βελτιωθεί τους τελευταίους μήνες κατά τους οποίους οι φιλοξενούμενοι μειώθηκαν στους μισούς, επισημαίνοντας και την απουσία ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής.

"Πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε, ότι μέχρι σήμερα δεν έχουμε μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου, ένα νέο πραγματικό ευρωπαϊκό πλαίσιο το οποίο απαιτείται για να διαχειρίζεται τις πολιτικές των χωρών μελών και τις αποφάσεις και να προσφέρει μια πραγματική απάντηση που θα μπορεί να παρέχει βεβαιότητα και σαφήνεια για τους μετανάστες που φτάνουν στην Ευρώπη και θα μπορέσει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών ότι η διαχείριση του μεταναστευτικού γίνεται με αποτελεσματικότητα και με βάση τις αξίες μας", είπε χαρακτηριστικά.

Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και η Κομισιόν, είπε ο κ. Σχοινάς, στο τέλος Σεπτεμβρίου θα παρουσιάσει το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου για μια πραγματικά ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική με βάση τις θεμελιώδεις αξίες της Ευρώπης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.