ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ελληνοτουρκικά: Σε... ανοιχτή γραμμή οι σύμβουλοι Μητσοτάκη-Ερντογάν- Οι τελευταίες εξελίξεις

08:11 - 17 Σεπ 2020 | Πολιτική
Ελληνοτουρκικά: Σε... ανοιχτή γραμμή οι σύμβουλοι Μητσοτάκη-Ερντογάν- Οι τελευταίες εξελίξεις
Σε κρίσιμη καμπή έχει μπει η διαδικασία για την έναρξη διαλόγου Ελλάδας-Τουρκίας, με τους συμβούλους του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να βρίσκονται σε... ανοιχτή γραμμή.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνομίλησαν τηλεφωνικά για τελευταία φορά στις 26 Ιουνίου. Έκτοτε, η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο ήταν έντονη, το καλοκαίρι ιδιαίτερα "θερμό" και οι σχέσεις των δύο ηγετών "ψυχρές".

Τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο, διαφαίνεται από την Τουρκία μια διάθεση συνεννόησης. Η πίεση από την ΕΕ και τις ΗΠΑ οδήγησαν τον κ. Ερντογάν στην απόφαση να αποσύρει το Ορούτς Ρέις, προκειμένου να ξεκινήσουν διερευνητικές επαφές ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Οι δύο ηγέτες ενδεχομένως να επικοινωνήσουν στο άμεσο μέλλον, ωστόσο, μέχρι τότε υπάρχει επαφή σε επίπεδο συμβούλων και φυσικά σε στρατιωτικό και διπλωματικό επίπεδο. Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται ήδη σε επικοινωνία και αναζητείται ο κατάλληλος τρόπος για να ξεκινήσει ο διάλογος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε από το συνέδριο του Economist πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να φτάσει και μέχρι τη Χάγη για να λύσει τις διαφορές της με την Τουρκία.

Ο Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν είχε τηλεδιάσκεψη την Τετάρτη με την Άνγκελα Μέρκελ και ανέφερε ότι οι διαφορές μπορούν να επιλυθούν μέσω διαπραγματεύσεων.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος εμφανίζεται ως "διαμεσολαβητής" κοινής αποδοχής και έχει αναλάβει τις πρωτοβουλίες για να "τρέξει" τις εξελίξεις.

Το πιθανότερο είναι ότι σε πρώτη φάση τουλάχιστον οι διαπραγματεύσεις θα είναι τριμερείς (Ελλάδα, Τουρκία, Γερμανία), όπως δηλαδή οι διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν τον Ιούλιο στο Βερολίνο, αλλά διακόπηκαν μετά τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την ΑΟΖ, που προκάλεσε την αντίδραση της Τουρκίας.

Η Άνγκελα Μέρκελ επιχειρεί να επαναλειτουργήσει αυτό το πλαίσιο τουλάχιστον μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η πολυπόθητη αποκλιμάκωση, απομακρύνονται οι κυρώσεις προς την Τουρκία και πλησιάζει ο διάλογος. Κρίσιμο σημείο πλέον αποτελεί η ατζέντα του διαλόγου, με την Τουρκία να επιθυμεί να ανοίξει τη... βεντάλια, σε αντίθεση με την Ελλάδα που επιθυμεί "κλειστή" ατζέντα για τις θαλάσσιες ζώνες.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 00:04 - 17 Σεπ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.