ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επίσκεψη Μητσοτάκη στο ΥΠΕΝ με «βαριά ατζέντα»

11:34 - 25 Ιαν 2021 | Πολιτική
Επίσκεψη Μητσοτάκη στο ΥΠΕΝ με «βαριά ατζέντα»
Η πορεία των ενεργειακών έργων που θα ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης, η αναμόρφωση του παραγωγικού μοντέλου στις λιγνιτικές περιοχές και τα θέματα απασχόλησης εκεί, η ανασυγκρότηση της ΔΕΗ και οι επαφές με τις ενεργοβόρες βιομηχανίες για τα νέα τιμολόγια, η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και της απολιγνιτοποίησης, η χωροταξική διευθέτηση και οι δασικοί χάρτες αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της επίσκεψης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις 12 στο υπ. Περιβάλλοντος κι Ενέργειας.

Η επίσκεψη και η συνάντηση με τη νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ υπό τον κ. Κ. Σκρέκα γίνεται στο πλαίσιο των επισκέψεων που πραγματοποιεί για τον έλεγχο της προόδου του κυβερνητικού έργου ο Πρωθυπουργός.

Να σημειωθεί ότι το 30% των δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης αφορά στο λεγόμενο πράσινο πυλώνα των δράσεων για την ενέργεια και το περιβάλλον, ενώ σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον καταγράφεται μέχρι στιγμής στον τομέα των ΑΠΕ, όπου θα πρέπει να γίνει επιλογή για το τι μορφής έργα θα προκριθούν, (μεγάλα ή πιο μικρά) μια και οι δυνατότητες μεταφοράς και χωροθέτησης είναι πεπερασμένα.

Στο πλαίσιο εκκρεμεί και μια νέα νομοθετική πρωτοβουλία για τη διευκόλυνση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης των έργων ΑΠΕ. Στο μέτωπο της απολιγνιτοποίησης αναμένεται από την Κομισιόν η απόφαση για τα κίνητρα επενδύσεων στις περιοχές αυτές αλλά και τα πρώτα βήματα υλοποίησης των υπεσχημένων δράσεων για την ανάσχεση της ανεργίας στην περιοχή.

Τέλος η εφαρμογή του "Μοντέλου Στόχος" - Target Model για την αγορά ενέργειας και οι στρεβλώσεις που έχουν καταγραφεί αναμένεται να τεθούν καθώς έχουν προβολή στις τιμές ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά. Επίσης θα εξεταστούν και οι ιδιωτικοποιήσεις σε ΔΕΠΑ Υποδομών, ΔΕΠΑ Εμπορίας, υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στην Καβάλα, ΛΑΡΚΟ όσο και η πώληση του ΔΕΔΔΗΕ που πραγματοποιείται από τη ΔΕΗ.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.