ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η στάση της Αθήνας στις καταγγελίες «παρενόχλησης» της Άγκυρας

19:09 - 23 Φεβ 2021 | Πολιτική
Η στάση της Αθήνας στις καταγγελίες «παρενόχλησης» της Άγκυρας
Η Ελλάδα διαψεύδει τις κατηγορίες της Τουρκίας περί «παρενόχλησης» του ωκεανογραφικού πλοίου «Τσεσμέ».

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία επικαλούνται το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, τέσσερα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 πέταξαν πάνω από το «Τσεσμέ», το οποίο τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται στην περιοχή της NAVTEX που έχει εκδώσει η Τουρκία, στο Αιγαίο πέλαγος, σε διεθνή ύδατα. Κατά τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ακολούθησε αερομαχία ελληνικών – τουρκικών μαχητικών.

Από την πλευρά τους, πηγές του ελληνικού υπουργείου Άμυνας ανέφεραν ότι δεν υπάρχει καμία πτητική δραστηριότητα της Πολεμικής Αεροπορίας στην περιοχή που βρίσκεται το «Τσεσμέ».

Όπως τόνιζαν οι ίδιες πηγές, η εκπαιδευτική δραστηριότητα της Πολεμικής Αεροπορίας είναι αρκετά μίλια νοτιοδυτικά από την περιοχή (στη Σκύρο, ενώ το Τσεσμέ είναι στη Λήμνο). Υπογράμμιζαν επιπλέον ότι δεν πέταξαν ελληνικά μαχητικά πάνω από το «Τσεσμέ», ούτε και έφτασαν τουρκικά μαχητικά στο σημείο.

Πρόκειται, πάντως, για μία ακόμη ένδειξη πως οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας βρίσκονται σε τεντωμένοι σχοινί, καθώς γίνονται προσπάθειες για μία ακόμα συνάντηση των δύο πλευρών στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών.

Παράλληλα, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ακολουθεί η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις 25 και 26 Μαρτίου, στη διάρκεια της οποίας θα τεθούν επί τάπητος οι σχέσεις με την Τουρκία.

Διπλωματικές πηγές θεωρούν πως η Άγκυρα προσπαθεί να δημιουργήσει αρνητικό κλίμα εναντίον της Ελλάδας και να της επιρρίψει ευθύνες για το γεγονός ότι παραμένει η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις προσέχουν πολύ κάθε τους κίνηση, ενώ φυσικά και οι Έλληνες διπλωμάτες προσπαθούν να μην αφήσουν κανένα περιθώριο επιτυχίας στο τουρκικό blame game.

Ιδιαίτερη προσοχή υπάρχει από την ελληνική πλευρά στην άσκηση που ξεκινά η Τουρκία στις 25 Φεβρουαρίου με το στόλο της σε ανατολική μεσόγειο και Αιγαίο. Η άσκηση φέρει μάλιστα τον προκλητικό τίτλο "Γαλάζια Πατρίδα". Είναι ασφαλώς δικαίωμα της Τουρκίας να την κάνει, αλλά το όνομα και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα καθιστούν την ελληνική πλευρά ιδιαίτερα προσεκτική.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 19:20 - 23 Φεβ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.