ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διερευνητικές επαφές Ελλάδας- Τουρκίας: Σήμερα στην Αθήνα ο 62ος γύρος

09:15 - 16 Μαρ 2021 | Πολιτική
Διερευνητικές επαφές Ελλάδας- Τουρκίας: Σήμερα στην Αθήνα ο 62ος γύρος
Ελλάδα και Τουρκία πιάνουν ξανά το νήμα των διερευνητικών επαφών. Μετά την επανέναρξη των συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου, Έλληνες και Τούρκοι διπλωμάτες κάθονται και πάλι στις 16 Μαρτίου στο ίδιο τραπέζι, προκειμένου να διερευνήσουν σημεία σύγκλισης για ενδεχόμενες μελλοντικές διαπραγματεύσεις αναφορικά με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τα μέλη της ελληνικής ομάδας, είναι οι πρεσβευτές Παύλος ΑποστολίδηςΑλέξανδρος Κουγιού και η διπλωμάτης Ιφιγένεια Καναρά. Οι Σεντάτ ΟνάλΤσαγατάι Ερτσίγες και Μπαρίς Καλκαβάν αποτελούν την τουρκική αντιπροσωπεία.

Έχουμε επισημάνει ότι ο 62ος γύρος ήρθε με καθυστέρηση, κυρίως με υπαιτιότητα της Τουρκίας, καθώς η Ελλάδα είχε προτείνει ημερομηνία συνάντησης στο τέλος Φεβρουαρίου.

Η Άγκυρα έπαιξε καθυστερήσεις και επιχείρησε να επιρρίψει ευθύνες στην Αθήνα, ωστόσο, τώρα είναι σχεδόν αναγκασμένη να προσέλθει στις συζητήσεις, καθώς στις 25 Μαρτίου είναι προγραμματισμένη η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, που μεταξύ άλλων θα συζητήσει τις ευρωπαϊκές σχέσεις με την Τουρκία.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θέλει να βρεθεί σε θέση απολογούμενου κι έτσι αποδέχθηκε την πρόσκληση για τον 62ο γύρο των διερευνητικών επαφών.

Την Τετάρτη, οι πολιτικές διαβουλεύσεις

Μία ημέρα μετά, την Τετάρτη, θα διεξαχθούν, επιπλέον, στην Αθήνα και οι πολιτικές διαβουλεύσεις Ελλάδας - Τουρκίας, που πραγματοποιούνται σε επίπεδο υπηρεσιακών γενικών γραμματέων των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών. Από τη μια πλευρά του τραπεζιού θα καθίσει ο υπηρεσιακός γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης, και από την άλλη ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών, πρέσβης Σεντάτ Ονάλ. Οι τακτικές πολιτικές διαβουλεύσεις έχουν θεσμοθετηθεί μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, στις οποίες συμμετέχουν αντιπροσωπείες των δύο χωρών, με επικεφαλής, από την Ελλάδα, τον υπηρεσιακό γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών και από την Τουρκία, τον υφυπουργό Εξωτερικών.

Οι πολιτικές διαβουλεύσεις σε επίπεδο υπηρεσιακών γενικών γραμματέων των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών εντάσσονται στο πλαίσιο της διατήρησης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας προς εξασφάλιση της αναγκαίας λειτουργικότητας στις διμερείς σχέσεις με τη γείτονα χώρα

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.