ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μητσοτάκης: Περισσότερη ελευθερία σημαίνει περισσότερη υπευθυνότητα

11:59 - 02 Απρ 2021 | Πολιτική
Μητσοτάκης: Περισσότερη ελευθερία σημαίνει περισσότερη υπευθυνότητα
«Δεν μιλάμε για άνοιγμα, αλλά για αναπροσαρμογή δραστηριοτήτων», διευκρίνισε από το βήμα της Βουλής την Παρασκευή (2/4) ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι «περισσότερη ελευθερία σημαίνει περισσότερη υπευθυνότητα».

Στο πλαίσιο της συζήτησης στην Ολομέλεια του κοινοβουλίου, σε επίπεδο αρχηγών, σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας και τις επιπτώσεις της στην οικονομία, ο Πρωθυπουργός επικαλέστηκε διεθνείς δείκτες για να δείξει ότι από την αρχή της πανδημίας, η Ελλάδα τα έχει πάει αρκετά καλά, σε σύγκριση με το μέσο όρο.

Επίσης, εκτίμησε πως και στο τελευταίο κύμα, το ΕΣΥ αντέχει, ενώ και σε πολλές ακόμα χώρες του κόσμου υπάρχει έξαρση κρουσμάτων.

Αναφερόμενος στα διεθνή στοιχεία, προκειμένου -όπως είπε- να συμφωνηθεί ότι η γλώσσα τον αριθμών είναι ο μόνος δρόμος κοινής κατανόησης του πανδημικού φαινομένου, τόνισε πως «σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμός Υγείας η Ελλάδα είναι στην 23η θέση σε απώλειες ανά εκατ. κατοίκων. Αν ήμασταν στον ευρωπαϊκό μέσο όρο θα είχαμε ακόμη 8.000 νεκρούς. Αυτή είναι μια επιτυχία της χώρας».

Είπε ακόμη ότι, με βάση τα διαθέσιμα εμβόλια, η Ελλάδα βρίσκεται στην 5η καλύτερη ευρωπαϊκή θέση ως προς το ποσοστό των ανθρώπων που έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις, ενώ, επικαλούμενος και τα στοιχεία του ECDC, τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται λίγο πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όσον αφορά στα τεστ που διεξάγονται ανά χώρα.

«Η διαχείριση της πανδημίας είναι μαραθώνιος και όχι σπριντ» επέμεινε, εξηγώντας ότι η κριτική για τη διαχείριση δεν μπορεί να γίνεται με βάση «φωτογραφίες της στιγμής». Η εικόνα καταστροφής είναι ψέμα, υπογράμμισε. 

Οι περιορισμοί που επιβάλλαμε τις τελευταίες έξι εβδομάδες ενέτειναν την κούραση του κόσμου και έφεραν τη χαλάρωση, αναγνώρισε ο πρωθυπουργός, και αναφέρθηκε όχι μόνο στις σχεδόν 700 διαδηλώσεις, όπως ανέφερε, αλλά και στα κορωνοπάρτι και άλλα φαινόμενα που παρατηρήθηκαν και μαρτυρούν τη χαλάρωση των πολιτών το τελευταίο διάστημα.

Η στάση μας αναπροσαρμόζεται, με βάση την ευέλικτη πολιτική που ακολουθήσαμε από την αρχή, εξήγησε, αναφερόμενος στο νέο μείγμα μέτρων που εφαρμόζει η κυβέρνηση στη μάχη κατά της διασποράς του κορονοϊού. «Δεν μιλάμε για άνοιγμα, αλλά για αναπροσαρμογή δραστηριοτήτων» παρατήρησε, για να επισημάνει: «Περισσότερη ελευθερία σημαίνει και περισσότερη υπευθυνότητα. Τώρα, οι συνωστισμοί θα είναι αδικαιολόγητοι. Και με τον ίδιο τρόπο, με τον οποίο οι περιορισμοί μειώθηκαν, μπορεί να επανέλθουν».

«Αν διαπιστώσουμε υπερβολικούς συνωστισμούς, οι περιορισμοί θα επανέλθουν» εξήγησε, ενώ μίλησε για στοχευμένη στήριξη κλάδων της οικονομίας που έπληξε η υγειονομική κρίση, η οποία θα ανέλθει συνολικά στο ποσό των 40 δισ. ευρώ.

«Από Δευτέρα θα επαναλειτουργήσει το λιανεμπόριο με οργανωμένο τρόπο, κάτι με το οποίο συμφώνησαν όλα τα μέλη της επιτροπής, εκτός από ένα. Το λιανεμπόριο μπορεί να λειτουργήσει οργανωμένα. Οι πολίτες είναι καλύτερα να εκτονώνονται, τονώνοντας την τοπική αγορά, από το να συναντιούνται σε σπίτια. Και από επιδημιολογικής πλευράς μπορεί να έχει αποτέλεσμα, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουμε αναπροσαρμογή στη συμπεριφορά των πολιτών» υπογράμμισε.

«Βέβαια, αμέσως μετά, και αφού δούμε τα αποτελέσματα εντός της επόμενης εβδομάδας, θα δούμε τη λειτουργία εκπαίδευσης, ξεκινώντας από τα Λύκεια. Όπως διαπιστώνεται, αυτά τα δύο αντίβαρα έχουν κοινό νήμα. Επιχειρούν να ανακουφίσουν την πολύμηνη πίεση των πολιτών, να στρέψουν την κοινωνική δράση σε υπαίθριους χώρους, να απαντήσουν στις ανάγκες των νέων και να οδηγήσουν την οικονομία στα πρώτα δειλά βήματα» τόνισε.

«Προσοχή όμως» συμπλήρωσε. «Περισσότερη ελευθερία σημαίνει περισσότερη υπευθυνότητα. Από την στιγμή που επιτρέπουμε διαδημοτικές μετακινήσεις, δεν επιτρέπεται να έχουμε φαινόμενα συνωστισμού. Με τον ίδιο τρόπο που οι περιορισμοί μειώθηκαν, αν διαπιστώσουμε και πάλι φαινόμενα συνωστισμού, οι περιορισμοί θα επανέλθουν. Όμως, έχουμε εμπιστοσύνη στους πολίτες ότι θα βγουν έξω μόνο με τις οικογένειές τους».

Τελευταία τροποποίηση στις 13:46 - 02 Απρ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.