ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χατζηδάκης: Το νοµοσχέδιο καθιερώνει «δικαίωµα αποσύνδεσης του εργαζόµενου»

14:11 - 05 Μαϊ 2021 | Πολιτική
Χατζηδάκης: Το νοµοσχέδιο καθιερώνει «δικαίωµα αποσύνδεσης του εργαζόµενου»
Τα επόμενα βήματα αναφορικά µε το σχεδιασμό του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων μετά την πανδημία αποκάλυψε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Ο Υπουργός αναγνωρίζει ότι "κάποια αβεβαιότητα" θα υπάρξει για τις πιο ευάλωτες επιχειρήσεις καθώς και για κλάδους που βρίσκονται σε µετάβαση. "Δεν µένουµε όµως µε σταυρωµένα τα χέρια", υποστηρίζει στο Epsilon7 και εξηγεί πως ο "οδικός χάρτης" του Υπουργείου θα βασίζεται σε επικαιροποιηµένες πολιτικές απασχόλησης, επιδοτούµενες ή µη, και στα προγράµµατα κατάρτισης και επανακατάρτισης µε έµφαση στις ψηφιακές δεξιότητες εργοδοτών και εργαζοµένων.

Σχετικά µε τις αλλαγές στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας που περιλαµβάνονται στο τελευταίο εργασιακό νοµοσχέδιο ο κ. Χατζηδάκης επιµένει πως "πρόκειται για µια ρύθµιση που δίνει µεγαλύτερη ελευθερία στους εργαζόµενους να διευθετήσουν την προσωπική και επαγγελµατική τους ζωή. Δυνατότητα που θα χρησιµοποιούν µόνο αν οι ίδιοι το θέλουν". υπογραµµίζοντας πως η διευθέτηση και οι υπερωρίες είναι δύο εντελώς ξεχωριστοί µηχανισµοί. Επιπλέον τονίζει ότι µε τη νέα ψηφιακή κάρτα εργασίας θα µπορούν "να ελέγχονται οι επιχειρήσεις για τυχόν καταχρήσεις σε σχέση µε τη "µαύρη" εργασία, την τήρηση των κανόνων για το ωράριο εργασίας και τις υπερωρίες".

Ο Υπουργός Εργασίας εκφράζει την αισιοδοξία του για την πορεία της οικονοµίας µετά το καλοκαίρι, εκτιµώντας ότι κλείνουµε µία περίοδο "η οποία λόγω και του κορονοιού ήταν µία γκρίζα περίοδος". Αναλύει τους λόγους που κατ΄αυτόν θα πετύχει το σχέδιο του για την ταχύτερη απονοµή των εκκρεµών συντάξεων και προαναγγέλλει, σε δεύτερη φάση "σχέδιο ανασύνταξης του Ε.Φ.Κ.Α., ώστε να λειτουργήσει µε σύγχρονα και ευρωπαϊκά πρότυπα".

Ο κ. Χατζηδάκης αποκαλύπτει πως το Υπουργείο Εργασίας σύντοµα θα φέρει προς διαβούλευση το νοµοσχέδιο για την τηλεργασία που καθιερώνει το "δικαίωµα αποσύνδεσης του εργαζόµενου" και προβλέπει την υποχρέωση του εργοδότη να καλύπτει τις δαπάνες εξοπλισµού και τηλεπικοινωνιών και άλλες που είναι απαραίτητες για την τηλεργασία.

Ο ίδιος τονίζει πως "ολοκληρώνει το πόρισµά της για την επόµενη ηµέρα της αγοράς εργασίας η Οµάδα Εργασίας που έχουµε συστήσει στο Υπουργείο. Το πόρισµα αυτό θα είναι ο οδικός µας χάρτης και σε γενικές γραµµές θα κινηθεί σε 3 άξονες: Τις πολιτικές επιδοτούµενης απασχόλησης, στο βαθµό που επιτρέπονται από το κοινοτικό δίκαιο. Τις δυναµικές πολιτικές κατάρτισης και επανακατάρτισης. Και τον ανασχεδιασµό των πολιτικών απασχόλησης, ώστε να απαντούν στις ανάγκες της εποχής.

Σηµαντικό ρόλο θα παίξει η χρηµατοδότηση από το Ταµείο Ανάκαµψης και το Ε.Σ.Π.Α., η οποία θέλουµε να πιάνει τόπο, να είναι εµπροσθοβαρής και να δίνει έµφαση στις ψηφιακές δεξιότητες για εργαζόµενους και ανέργους”.

Ο κος Χατζηδάκης συμπλήρωσε πως "προωθούµε µία ριζική µεταρρύθµιση στον τοµέα της κατάρτισης µε τρεις βασικές αρχές: Την πιστοποίηση, ώστε να διασφαλίζεται ότι οι υπηρεσίες που παρέχονται είναι υψηλού επιπέδου. Την αξιολόγηση τόσο των Κέντρων Κατάρτισης όσο και των καταρτιζοµένων. Και την αποτελεσµατική διαχείριση των πόρων, ώστε τα προγράµµατα να πιάνουν πράγµατι τόπο. Σε όλη αυτή την προσπάθεια το Υπουργείο θα έχει ρόλο επιτελικό, ενώ ο Ο.Α.Ε.Δ., µε τον εκσυγχρονισµό του, θα έχει πλέον "ρόλο-κλειδί". Τα νέα προγράµµατα θα συνδέονται και µε επιδοτούµενες θέσεις εργασίας και θα δίνουν έµφαση στην απόκτηση σύγχρονων δεξιοτήτων που είναι απαραίτητες σε έναν κόσµο που αλλάζει ραγδαία. Προς αυτή την κατεύθυνση προωθούµε την έναρξη, µέχρι το φθινόπωρο, προγραµµάτων ύψους 300 εκατοµµυρίων ευρώ”.

Ο Υπ. Εργασίας επισημαίνει πως "η διευθέτηση του χρόνου εργασίας ισχύει ήδη στην Ελλάδα 30 χρόνια τώρα (όπως και σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς υπάρχει και σχετική κοινοτική Οδηγία). Είναι µια νοµοθεσία που εφάρµοσαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ και ένα µέτρο του οποίου έχει γίνει χρήση στην Ελλάδα µε υπογραφή των ίδιων των εργαζοµένων και των συνδικάτων τους. Η δική µας παρέµβαση συνίσταται απλώς στο ότι δίνουµε τη δυνατότητα στον εργαζόµενο να το ζητήσει και ο ίδιος, αν θέλει, για λόγους "συµφιλίωσης" της προσωπικής και επαγγελµατικής του ζωής. Τι σηµαίνει αυτό; Ότι θα µπορεί να ζητήσει, αν θέλει, να δουλεύει περισσότερες ώρες για κάποια περίοδο, ώστε να δουλέψει λιγότερο σε µία άλλη περίοδο. Και όλα αυτά παίρνοντας τα χρήµατα που θα έβγαζε αν εργαζόταν κανονικά και χωρίς να επηρεάζεται ο συνολικός χρόνος εργασίας. Αυτό σηµαίνει, για παράδειγµα, ότι ένας φοιτητής ο οποίος δουλεύει σε ένα βιβλιοπωλείο και δίνει εξετάσεις, θα µπορεί να κάνει ένα "ταµείο χρόνου" εργασίας δουλεύοντας παραπάνω για µερικές µέρες. Και θα µπορεί να µεταφέρει το ταµείο αυτό στις εξετάσεις του µε τη µορφή άδειας. Ώστε να µην αναγκάζεται να πάρει άδεια άνευ αποδοχών, αλλά να πάρει άδεια µετ’ αποδοχών! Ή να µπορεί να εργάζεται 4 µέρες την εβδοµάδα αντί για 5 µέρες την εβδοµάδα. Ή να παίρνει 5 εβδοµάδες διακοπές αντί για 4 εβδοµάδες. Πρόκειται για µια ρύθµιση που δίνει µεγαλύτερη ελευθερία στους εργαζόµενους να διευθετήσουν την προσωπική και επαγγελµατική τους ζωή”.

Ο κος Χατζηδάκης τονίζει πως " οι υπερωρίες δεν έχουν απολύτως καµία σχέση µε τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας! Μιλάµε για δύο τελείως διαφορετικούς µηχανισµούς. Και οι δύο έχουν ως βάση το οκτάωρο. Με τις υπερωρίες ο εργαζόµενος µπορεί να βάζει κάποια χρήµατα παραπάνω στην τσέπη του µε την επιπλέον του οκταώρου εργασία. Και αυτό θα συνεχίσει να ισχύει. Ενώ η διευθέτηση του χρόνου εργασίας είναι µια άλλη επιλογή που θα έχει ο εργαζόµενος- επαναλαµβάνω, µόνο αν το θέλει!- να δουλεύει λίγο παραπάνω µια περίοδο ώστε να εξοικονοµεί χρόνο για µια άλλη περίοδο και να τη διαθέτει στον εαυτό του, στην οικογένειά του ή όπως αλλιώς θέλει. Δεν έχουµε προφανώς κάτι εναντίον των υπερωριών. Άλλωστε, ενισχύουµε το πλαίσιο για τις υπερωρίες.

Αναφορικά με τον κατώτατο μισθό, ο Υπ. Εργασίας τονίζει πως "θα ληφθούν υπόψη τα στοιχεία που έχουν να κάνουν µε την πορεία της οικονοµίας τα τελευταία δύο χρόνια συνολικά και βάσει αυτών να βγουν τα τελικά συµπεράσµατα. Κλείνουµε λοιπόν µε αυτή την περίοδο, η οποία και λόγω του κορονοϊού ήταν µια "γκρίζα" περίοδος. Και µετά το καλοκαίρι θα µπούµε σε µια νέα περίοδο που οι ενδείξεις δείχνουν θα είναι πιο θετικές για την οικονοµία. Μια περίοδο ανάπτυξης, που θα δηµιουργήσει τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο µέλλον για τους εργαζόµενους. Διότι η δική µας κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι µια κυβέρνηση φιλική στις επενδύσεις, ικανή να δηµιουργήσει θέσεις εργασίας και να βάλει τις προϋποθέσεις της ανάπτυξης. Και αυτό είναι ένα καλός οιωνός για τους εργαζόµενους και τις µελλοντικές απολαβές τους! Η Ελλάδα πέρασε µία δύσκολη δεκαετία και συνέχεια ακολούθησε και ο κορονοϊός. Μετά το καλοκαίρι όµως δηµιουργούνται οι προϋποθέσεις για µια νέα πορεία. Σε αυτή τη νέα πορεία θα έχουµε ως συµµάχους µας τις νέες επενδύσεις που θα γίνουν, τις νέες και ποιοτικές θέσεις εργασία;”.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:18 - 05 Μαϊ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.