ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανοιχτή επιστολή για την ασφαλή επαναλειτουργία των βιβλιοθηκών

14:46 - 26 Μαϊ 2021 | Πολιτική
Ανοιχτή επιστολή για την ασφαλή επαναλειτουργία των βιβλιοθηκών
Aνοιχτή επιστολή απέστειλαν περισσότεροι από 400 πολίτες, ως επί το πλείστον μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, καθηγητές, ερευνητές, επιστήμονες, προς τους Μ. Βορίδη και Α. Γεωργιάδη, καθώς και στις Ν. Κεραμέως και Σ. Μενδώνη, με την οποία ζητούν την επαναλειτουργία των γενικών βιβλιοθηκών της χώρας.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται: «Με έκπληξη διαπιστώνουμε ότι, ενώ έχει καταρτιστεί ένα σχετικά αναλυτικό σχέδιο για την επανεκκίνηση και την σταδιακή επιστροφή στην κανονική λειτουργία πολλών φορέων και επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών, δεν υπάρχει καμία σχετική αναφορά και πρόβλεψη για τις βιβλιοθήκες. Συμπεραίνουμε ότι τις λησμονήσατε. Διότι μας φαίνεται αδιανόητο η λειτουργία μιας βιβλιοθήκης να εκτιμάται ότι ενέχει, με τα σημερινά δεδομένα, μεγαλύτερους κινδύνους διάδοσης του νέου κορονοϊού από ό,τι, επί παραδείγματι, τα καζίνο ή τα γυμναστήρια, τα οποία, εν αντιθέσει προς τις βιβλιοθήκες, έχουν ενταχθεί στον σχετικό «οδικό χάρτη» με συγκεκριμένες ημερομηνίες επαναλειτουργίας». Υπενθυμίζεται, επιπλέον, στους αρμόδιους υπουργούς ότι, για σειρά επιστημονικών κλάδων, η δυνατότητα φυσικής πρόσβασης στις βιβλιοθήκες είναι απολύτως αναγκαίος όρος, ούτως ώστε οι λειτουργοί τους να αντεπεξέρχονται στις απαιτήσεις της εργασίας τους.

Ενώ, συμπληρώνουν πως «Η πρόσβαση σε βιβλιογραφικά και άλλα ψηφιακά αποθετήρια, εκτός του ότι υφίσταται τους περιορισμούς των μειωμένων οικονομικών δυνατοτήτων και περικεκομμένων συνδρομών των ελληνικών ιδρυμάτων και φορέων, δεν αρκεί για να ικανοποιήσει τις ανακύπτουσες ερευνητικές και διδακτικές ανάγκες, καθώς μεγάλος όγκος επιστημονικής πληροφορίας εξακολουθεί να απόκειται σε φυσικούς (χάρτινους) τόμους. Αναμένοντας και ελπίζοντας σε άμεση ανακοίνωση για την ασφαλή επαναλειτουργία των βιβλιοθηκών της χώρας».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.