ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποια νησιά κινδυνεύουν με lockdown

15:05 - 16 Ιουλ 2021 | Πολιτική
Ποια νησιά κινδυνεύουν με lockdown
Ηχηρό καμπανάκι για πέντε νησιά κρούει η κυβέρνηση, λαμβάνει έκτακτα μέτρα και παράλληλα προειδοποιεί πως αν συνεχιστεί αύξηση των κρουσμάτων, δεν θα διστάσει να προχωρήσει σε τοπικά lockdown.

Μύκονος, Κρήτη, Ίος, Σαντορίνη και Πάρος αποτελούν σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ τις πιο επιβαρυμένες περιοχές της χώρας και για το λόγο αυτό, ο Νίκος Χαρδαλιάς στην ενημέρωση της Πέμπτης (15/7) για την εξέλιξη της πανδημίας ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα.

Στις περιοχές παραπάνω περιοχές λοιπόν, από το Σάββατο 17 Ιουλίου, οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στην εστίαση και σε τουριστικές επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε έλεγχο δυο φορές την εβδομάδα: Μια φορά με τη  μέθοδο του self test και μια με αυτή του rapid. Με ταυτόχρονη υποχρέωση δήλωσης του αποτελέσματος στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Υποχρέωση για testing δυο φορές την εβδομάδα, μια με τη μέθοδο του self test και μια με rapid αφορά, και στα μη εμβολιασμένα μέλη των πληρωμάτων επιβατηγών πλοίων και κρουαζιερόπλοιων.
 
Αυτή είναι η πρώτη αντίδραση από τη μεριά της πολιτείας στις περιοχές με έξαρση κρουσμάτων, που βέβαια συνδέει άμεσα τον τουρισμό με την πανδημία. Όσο κι αν το αρνείται η κυβέρνηση πως τουρισμός και κρούσματα δεν συνδέονται, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν πως υπάρχει ξεκάθαρη σύνδεση.
 
Επειδή, όμως, ο τουρισμός δεν μπορεί να ανακοπεί γιατί στηρίζει την ελληνική οικονομία, η κυβέρνηση πρέπει να βρει άλλες λύσεις για να περιορίσει την πανδημία και να προστατεύσει τους πολίτες. Οι ανακοινώσεις για την εστίαση και τους χώρους διασκέδασης είναι μία αρχή.
 
Οι ανεμβολίαστοι "χάνουν" πολλές επιλογές και η κυβέρνηση ελπίζει πως έτσι θα τους οδηγήσει στα εμβολιαστικά κέντρα.
 
Στη συνέχεια, ανάλογα με τα κρούσματα, αλλά και την πρόοδο του εμβολιαστικού προγράμματος, ενδεχομένως να ληφθούν ακόμη πιο αυστηρά μέτρα.
 
Η κυβέρνηση αποκλείει ασφαλώς ένα γενικό lockdown, αλλά δεν αποκλείει τα τοπικά, ιδιαίτερα στα νησιά. Πρακτικά αυτό τι θα μπορούσε να σημαίνει; Περιορισμούς στα άτομα στα τραπέζια και απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ είναι δύο ενδεικτικά μέτρα, που εφαρμόστηκαν και την περσινή τουριστική περίοδο.
 
Για την ώρα, πάντως, το βάρος πέφτει στις προσπάθειες για "τόνωση" του εμβολιαστικού προγράμματος και αναμένονται τα στοιχεία για το αν ο αποκλεισμός των εμβολιασμένων από συγκεκριμένες δραστηριότητες θα πιάσει τόπο ή αν θα ζήσουμε έναν Αύγουστο γεμάτο αναταράξεις.
 
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.