ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μητσοτάκης για πυρκαγιές: Προστατεύσαμε χιλιάδες ανθρώπους-Τι είπε για Χρυσοχοϊδη, Χαρδαλιά

13:13 - 12 Αυγ 2021 | Πολιτική
Μητσοτάκης για πυρκαγιές: Προστατεύσαμε χιλιάδες ανθρώπους-Τι είπε για Χρυσοχοϊδη, Χαρδαλιά
"Πετύχαμε να προστατεύσουμε χιλιάδες ανθρώπους, χάσαμε όμως δάση και περιουσίες, που θα αποκαταστήσουμε", είπε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Πέμπτης (12/8). Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η κλιματική κρίση αποτελεί τη βασική αιτία της καταστροφής και δεσμεύθηκε πως η χώρα θα "θωρακιστεί" κατάλληλα απέναντι στα νέα δεδομένα. Είπε επίσης ότι οι όποιες ευθύνες θα αποδοθούν με καθαρό μυαλό και όχι εν βρασμώ ψυχής: «Δεν αφορούν μόνο πρόσωπα αλλά και δομές», τόνισε. «Κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν αλλά σε κάποιες περιπτώσεις δεν ήταν αρκετό», συμπλήρωσε. Για τα εναέρια μέσα είπε πως ήταν τα περισσότερα από κάθε φορά, αλλά θα αποκτηθούν κι άλλα. «Κάλυψε» Χαρδαλιά, άφησε «παράθυρο» για αντικατάσταση Χρυσοχοϊδη σε ενδεχόμενο ανασχηματισμό, αλλά απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Προστατεύσαμε χιλιάδες ανθρώπους και δεν είχαμε θύματα, τόνισε εισαγωγικά, ο Πρωθυπουργός και μίλησε για κλιματική κρίση που ουσιαστικά δείχνει με το χειρότερο τρόπο πως πρέπει να δράσουμε άμεσα.

Σημείωσε πως η κυβέρνηση είχε και έχει στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, κάνοντας αναφορές στην προσπάθεια απολιγνιτοποίησης. Μίλησε επίσης για νέο κλιματικό νόμο, ο οποίος θα έρθει τους αμέσως επόμενους μήνες.

Στα πρακτικά ζητήματα τόνισε πως πρώτη προτεραιότητα είναι η καταβολή των αποζημιώσεων και η κυβέρνηση είναι επικεντρωμένη σε αυτό το στόχο. Παράλληλα, βέβαια θα ξεκινήσει και τη συνεργασία με τον κ. Σταύρο Μπένο για την αποκατάσταση των ζημιών και την ανάταξη στη Βόρεια Εύβοια.

Σε ερώτηση σχετικά με την απόδοση ευθυνών ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η συγγνώμη που ζήτησε στο πρόσφατο τηλεοπτικό του μήνυμα δεν ήταν τυπική, αλλά εκφράζει την ενσυναίσθηση της καταστροφής. Συμπλήρωσε, όμως, πως η "συγγνώμη" δεν αποτελεί παθητική στάση, αλλά την αφετηρία για την έναρξη των δράσεων αποκατάστασης της καταστροφής.

Για την απόδοση ευθυνών είπε, όμως, πως ακόμα η μάχη συνεχίζεται για δέκατη μέρα και δεν είναι η ώρα. Ωστόσο, είπε πως "έγινε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό, που όμως σε πολλές περιπτώσεις αυτό δεν ήταν αρκετό".

Σε ερώτηση σχετικά με τις πολλές εκκενώσεις και τις αναφορές κατοίκων ότι θα υπήρχαν ολοσχερείς καταστροφές οικισμών αν έφευγαν όλοι, ο Πρωθυπουργός απάντησε σε έντονο ύφος, κάνοντας λόγο για "χυδαία σπέκουλα για τις εκκενώσεις. Το 112 έσωσε ζωές", σημείωσε..

Για τα εναέρια μέσα ο Πρωθυπουργός είπε πως ήταν περισσότερα από κάθε άλλη φορά, ωστόσο, δεν μπορούν να πετούν ταυτόχρονα. Ο κ. Μητσοτάκης κάλυψε στο σημείο αυτό και τον Νίκο Χαρδαλιά, σημειώνοντας πως έχει ήδη απαντήσει για το συγκεκριμένο ζήτημα. Παράλληλα, σημείωσε πως η κυβέρνηση είχε αποφασίσει πριν από τις πυρκαγιές να ενισχύσει το στόλο της Ελλάδας και θα γίνει άμεσα με 36 νέα μέσα.

Πρέπει να σημειωθεί, πάντως, πως ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε στη συνέχεια πως η αναζωπύρωση στη Βαρυμπόμπη και το γεγονός ότι δεν ελέγχθηκε άμεσα ήταν η πηγή του προβλήματος. Χρειάστηκε να στείλουμε μέσα στη Βαρυμπόμπη, γεγονός που δεν μας επέτρεψε να στείλουμε όσες ενισχύσεις χρειάζονταν στην Εύβοια.

"Το επιτελικό κράτος δεν σβήνει φωτιές με τη μάνικα", τόνισε ο Πρωθυπουργός σε άλλη ερώτηση για τις ευθύνες, αφήνοντας αιχμές για τους προκατόχους του: "Αυτό που παραλάβαμε δεν ήταν ούτε επιτελικό και συχνά ούτε κράτος", σημείωσε. Φάνηκε δε να καλύπτει και τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, λέγοντας πως βρέθηκε στην πρώτη γραμμή στο πλευρό όσων επιχειρούσαν για την κατάσβεση των πυρκαγιών.

Πρόσθεσε δε ότι η γεννησιουργός αιτίας των πυρκαγιών ήταν οι υψηλές θερμοκρασίες από τον παρατεταμένο καύσωνα.

Ανυπόσταση τη συζήτηση για τις αλλαγές χρήσης στις καμένες εκτάσεις

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο πρωθυπουργός είπε πως θα εκδοθεί σήμερα κιόλας Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προκειμένου να επιταχυνθεί, κάτι που είναι διασφαλισμένο από το Σύνταγμα, πως οι καμένες εκτάσεις θα αναδασωθούν.

Ο πρωθυπουργός μίλησε στην συνέχεια για την μετάβαση σε μία οικονομία εμηδενικών εκπομπών ρύπων χρησιμοποιώντας τον ήλιο και την θάλασσα. «Δεν χρειάζεται να καούν τα δάση για να μπουν ανεμογεννήτριες» είπε. Τόνισε δε πως κάποια υπόγεια ρεύματα συναντήθηκαν. «Οι αντιεμβολιαστές υιοθέτησαν αυτές τις θεωρίες» είπε χαρακτηριστικά.

"Του χρόνου θα είμαστε καλύτεροι και θα μάθουμε από τα λάθη μας", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Φέτος το συγκεκριμένο φαινόμενο ξεπέρασε τις δυνατότητές μας και το σχέδιο πρόληψης που είχαμε.

Σε μία περισσότερο πολιτική ερώτηση για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως δεν αποτελούν επιλογή και δήλωσε αποφασισμένος η κυβέρνηση να εξαντλήσει την τετραετία.

Να σημειωθεί τέλος πως δεν θέλησε να απαντήσει σε ερώτηση για το αν οι όποιες πολιτικές ευθύνες θα αποδοθούν μέσω ενός ανασχηματισμού της κυβέρνησης. Ωστόσο, πρέπει να σημειώσουμε πως τόνισε ότι ο κ. Τριαντόπουλος που διαχειρίζεται μέσα από το Μαξίμου κρίσεις που σχετίζονται με φυσικές καταστροφές, θα αναβαθμιστεί πολιτικά.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Ολόκληρη η συνέντευξη:

Τελευταία τροποποίηση στις 13:57 - 12 Αυγ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.