ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσακίρης: Μέσα Σεπτεμβρίου η έγκριση των προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ

12:00 - 24 Αυγ 2021 | Πολιτική
Τσακίρης: Μέσα Σεπτεμβρίου η έγκριση των προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ
Για τα προγράμματα ΕΣΠΑ σε εστίαση και τουρισμό, μίλησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιάννης Τσακίρης, τονίζοντας μάλιστα πως έχουν γίνει και οι πρώτες πληρωμές. Επίσης ανέφερε ότι η χώρα μας έχει πρωτιά για το νέο ΕΣΠΑ και πως μέσα Σεπτεμβρίου αναμένεται η έγκριση των προγραμμάτων του.

Συγκεκριμένα, αρχές Σεπτεμβρίου θα γίνουν οι πρώτες πληρωμές σε τουριστικές επιχειρήσεις που υπέβαλαν αίτηση στο πλαίσιο σχετικού προγράμματος, δήλωσε ο κ. Τσακίρης, μιλώντας στο OPEN.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακίρη, έχουν υποβληθεί περίπου 11.000 αιτήσεις από τουριστικές επιχειρήσεις για τη χρηματοδότησή τους από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.

Στην εστίαση έχουν γίνει 30.000 αιτήσεις, είναι περίπου στα 250 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός και έχουν γίνει οι πρώτες πληρωμές.

Όσον αφορά το νέο ΕΣΠΑ, ο υφυπουργός είπε ότι τα πρώτα κονδύλια αναμένονται πριν από το τέλος του έτους.

Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα στην ΕΕ που κατέθεσε το νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, το οποίο εγκρίθηκε ήδη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Έχει καταθέσει, επίσης, τα επιχειρησιακά προγράμματα, τα οποία αναμένεται να εγκριθούν εντός του Σεπτεμβρίου, δήλωσε ο υφυπουργός, ενώ στη συνέχεια θα εξαγγελθούν οι νέες δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν.

Ο κ. Τσακίρης επεσήμανε ότι το νέο ΕΣΠΑ περιλαμβάνει πρόγραμμα ύψους 4 δισ. ευρώ για την ανταγωνιστικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Τα χρήματα, είπε, θα διατεθούν για την ανάπτυξη των ΜμΕ.

Για το πρόγραμμα αναμόρφωσης της Πολιτικής Προστασίας, ο υφυπουργός είπε ότι πρόκειται για ένα ξεχωριστό πρόγραμμα στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ, ύψους 715 εκατ. ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτήσεις δράσεις πρόληψης φυσικών καταστροφών.

Το ΕΣΠΑ βοήθησε πολύ στην αντιμετώπιση του αντίκτυπου της πανδημίας και την ανάκαμψη της οικονομίας, τόνισε ο κ. Τσακίρης, προσθέτοντας ότι η απορροφητικότητά του αυξήθηκε την τελευταία διετία από το 25-26% στο 70%. Αυτό σημαίνει, είπε, ότι 5,5 δισ. ευρώ δόθηκαν στην πραγματική οικονομία, τα οποία με τη μόχλευσή τους με ιδιωτικούς πόρους φθάνουν τα 10 δισ. ευρώ.

Ο υφυπουργός είπε ότι έχουν μειωθεί σημαντικά κάποιες διαδικασίες για την υλοποίηση του ΕΣΠΑ που δεν χρειάζονταν.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.