ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μητσοτάκης: Δημιουργούμε πλούτο και τον μοιράζουμε στους πολίτες-Όχι πρόωρες εκλογές

14:41 - 12 Σεπ 2021 | Πολιτική
Μητσοτάκης: Δημιουργούμε πλούτο και τον μοιράζουμε στους πολίτες-Όχι πρόωρες εκλογές
Οικονομική πολιτική με όρους "δίκαιης ανάπτυξης", μειώσεις φόρων, πρωτοβουλίες για τους νέους και εκλογές στο τέλος της τετραετίας. Αυτά είναι τα βασικά μηνύματα που θέλησε να στείλει στους πολίτες ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσα από την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ το μεσημέρι της Κυριακής (12/9). Ο Πρωθυπουργός απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο νέου lockdown, ενώ ύψωσε ιδιαίτερα τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης, κόβοντας ουσιαστικά κάθε γέφυρα επικοινωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.

Η συνέντευξη Τύπου διεξήχθη μετά την ομιλία του Πρωθυπουργού από το βήμα της 85ης ΔΕΘ στην οποία ανακοίνωσε ένα πακέτο ελαφρύνσεων και μεταρρυθμίσεων που ξεπερνά τα 3,4 δισ. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός απάντησε σε περισσότερες από 40 ερωτήσεις από τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, εφημερίδες και ιστοσελίδες από ολόκληρη την Ελλάδα. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε το Σάββατο (11/9), ενώ υποσχέθηκε και κάποιες επιπλέον ανακοινώσεις, ιδιαίτερα για τον ΕΝΦΙΑ, στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Εκτός από την οικονομία, ο Πρωθυπουργός μίλησε για την πανδημία και απέκλεισε το ενδεχόμενο νέου lockdown, κάλεσε τον κόσμο να εμβολιαστεί, ενώ απάντησε και σε ερωτήσεις σχετικά με τις επόμενες εκλογές.

Τόνισε πως αυτές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας με συγκεκριμένα διλήμματα. Υπογράμμισε πως θα επιδιώξει την αυτοδυναμία και αν δεν την πετύχει με την πρώτη (λόγω απλής αναλογικής), θα προχωρήσει σε επαναληπτικές εκλογές. Παράλληλα, έκοψε κάθε γέφυρα επικοινωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο είπε πως τον χωρίζει μεγάλο πολιτικό χάσμα.

Οι βασικές τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού:

Για την οικονομία

H κυβέρνηση δημιουργεί πλούτο και στη συνέχεια το μέρισμα του πλούτου μοιράζεται με δίκαιο τρόπο σε όλους τους Έλληνες.

Σε ερώτηση του Άγγελου Κωβαίου γιατί αν θεωρεί πως η επεκτατική οικονομική πολιτική της κυβέρνησης θα είναι εφικτή το 2023, όταν επανέλθουν οι δημοσιονομικοί κανόνες σημείωσε: "Δεν θεωρώ πως η οικονομική μας πολιτική είναι επεκτατική. Θεωρώ πως είναι μετρημένη.

Κοινός τόπος στην ΕΕ ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας θα αλλάξει", πρόσθεσε.

Σε σχέση με τις ανατιμήσεις σημείωσε πως "έχουμε ήδη ενισχύσει σημαντικά το διαθέσιμο εισόδημα. Εκεί αποσκοπεί η μείωση των φόρων. Έχουμε στη διάθεσή μας και εργαλεία, όπως η μείωση του ΦΠΑ, ενώ ειδικά για τα ζητήματα του ρεύματος κάνουμε γενναίες παρεμβάσεις".

Αναφερόμενος και πάλι στα μέτρα για τους νέους στάθηκε ιδιαίτερα στο μέτρο με το "πρώτο ένσημο", που επιδοτείται. "Πόσα νέα παιδιά δεν μπορούν να βρουν δουλειά γιατί οι εργοδότες τους λένε ότι δεν έχουν εμπειρία; Και καταλήγουν στην μαύρη, στην ανασφάλιστη εργασία; Το πρώτο ένσημο που εξαγγείλαμε για τους νέους είναι ένα κίνητρο για να βοηθήσει στην είσοδό τους στην αγορά εργασίας", σημείωσε και κάλεσε την αντιπολίτευση να πάρει θέση αν συμφωνεί ή όχι με τη συγκεκριμένη εξαγγελία.

Για την πανδημία

Δεν θα ξανακλείσει η χώρα. Δεν θα υπάρχουν νέοι περιορισμοί στην οικονομική δραστηριότητα.

Θα έχουμε μάσκες μαζί μας για πολύ καιρό ακόμα. Θα επιμείνουμε στο να αυξάνουμε συνέχεια την δυνατότητα να κάνουμε πολλά τεστ. Θα επιμείνουμε στην στρατηγική των εμβολιασμών με πειθώ.

Δεν είναι στις προθέσεις μου να επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός.

Τόνισε επίσης πως σύντομα θα ξεκινήσει η τρίτη δόση εμβολιασμών, με προτεραιότητα εκτός από τους ανοσοκατεσταλμένους, στους υγειονομικούς που έχουν εμβολιαστεί πρώτοι, τον περασμένο Ιανουάριο. Όσο θα περνάει ο καιρός, ο κάθε πολίτης θα μπορεί εφόσον έχουν περάσει αρκετοί μήνες από τον τελευταίο του εμβολιασμό, να κάνει μία αναμνηστική δόση.

Με αφορμή το άνοιγμα των σχολείων τόνισε πως υπάρχει σωστός σχεδιασμός, αλλά είναι σημαντικό να εμβολιαστούν περισσότερα παιδιά από 12 ετών και άνω.

Κυβέρνηση - Ανασχηματισμός

Ο βασικός πυρήνας της κυβέρνησης παρέμεινε αμετάβλητος διότι είμαι ικανοποιημένος από την κυβέρνησή μας.
 
Έχουμε πετύχει πολλά πράγματα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Διαχειριστήκαμε μεγάλες κρίσεις και ταυτόχρονα επιμείναμε στις μεταρρυθμίσεις.
 
Επιδίωξα με τον κ. Αποστολάκη την ενότητα, αλλά δεν κατέστη εφικτό. Είμαι, όμως, πολύ ικανοποιημένος με τις επιλογές που τελικά κάναμε στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.
 
Σε ερώτηση για τις δημοσκοπήσεις και τις πρώτες ενδείξεις... φθοράς της κυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: "Η κυβέρνηση εξακολουθεί να προηγείται στις δημοσκοπήσεις- Απολαμβάνει την εμπιστοσύνη ενός μεγάλου κομματιού της κοινωνίας".
 
Πολιτική - Εκλογές
 
Ο Πρωθυπουργός απέκλεισε για ακόμη μία φορά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και τόνισε πως θα γίνουν σε δύο χρόνια. Επίσης είπε με νόημα πως ο Αλέξης Τσίπρας λέει πως η κυβέρνηση θα πάει σε εκλογές, αλλά δεν ζητάει εκλογές γιατί "οι γαλοπούλες δεν βιάζονται να έρθουν τα Χριστούγεννα".
 
Πρόσθεσε βέβαια πως όταν γίνουν οι εκλογές, το δίλημμα που θα θέσει στους πολίτες είναι πως δεν υπάρχει εναλλακτική. Αναρωτήθηκε δε αν η προοδευτική διακυβέρνηση στην οποία αναφέρεται ο κ. Τσίπρας είναι αυτή του ΣΥΡΙΖΑ με το ΜέΡΑ25.
 
Θα διεκδικήσουμε την αυτοδυναμία από την πρώτη κάλπη, αλλά αν δεν την πετύχουμε θα πάμε σε επαναληπτικές εκλογές. "Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την συνταγματική της θητεία. Προσβλέπω, όμως, σε νίκη στις επόμενες εκλογές και σχεδιάζουμε το μέλλον της πατρίδας μας σε ορίζοντα 10ετίας", υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.
 
Για το ζήτημα της συναίνεσης, ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε απογοητευμένος από τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και αποφασισμένος να κόψει κάθε γέφυρα επικοινωνίας: "Θεωρώ ότι έχω εξαντλήσει την πρόθεσή μου, τη διάθεσή μου, να είμαι συναινετικός με ανθρώπους και πολιτικούς χώρους που δεν επιδιώκουν καμία συναίνεση. Η συναίνεση την οποία επιδιώκω είναι με την κοινωνία, με τους πολίτες", τόνισε.
 
Ελληνοτουρκικά
 
"Το δικαίωμα στην αυτοάμυνα είναι παντελώς αδιαπραγμάτευτο από την πατρίδα μας", τόνισε απευθυνόμενος στην Τουρκία, ενώ σε σχετική ερώτηση απάντησε πως "δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με Ερντογάν, στο περιθώριο της συνέλευσης του ΟΗΕ".
 
"Η πολιτική μας ως προς την Τουρκία δεν αλλάζει. Επιζητούμε τις καλές σχέσεις με σεβασμό όμως στο διεθνές δίκαιο", πρόσθεσε.
 
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Τελευταία τροποποίηση στις 15:17 - 12 Σεπ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.