ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γκάγκα: Κανένας διασωληνωμένος σε ράντζο- Παπαευαγγέλου: Μεγάλη διασπορά στην εργασία

19:38 - 04 Νοε 2021 | Πολιτική
Γκάγκα: Κανένας διασωληνωμένος σε ράντζο- Παπαευαγγέλου: Μεγάλη διασπορά στην εργασία
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, σημείωσε στην ενημέρωση της Πέμπτης για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, την ανάγκη των εμβολιασμών, αλλά και το πόσο σημαντικό είναι να τηρούνται πρωτόκολλα προφύλαξης, με χρήση μάσκας και αποστάσεις. Για μεγάλη αύξηση κρουσμάτων και εισαγωγών έκανε λόγο η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου. Δόθηκαν, πάντως, διαβεβαιώσεις πως παρότι το σύστημα υγείας έχει ζοριστεί, για την ώρα εξυπηρετεί όλους τους ασθενείς.

Η Μίνα Γκάγκα αρχικά ανέφερε: «Σήμερα έχουμε νέο αρνητικό ρεκόρ, με μεγάλες αυξήσεις σε Αττική, Θεσσαλονίκη και σε άλλες περιοχές. Χθες χάσαμε έναν 39χρονο και προχθές έναν 27χρονο. Πρέπει να εμβολαιστούν και οι έγκυες γυναίκες. Αναφορικά με τις κλίνες, επειδή ακούγονται πολλά, δεν υπάρχει διασωληνωμένος σε ράντζο. Μπορούμε να αυξήσουμε τις κλίνες, αλλά σε αυτή την περίπτωση, θα έχουμε προβλήματα με άλλους ασθενείς.

Σαν πολιτεία κάνουμε όσα μπορούμε να φροντίσουμε όλους τους ασθενείς. Ωστόσο, κανένα σύστημα, σε καμία χώρα δεν είναι ανεξάντλητο».

Για τις ΜΕΘ η κα. Γκάγκα είπε πως δεν υπάρχουν αρκετοί εντατικολόγοι για να ανοίξουν παραπάνω κλίνες ΜΕΘ. "Θέλουμε χρόνια για να φτιάξουμε τους γιατρούς αυτών των ειδικοτήτων που χρειαζόμαστε", σημείωσε.

Όσον αφορά την έγκριση για το χάπι της Merck στη Βρετανία και το πότε θα έρθει στην Ελλάδα, η κ. Γκάγκα τόνισε πως θα έρθουν τα φάρμακα στη χώρα, τις επόμενες εβδομάδες τα μονοκλωνικά και γίνονται συνεννοήσεις για τα χάπια Merck. Ωστόσο -όπως είπε- έχουμε 6.800 κρούσματα και θα έρθουν 10.000 χάπια, όχι 100.000.

Από την πλευρά της, η Βάνα Παπαευαγγέλου είπε: «Ο αριθμός κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 60% τις δυο τελευταίες εβδομάδες. Το ποσοστό θετικότητας έχει αυξηθεί σταδιακά και σταθερά, από το 1,1 στο 1,96. Υπάρχει αυξητική τάση και στη Νότια Ελλάδα, τα ενεργά κρούσματα έχουν ξεπεράσει τους 35.000 ασθενείς. Οι εισαγωγές έχουν αυξηθεί κατά 35% τις δυο τελευταίες εβδομάδες. Από την ιχνηλάτηση που γίνεται, υπερτερούν οι οικογενειακές και κοινωνικές επαφές, ωστόσο παρατηρείτα αύξηση και στους εργασιακούς χώρους. Δεν έχουμε δει αυξήσεις στα σχολεία και στους μαθητές.

Το ποσοστό κρουσμάτων στα παιδιά, είναι στο 25%. Δεν έχουμε παρατηρήσει αυξήσεις κρουσμάτων στις ηλικίες 18-24 ετών, καθώς έχουν λειτουργήσει τα μέτρα προστασίας και το self testing. Σήμερα, μόνο 8 σχολικά τμήματα σε όλη τη χώρα παραμένουν κλειστά, η ενδοσχολικη΄διασπορά δεν είναι μεγάλη. Η Επιτροπή συμφωνεί με το αυξημένο testing σε ανεμβολίαστους. Τις τελευταίες δέκα μέρες έχουμε μικρή, αλλά σταθερή αύξηση νέων ραντεβού για εμβολιασμούς. Είναι σημαντικό να βοηθήσουμε ακόμα και σήμερα τους αναποφάσιστους. Η μείωση στα αντισώματα, με το πέρασμα του χρόνου, δεν πρέπει να θέσει σε αμφισβήτηση την αξία του εμβολιασμού. Η θνητότητα είναι σημαντικά μειωμένη σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί. Αναφορικά με τις έγκυες, πρέπει να τονιστεί ξανά πως ο εμβολιασμός τους είναι ασφαλής και απαραίτητος».

Τελευταία τροποποίηση στις 20:06 - 04 Νοε 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.