ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μητσοτάκης: Επίδομα €250 σε χαμηλοσυνταξιούχους, μισός μισθός σε υγειονομικούς

14:19 - 22 Νοε 2021 | Πολιτική
Μητσοτάκης: Επίδομα €250 σε χαμηλοσυνταξιούχους, μισός μισθός σε υγειονομικούς
Με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη άνοιξε στη Βουλή η συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την οικονομία, τις ανατιμήσεις και την αύξηση του κόστους ενέργειας. «Δεν έτυχε, πέτυχε» η ελληνική άμυνα στην ακρίβεια, υποστήριξε και ανακοίνωσε τρεις κινήσεις στήριξης για υγειονομικούς ,συνταξιούχους, ΑμεΑ.

Αναφερόμενος στον πληθωρισμό και την ακρίβεια, ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για ένα παγκόσμιο φαινόμενο, το οποίο στην Ελλάδα είναι ελεγχόμενο.

Οι περισσότεροι κεντρικοί τραπεζίτες πιστεύουν ότι το φαινόμενο θα είναι πρόσκαιρο, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Παραδέχτηκε ωστόσο, ότι υπάρχει και διαφορετική άποψη που σχετίζει το φαινόμενο με την χαλαρή νομισματική πολιτική, και κατά συνέπεια μπορεί να έχει πιο μόνιμα χαρακτηριστικά. Επεσήμανε δε ότι η ΕΚΤ πιστεύει ότι η κατάσταση αυτή θα είναι παροδική, και τη θέση αυτή ασπάζεται η ελληνική κυβέρνηση.

Υπό αυτό το πρίσμα αποκλιμάκωση αναμένεται στο πρώτο τρίμηνο του 2022, εκτίμησε.

«Η Ελλάδα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία παρουσιάζει την τρίτη καλύτερη επίδοση και το καλάθι των βασικών προϊόντων παραμένει αναλογικά φθηνότερο σε σχέση με άλλες χώρες» σημείωσε. 

Αναφερόμενος ειδικότερα στην αύξηση των τιμών ενέργειας ο πρωθυπουργός είπε ότι οφείλονται σε μία στρέβλωση στην αγορά φυσικού αερίου, που έχει τόσο οικονομικές όσο και γεωπολιτικές αιτίες. Υπενθύμισε δε ότι η κυβέρνηση διαθέτει για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στις αυξήσεις των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου ανέρχεται στα 680 εκατ. ευρώ  και είναι από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη ως ποσοστό του ΑΕΠ

Ο πρωθυπουργός μίλησε για εγχώρια άμυνα στο κύμα ανατιμήσεων: Δεν έτυχε αλλά πέτυχε γιατί είναι αποτέλεσμα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε των κυβερνητικών επιλογών σε όλο το διάστημα της πανδημίας και υπογράμμισε ιδιαίτερα τις επιδόσεις στην ανεργία, που μειώνεται μήνα με το μήνα, παρά τις προβλέψεις για το αντίθετο.

Ανέφερε επίσης έκθεση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, που κατατάσσει την Ελλάδα τρίτη στην Ευρώπη στα μέτρα στήριξης με βάση την αποτελεσματικότητά τους. 

Κλείνοντας την ομιλία του ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε και τρεις επιπλέον κινήσεις στήριξης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, αλλά και των υγειονομικών, που δίνουν τη μάχη στα νοσοκομεία.

Συγκεκριμένα:

- 100.000 ενεργοί υγειονομικοί θα ενισχυθούν με έκτακτη καταβολή μισού μισθού (μέσο ποσό 900 ευρώ το Δεκέμβριο)

- Ολοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα λάβουν 250 ευρώ προσαυξημένο κατά 50 για κάθε μέλος της οικογένειας

- Το ίδιο επίδομα θα δοθεί και σε 173.000 συμπολίτες με αναπηρία

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 15:04 - 22 Νοε 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.