ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φυσικό αέριο: Σε γεωπολιτική ζυγαριά η ανάγκη ανάσχεσης των τιμών

14:34 - 09 Δεκ 2021 | Πολιτική
Φυσικό αέριο: Σε γεωπολιτική ζυγαριά η ανάγκη ανάσχεσης των τιμών
«Σφίγγα» ήταν ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν στη συνέντευξη Τύπου με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, χτες, για το επίμαχο θέμα των τιμών φυσικού αερίου. Πάντως ο πρόεδρος Πούτιν φρόντισε να υπενθυμίσει χτες ότι ο «μεγάλος παίκτης» είναι η Ρωσία στο παζάρι, που είναι σε εξέλιξη και όπως φαίνεται θα κρατήσει για καιρό ακόμη.

Πιο συγκεκριμένα, ο  κ. Πούτιν υποστήριξε ότι η Ρωσία εξασφαλίζει πάνω από το 40% των ενεργειακών αναγκών της Ελλάδος. «Η Ρωσία εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της προς την Ελλάδα και την ΕΕ και θα συνεχίσει την αδιάκοπη προμήθεια φυσικού αερίου», διαβεβαίωσε ο κ. Πούτιν. Οι σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας συνεχίζουν να ενισχύονται σε όλες τις κατευθύνσεις, τόνισε, παράλληλα,  ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ειδικότερα, ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε ότι η ενέργεια υπήρξε τομέας - κλειδί στις σημερινές συνομιλίες με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Ανέφερε ότι το 2021 υπήρξε αύξηση των εξαγωγών φυσικού αερίου προς την Ελλάδα κατά 12% και σημείωσε ότι η ρωσική πλευρά εκπληρώνει με καλή πίστη και πλήρως τις υποχρεώσεις της προς την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Δεσμεύτηκε δε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει τις εγγυημένες αδιάκοπες προμήθειες φυσικού αερίου και παραμένει έτοιμη να αναβαθμίσει τις παροχές, καθώς το φυσικό αέριο, όπως ισχυρίσθηκε, είναι ένα καθαρό και οικολογικά καθαρό καύσιμο που μπορεί να αξιοποιηθεί για την ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις μεταξύ της Gazprom και τη ΔΕΠΑ, θα συνεχιστούν εντατικά με το «μενού» να εκτίνεται σε μια συνολική αναδιάρθρωση της συμφωνίας. Βέβαια όλα θα μπουν στη «ζυγαριά» γεωπολιτικών και οικονομικών ισορροπιών καθώς τον πρώτο λόγο σε αυτή τη διαδικασία έχουν τόσο για την Ελλάδα οι θέσεις της ΕΕ, ενώ τη Ρωσία οι σχέσεις με την Τουρκία και τη Γερμανία.

Κοντολογίς, σε μια περίοδο, όπου οι πιέσεις στις τιμές φυσικού αερίου είναι μεγάλες, (χτες στον ολλανδικό δείκτη αναφοράς η τιμή ξεπέρασε τα 100 δολάρια/ MWh) η Ρωσική πλευρά θα συνεκτιμήσει τις προσφορές καλών τιμών με την ανάλογη διασφάλιση ωφελημάτων. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίες οι αναφορές – υπενθυμίσεις, τις προηγούμενες μέρες, του ισχυρού άνδρα της Gazprom Αλεξέι Μίλερ για την παροχή μεγάλων ποσοτήτων φυσικού αερίου στη Σερβία αλλά και το ότι είναι ευρέως γνωστό, πως χώρες όπως η Τουρκία ή Βουλγαρία απολαμβάνουν καλύτερων τιμών.

Έτσι το επόμενο διάστημα αναμένεται ένας έντονος κύκλος συζητήσεων, όπου θα φανεί εάν θα υπάρξει «λευκός καπνός». Εν τω μεταξύ αναμένεται «σιγή ασυρμάτου», καθώς μάλιστα και σε επίπεδο ΕΕ, που δίνει άλλωστε και τον τόνο για την Ελλάδα, η ανάδειξη της νέας κυβέρνησης στη Γερμανία δημιουργεί νέες αφετηρίες.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 15:12 - 09 Δεκ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.