ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βαρβιτσιώτης: Πλαίσιο σταθερών κυρώσεων απέναντι στην εργαλειοποίηση των μεταναστών

19:10 - 14 Δεκ 2021 | Πολιτική
Βαρβιτσιώτης: Πλαίσιο σταθερών κυρώσεων απέναντι στην εργαλειοποίηση των μεταναστών
Στην ανάγκη ύπαρξης ενός πλαισίου σταθερών κυρώσεων απέναντι σε όποιον προσπαθεί να εργαλειοποιήσει τους μετανάστες στάθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, προσερχόμενος την Τρίτη (14/12) στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Θα πρέπει να υπάρχει ένα πλαίσιο σταθερών κυρώσεων απέναντι σε οποιονδήποτε θέλει να εργαλειοποιήσει τους μετανάστες και τους πρόσφυγες για να αποσταθεροποιήσει είτε την Ευρωπαϊκή Ένωση είτε χώρες-μέλη», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (16/12), επανέφερε τη σχετική πρόταση της Ελλάδας για ένα «συνολικό πλαίσιο κυρώσεων απέναντι σε οποιονδήποτε επιβουλεύεται τη συνοχή της ΕΕ αλλά και εκμεταλλεύεται την ανθρωπιά μας" - όπως είπε - "για να μην ξαναδούμε τα φαινόμενα στον Έβρο, για να μην είμαστε εκτεθειμένοι απέναντι στις απειλές τύπου Λουκασένκο».

Ακόμα, επεσήμανε πως στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης και των εξελίξεων στην Ουκρανία, η Ευρώπη πρέπει να διατηρήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τη Ρωσία - όπως οι Πρόεδροι Μπάιντεν και Πούτιν έχουν τακτικές πλέον επικοινωνίες -, έτσι ώστε να αποφευχθούν ανεπιθύμητες εξελίξεις.

Επίσης, εξέφρασε την ικανοποίησή του που στο περιθώριο του ΣΓΥ πραγματοποιήθηκε η πρώτη Διακυβερνητική Διάσκεψη ΕΕ-Σερβίας και το άνοιγμα των πρώτων Κεφαλαίων των Ενταξιακών Διαπραγματεύσεων, το οποίο «για εμάς αποτελεί κορυφαίο γεγονός», καθώς «θέλουμε τα Δυτικά Βαλκάνια, και ιδιαίτερα η Σερβία, να προχωρήσει κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε επίσης ότι το ΣΓΥ ασχολείται με το θέμα του Covid και ειδικότερα με τον συντονισμό όχι μόνο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και για το άνοιγμα της ταξιδιωτικής αγοράς, καθώς και για την αγορά των φαρμάκων κατά του κορωνοϊού.

Τέλος, σημείωσε ότι οφείλουμε να κινητοποιήσουμε ακόμα περισσότερους πολίτες να συμμετάσχουν στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης διαπιστώνοντας ότι στη χώρα μας η ανοιχτή αυτή διαδικασία δεν έχει αγκαλιαστεί ακόμα από το σύνολο των πολιτών. «Αφού η Ευρώπη είναι το σπίτι μας, έτσι πρέπει να ακούσουμε και όλους τους ενοίκους του», είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης ανακοινώνοντας ότι θα φροντίσουμε μέχρι την επόμενη χρονιά να εντάξουμε ακόμα περισσότερες φωνές σε αυτό το διάλογο, και θα προχωρήσουμε σε πρωτοβουλίες υιοθετώντας πρακτικές και άλλων κρατών-μελών.

 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.