ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σκέρτσος: Καμιά ανοχή στη βία εντός Πανεπιστημίων

13:31 - 13 Ιαν 2022 | Πολιτική
Σκέρτσος: Καμιά ανοχή στη βία εντός Πανεπιστημίων
Ξεκάθαρος ότι η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει το σχέδιό της για εξάλειψη του φαινομένου της βίας εντός των Πανεπιστημίων εμφανίζεται με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.

Ο κ. Σκέρτσος τονίζει ότι δεν θα γίνεται πλέον ανεκτή, αφήνοντας αιχμές για χειρισμούς του παρελθόντος.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Τα πανεπιστήμια είναι χώροι γνώσης, έρευνας και σεβασμού της ελεύθερης διακίνησης όλων των δημοκρατικών ιδεών. Δεν είναι χώροι ούτε αστυνομοκρατίας ούτε και φασιστικής -δια της βίας- επιβολής μιας και μόνο ιδεολογίας.

Πέρα από τις θεσμικές πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει για τη θωράκιση του πανεπιστημιακού ασύλου, η κυβέρνηση δεν δείχνει καμία ανοχή στην βία εντός των Πανεπιστημίων.

Από το 2019 έως σήμερα έχουν γίνει συνολικά 7 παρεμβάσεις της ΕΛΑΣ, σε συνεργασία πάντα με τις πρυτανικές αρχές, για να αντιμετωπιστούν συγκεκριμένες δράσεις κατάλυσης της πανεπιστημιακής ελευθερίας:

-Στις 02-11-2019 στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών πραγματοποιήθηκε επιχείρηση εκκένωσης στο κτίριο "Βανκούβερ" και κατασχέθηκαν κράνη, πυροσβεστήρες, μολότοφ, μικροποσότητες ναρκωτικών. Συνελήφθησαν 4 άτομα.

-Στις 30-12-2020 στην Α' Φοιτητική Εστία του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποιήθηκε επιχείρηση εκκένωσης του κτιρίου και κατασχέθηκαν φορητοί Η/Υ, καδρόνια, κράνη, μάσκες. Συνελήφθησαν 6 άτομα.

-Στις 22-02-2021 στο κτίριο Διοίκησης του ΑΠΘ πραγματοποιήθηκε επιχείρηση εκκένωσης και συνελήφθησαν 31 άτομα. Το κτίριο αποδόθηκε στις Πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ. 

-Στις 15-10-2021 στην αίθουσα "Λεονάρδου" της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του ΕΜΠ πραγματοποιήθηκε επιχείρηση γκρεμίσματος αυθαίρετου τοίχου που είχε κατασκευαστεί με πρωτοβουλία φοιτητών των ΕΑΑΚ.

-Στις 31-12-2021 και στις 04-01-2022 στο "Στέκι" του Βιολογικού Τμήματος του ΑΠΘ πραγματοποιήθηκε επιχείρηση εκκένωσης. Το κτίριο αποδόθηκε άμεσα στις Πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ.

-Στις 12-01-2022 στο Εργαστήριο Φαρμακολογίας σε κτίριο του Τμήματος Χημείας του Α.Π.Θ. πραγματοποιήθηκε επιχείρηση εκκένωσης και συνελήφθησαν 15 άτομα. Το κτίριο αποδόθηκε άμεσα στις Πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ.

-Στις 12-01-2022 στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, πραγματοποιήθηκε επιχείρηση εκκένωσης και συνελήφθησαν έξι άτομα.

Παράλληλα, από τις 17 Ιανουαρίου 2022 ξεκινάει η τετράμηνη ειδική εκπαίδευση των 400 ατόμων που έχουν προσληφθεί από την Ελληνική Αστυνομία για να στελεχώσουν τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.

Είναι η πρώτη φορά που υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη διαχείριση του φαινομένου της βίας στα πανεπιστήμια που είχε γίνει ανεκτό επί δεκαετίες στη χώρα μας. Η Κυβέρνηση θα προχωρήσει στην ολοκλήρωσή του».

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.