ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μητσοτάκης: «Παράλογη» η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία-Γιατί στείλαμε όπλα

12:47 - 01 Μαρ 2022 | Πολιτική
Μητσοτάκης: «Παράλογη» η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία-Γιατί στείλαμε όπλα
«Παράλογη και ανιστόρητη» χαρακτήρισε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανοίγοντας τη συζήτηση στη Βουλή, ενώ σε ό,τι αφορά την στάση της Ελλάδας είπε πως «ήμασταν πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας και το ίδιο κάνουμε και τώρα».

«Είμαστε κι εμείς Δύση και ανήκουμε στη Δημοκρατία, την ελευθερία στη διεθνή νομιμότητα».

«Δεν μπορούμε να στεκόμαστε αδιάφορα απέναντι σε κάθε αυταρχικό ηγέτη που θέλει να ζωγραφίσει μόνος του τα σύνορα. Εδώ δεν χωρούν ίσες αποστάσεις. Ή είσαι με την ειρήνη και το διεθνές δίκαιο ή είσαι απέναντί τους» συπλήρωσε.

Ανέφερε ακόμη πως «από την περασμένη Τετάρτη συντελείται μία τομή στον χρόνο και στη μακρά ιστορία της Ευρώπης: η ανοιχτή εισβολή της Ρωσίας ξυπνάει τους παλιούς εφιάλτες των πολέμων και των σφαιρών επιρροής. Με το θράσος της βίας επιχειρείται να ακρωτηριαστεί μία χώρα και μαζί της το διεθνές δίκαιο» και κατηγόρησε τη Ρωσία πως «αναθεωρεί κατά το δοκούν παγιωμένες ιστορικές και γεωγραφικές πραγματικότητες».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η απόφαση του προέδρου Πούτιν συνιστά «ξεκάθαρη παραβίαση του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ» καθώς «αμφισβητεί με τη χρήση βίας την εδαφική ακεραιοτητα μίας γειτονικής χώρας, προκαλεί εκατοντάδες αθώα θύματα ανάμεσά τους και Έλληνες στη Μαριούπολη και οδηγεί εκατοντάδες χιλιάδες στην προσφυγιά». «Το πιο ανατριχιαστικό: με το πρόσχημα μίας ανύπαρκτης απειλής κατά της χώρας του επιχειρεί να καταργήσει την ελευθερία μιας άλλης χώρας γιατί η Ρωσία δεν κινδυνεύει από κανένα γείτονά της» πρόσθεσε.

Απαντώντας στην κριτική που δέχεται για την αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία, ο Πρωθυπουργός σχολίασε: «Αν δεν δείξουμε έμπρακτη αλληλεγγύη σήμερα στην Ουκρανία, με ποιο ηθικό ανάστημα θα ζητήσουμε αύριο -αν ο μη γένοιτο χρειαστεί- αλληλεγγύη από τον δυτικό κόσμο;»

Τελευταία τροποποίηση στις 13:13 - 01 Μαρ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.