ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Νότια Συμμαχία» στην ενέργεια- Στο τραπέζι πλαφόν στις τιμές αερίου-ρεύματος Κύριο

09:33 - 18 Μαρ 2022 | Πολιτική
«Νότια Συμμαχία» στην ενέργεια- Στο τραπέζι πλαφόν στις τιμές αερίου-ρεύματος
Χωρίς τη Γαλλία που ναι μεν μετέχει "ψυχικά" αλλά λόγω προεδρίας τηρεί προσχήματα συνέρχεται σήμερα η ομάδα των "4" του Ευρωπαϊκού Νότου σε συνέχεια σειράς πρωτοβουλιών για το ενεργειακό, που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες από τα νότια κράτη - μέλη της ΕΕ, της Ισπανίας, Πορτογαλίας, Ιταλίας και Ελλάδας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης λόγω της ασθένειάς του στην τετραμερή συνάντηση όπου θα μετάσχουν από την Ιταλία ο Μάριο Ντράγκι, από την  Ισπανία  Πέδρο Σάντσεθ και την Πορτογαλία  ο Αντόνιο Κόστα.

Στους στόχους της άτυπης αυτής συνόδου των Νότιων κρατών μελών είναι να διαμορφωθεί ένα κοινό μέτωπο που θα πιέσει για μια ευρωπαϊκή λύση στο θέμα της εκτίναξης του κόστους ενέργειας. Άλλωστε οι χώρες αυτές ευρισκόμενες στις παρυφές, γεωγραφικά, της ΕΕ αντιμετωπίζουν (ειδικά η Ιταλία και η Ελλάδα)  αυξημένες πάντα τιμές, λόγω μικρών δυνατοτήτων διασυνδέσεων και άλλων παραγόντων. 

Γιαυτό μάλιστα ήδη οι χώρες της Ιβηρικής θέτουν ακόμη και θέμα πλαφόν στην τιμή ρεύματος. “Εργαζόμαστε για μια ευρωπαϊκή απάντηση στις χαμηλότερες τιμές της ενέργειας", δήλωσε την Πέμπτη στο ραδιόφωνο Onda Cero η Ισπανίδα υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Teresa Ribera, προσθέτοντας ότι η Ισπανία θα λάβει τα μέτρα της εάν η ΕΕ δεν καταλήξει σε συμφωνία στην επόμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για 24-25 Μαρτίου.

«Μέχρι πριν από δύο χρόνια, η μέγιστη τιμή των 180 ευρώ ανά MWh φαινόταν σαν μια φαντασίωση που δεν θα μπορούσε ποτέ να επιτευχθεί, και σήμερα έχει ξεπεραστεί σε μεγάλο βαθμό», είπε η Ribera. «Υπάρχουν λίγα επιχειρήματα ότι αυτό θα πρέπει να είναι το μέγιστο που πρέπει να δεχθούμε στην αγορά μας».

Είναι χαρακτηριστικό, ότι η μέση τιμή της Ηλεκτρικής Ενέργειας, στην Ελλάδα, από τις αρχές Μαρτίου μέχρι σήμερα διαμορφώνεται στα 312 ευρώ/MWh όταν τον Ιανουάριο ήταν στα 227 ευρώ/MWh και τον Φεβρουάριο στα 213 ευρώ/MWh, 5 φορές υψηλότερη από τον περσινό αντίστοιχο μήνα.

Σημειώνεται ότι και ο Πρωθυπουργός σε επιστολή του προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν είχε αναφερθεί σε ένα σχέδιο έξι σημείων για τη ρύθμιση της χονδρικής τιμής φυσικού αερίου.

Με βάση πάντως τα όσα ανέφερε χθες ο Μ. Ντράγκι στο τραπέζι της συζήτησης των κρατών μελών του Νότου θα τεθεί το ζήτημα για θέσπιση ανώτατου ορίου στην τιμή του φυσικού αερίου, αλλά και η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.