ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσακλόγλου: Διευκολύνεται η απονοµή πλήρους εθνικής σύνταξης για τους οµογενείς

20:52 - 22 Μαρ 2022 | Πολιτική
Τσακλόγλου: Διευκολύνεται η απονοµή πλήρους εθνικής σύνταξης για τους οµογενείς
Ρύθμιση, με την οποία διευκολύνεται η απονοµή πλήρους εθνικής σύνταξης για τους οµογενείς µε αλβανική ιθαγένεια και τους οµογενείς που προέρχονται από την πρώην Σοβιετική Ένωση, εισάγεται στο πολυνομοσχέδιο που συζητείται στην Ολομέλεια.

«Η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί προεκλογικά ότι θα ικανοποιήσει το χρόνιο αίτημα των ομογενών από την Αλβανία και την τέως Σοβιετική Ένωση για την εξομάλυνση και απονομή αυξημένης εθνικής σύνταξης», έχει δηλώσει, κατά τη φάση της επεξεργασίας του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Παναγιώτης Τσακλόγλου, ο οποίος ανέφερε ότι παρά την κρίση και τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, «η κυβέρνηση επέλεξε να ακούσει τους ομογενείς και παλιννοστούντες και με το παρόν νομοσχέδιο να ικανοποιήσει το αίτημά τους και να αποκαταστήσει μία αδικία».

Μέχρι τώρα, η χορήγηση της εθνικής σύνταξης για τους ομογενείς από την Αλβανία και την πρώην Σοβιετική Ένωση είχε ως προϋπόθεση τη διαμονή τους στη χώρα για 40 χρόνια.

«Το κριτήριο, όμως, της διαμονής κατέληγε αντικειμενικά στην αδυναμία απονομής πλήρους ποσού της εθνικής σύνταξης στους συμπολίτες μας αυτούς, μιας και τα σύνορα των χωρών διαμονής τους άνοιξαν το 1990, στην καλύτερη των περιπτώσεων», έχει σημειώσει ο κ. Τσακλόγλου, εξηγώντας ότι «με την προτεινόμενη διάταξη, που ισχύει από 1-1-2022, και για μία μεταβατική περίοδο 10 ετών, η οποία λήγει το 2032, τίθεται ως απαίτηση τα 30 αντί για τα 40 χρόνια διαμονής, προκειμένου οι ομογενείς να λάβουν πλήρη εθνική σύνταξη. Κατόπιν, σταδιακά το όριο αυτό αναπροσαρμόζεται ετησίως, ώστε μετά από μία 10ετία οι προϋποθέσεις εξομοιώνονται για όλους δικαιούχους και πλέον απαιτούνται κανονικά 40 έτη διαμονής».

Ο υφυπουργός Εργασίας τόνισε, εξάλλου, ότι με το νομοσχέδιο αυξάνεται σε πραγματικούς όρους η εθνική σύνταξη που ήδη λαμβάνουν οι συνταξιούχοι παλιννοστήσαντες ομογενείς, καθώς αλλάζει από εδώ και στο εξής ο τρόπος υπολογισμού της και ολοκληρώνεται ο επανυπολογισμός της.

Μέχρι τώρα, η σύνταξη υπολογιζόταν σε σχέση με το πόσο υπολείπονταν τα χρόνια της διαμονής τους, από τα 40 χρόνια.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.