ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πέτσας: Τα μέτρα στήριξης για ενέργεια-καύσιμα θα συνεχιστούν όσο χρειαστεί

10:28 - 28 Μαϊ 2022 | Πολιτική
Πέτσας: Τα μέτρα στήριξης για ενέργεια-καύσιμα θα συνεχιστούν όσο χρειαστεί
Για την ακρίβεια στην ενέργεια, στα καύσιμα και στα καταναλωτικά αγαθά, αλλά και τα μέτρα στήριξης των πολιτών, μίλησε στο MEGA ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

Ειδικότερα, σχολιάζοντας ότι η Ελλάδα είναι «πρωταθλήτρια» στην τιμή αμόλυβδης στην Ευρώπη, και απαντώντας στο γιατί η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, ο κ. Πέτσας τόνισε:

«Είναι μια επιλογή που τη συζητούσαμε αρκετό καιρό, αν χρειαζόταν παρέμβαση στο ρεύμα ή στα καύσιμα. Εμείς μειώσαμε την τιμή του ρεύματος με τα μέτρα, και στηρίξαμε το εισόδημα ή δώσαμε απευθείας ενίσχυση στα νοικοκυριά μέσω επιστροφής στο λίτρο. Η τιμή έχει επιστροφή για τους πιο ευάλωτους. Εντείνουμε αυτά τα μέτρα».

Παράλληλα, και σχετικά με το πόσο θα συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών ξεκαθάρισε ότι «τα μέτρα στήριξης θα συνεχιστούν για όσο χρειαστεί. Όσο υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, κάθε διαθέσιμο ευρώ θα διατίθεται για να συνεχίζονται τα μέτρα στήριξης. Για το Fuel Pass δε θέλω να προκαταβάλω οποιαδήποτε ανακοίνωση. Αλλά τα μέτρα θα συνεχιστούν για όσο χρειαστεί».

Σχετικά με το σχέδιο της κυβέρνησης για την εξοικονόμηση ενέργειας, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι «οι συστάσεις για εξοικονόμηση ενέργειας είναι θετικές. Στο Δημόσιο τομέα μπορούμε να δώσουμε όχι μόνο σύσταση, αλλά και κατευθυντήρια γραμμή. Εκεί θα εφαρμοστούν μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας. Σημασία έχει να μην καίμε ρεύμα όταν δε χρειάζεται και να έχουμε εξοικονόμηση είτε από τη θέρμανση είτε από την ψύξη».

Σε ό,τι αφορά στην ακρίβεια στα καταναλωτικά αγαθά, και τις τιμές – «φωτιά» των προϊόντων στο ράφι, ο κ. Πέτσας απαντώντας στο αν η κυβέρνηση εξετάζει να προχωρήσει τελικά στη μείωση του ΦΠΑ, εξήγησε ότι «Όλες οι συζητήσεις κατέληξαν σε πακέτο ανακοινώσεων από τον πρωθυπουργό. Σταθμίστηκαν οι προτεραιότητες και πάρθηκαν οι αποφάσεις. Αν αυτό αλλάξει στο μέλλον, δεν το γνωρίζω. Εδώ είμαστε να τα ξαναδούμε».

Πώς θα στηριχτούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Αναφορικά με το αν η κυβέρνηση εξετάζει τρόπους να ενισχύσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο κ. Πέτσας είπε ότι «Νομίζω ότι η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα αυτή τη στιγμή στηρίζεται ικανοποιητικά με τις παρεμβάσεις. Θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα τους. Υπάρχουν διάφορα εργαλεία στήριξης όπως η μείωση των φορολογικών συντελεστών, είτε αφορά σε φόρο ακίνητης περιουσίας όπως ο ΕΝΦΙΑ, είτε στο φόρο εισοδήματος. Παράλληλα, έχει μεγάλη σημασία ότι συνεχίστηκε η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Έχουμε ένα πακέτο που ελαφρύνει τη δημοσιονομική επίπτωση στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά».

Πώς θα λειτουργήσει η κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής

«Μέχρι τώρα είχαμε επιδότηση στην κιλοβατώρα, με ένα κόφτη στις 300  κιλοβατώρες στην κατανάλωση που τώρα φεύγει, άρα επεκτείνεται πολύ η στήριξη. Η πλατφόρμα θα τεθεί σε λειτουργία τον Ιούνιο και θα δούμε πώς γίνεται ο υπολογισμός και τι επιστρέφεται. Φυσικά θα φανεί στο λογαριασμό», ανέφερε ο κ. Πέτσας σχετικά με το πώς θα προχωρήσει η κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.