ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για την ενεργειακή επάρκεια

10:42 - 14 Ιουλ 2022 | Πολιτική
Έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για την ενεργειακή επάρκεια
Με φόντο τις εξελίξεις με την κρίση του ρωσικού φυσικού αερίου και συγκεκριμένα του αγωγού Nord Stream 1, θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Πέμπτης (14/7) σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία όλων των παραγόντων της αγοράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες η σύσκεψη η οποία ήταν προγραμματισμένη από τις αρχές της εβδομάδας, θα διεξαχθεί τελικά σήμερα, στον απόηχο και των χθεσινών ανακοινώσεων ότι η Gazprom δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφαλή λειτουργία του αγωγού που διοχετεύει αέριο στην ΕΕ καθώς αδυνατεί να επιβεβαιώσει ότι θα ανακτήσει την γερμανική τουρμπίνα που είχε σταλεί για επιδιόρθωση στον Καναδά.

Στην σύσκεψη συμμετέχουν οι Γιώργος Γεραπετρίτης, Άκης Σκέρτσος, Κώστας Σκρέκας, Αθανάσιος Πετραλιάς και Αλέξάνδρα Σδούκου.

Από την πλευρά των φορέων της αγοράς θα συμμετέχουν οι κ.κ. Δαγούμας (πρόεδρος της ΡΑΕ), Στάσσης (διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ), Ξιφαράς (διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ), Γκάλι (ΔΣ ΔΕΣΦΑ) και Κάπρος (καθηγητής ενεργειακής οικονομίας στο ΕΜΠ, σύμβουλος της κυβέρνησης).

Παρά το γεγονός ότι η χώρα μας παραλαμβάνει αέριο από το Turk Stream, το κλείσιμο της στρόφιγγας θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις στην ενεργειακή επάρκεια της ΕΕ και μεγάλο αντίκτυπο τόσο στην αναζήτηση LNG όσο και στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.

Η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο έχουν διαβεβαιώσει ότι υπάρχουν εναλλακτικές πηγές για την ασφαλή τροφοδοσία της αγοράς.

Ωστόσο ο μεγάλος φόβος παραμένει η δυνατότητα εξεύρεσης κατάλληλων φορτίων υγροποιημένου αερίου LNG, την στιγμή που τα χρειαζόμαστε λόγω της εκτίναξης της ζήτησης αλλά και των πολύ υψηλών τιμών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.