ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Ζεστός» Σολτς σε ελληνοτουρκικά, επενδύσεις- «Ψυχρός» στο πλαφόν

13:21 - 27 Οκτ 2022 | Πολιτική
«Ζεστός» Σολτς σε ελληνοτουρκικά, επενδύσεις- «Ψυχρός» στο πλαφόν
Σαφή θέση υπέρ της Ελλάδας αναφορικά με τις σχέσεις με την Τουρκία πήρε ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, στις κοινές δηλώσεις που έκανε με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

"Δεν νοείται αμφισβήτηση εθνικής κυριαρχίας από ένα μέλος του ΝΑΤΟ σε ένα άλλο", τόνισε χαρακτηριστικά ο Όλαφ Σολτς απευθυνόμενος στην Τουρκία.

Επίσης, με αφορμή τις εξελίξεις στα εξοπλιστικά, ο κ. Σολτς εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Ελλάδα στέλνει τεθωρακισμένα στην Ουκρανία και παραλαμβάνει νέα γερμανικά τανκ. Στο σημείο αυτό τόνισε πως εμπιστεύεται την Ελλάδα και πως δεν παρεμβαίνει σχετικά με το αν θα τα στείλει στα νησιά ή όχι. Πρόσθεσε βέβαια πως Ελλάδα και Τουρκία πρέπει σε ήρεμους τόνους να συνομιλήσουν και να λύσουν τις διαφορές τους με βάση το διεθνές δίκαιο.

«Όλα τα θέματα οφείλουν να λυθούν στη βάση του διαλόγου και του Διεθνούς Δικαίου. Είναι συμφέρουσα για όλους μας η καλή γειτονία. Η ανατολική Μεσόγειος είναι περιοχή γεμάτες δυνατότητες και είναι προς το συμφέρον όλων των χωρών να τις αξιοποιήσουν», τόνισε συγκεκριμένα.

Αξίζει σε αυτό το σημείο να τονίσουμε πως ο Έλληνας Πρωθυπουργός από τη μεριά του είπε πως "τα ελληνικά νησιά δεν απειλούν κανέναν". Και πρόσθεσε: «Επανέλαβα στον κ. Σολτς ότι είναι πραγματικά κρίμα ο κ. Ερντογάν να μην βλέπει ότι βαδίζει σε ένα αδιέξοδο όταν δηλητηριάζει το λαό του με ψέματα κατά της Ελλάδας, γιατί οι γείτονες και οι εταίροι μας γνωρίζουν ότι τα ελληνικά νησιά δεν απειλούν κανέναν. Οι συμβάσεις δεν αλλάζουν, ούτε η ιστορία με ψευδαισθήσεις».

Ο πρωθυπουργός, πάντως, διευκρίνισε ότι τα τεθωρακισμένα Marder θα κατευθυνθούν στον Έβρο.

Ενεργειακή κρίση και επενδύσεις

Για την ενεργειακή κρίση, οι κ.κ. Σολτς και Μητσοτάκης συμφώνησαν πως χρειάζονται ευρωπαϊκές λύσεις, αλλά παράλληλα φάνηκε πως παραμένει η διαφωνία τους στο ζήτημα του πλαφόν στο φυσικό αέριο.

O Γερμανός Καγκελάριος επισήμανε πως οι δυσκολίες οφείλονται στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και κάλεσε τον πρόεδρο Πούτιν να τερματίσει τον πόλεμο.

Ο κ. Σολτς βέβαια τόνισε πως η Ευρώπη λαμβάνει τα μέτρα της και υπογράμμισε τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας στη διακίνηση LNG και τόνισε πως η Γερμανία είναι από τους πρώτους επενδυτές. "Πρέπει να κοιτάξουμε να έχουμε τρόπο αποθήκευσης φυσικού αερίου από κοινού", είπε ο Γερμανός Καγκελάριος συμπληρώνοντας πως η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη θα ρίξει τις τιμές.

Ο καγκελάριος εξήρε τα προγράμματα που έχει δρομολογήσει η Ελλάδα για τις εισαγωγές αερίου, ενώ τόνισε την ανάγκη να δοθεί έμφαση και στις ΑΠΕ.

Σημείωσε ακόμη ότι Ελλάδα και Γερμανία πρωτοστατούν σε έργα για την πράσινη μετάβαση, φέρνοντας ως παράδειγμα το σχέδιο της Volkswagen στην Αστυπάλαια.

Μία άλλη Ελλάδα

Ο κ. Σολτς δήλωσε ακόμα πως το οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα είναι πλέον αναβαθμισμένο και ότι υπάρχουν "εξαιρετικές οικονομικές συνθήκες", ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε την αύξηση των γερμανικών επενδύσεων στη χώρα μας.

Αναφέρθηκε στη συνεργασία της χώρας με το Βερολίνο στον τομέα της άμυνας, σημειώνοντας ότι η Γερμανία είναι από τους πρώτους επενδυτές στην Ελλάδα και αποτελεί μια από τις σημαντικές αγορές για τα αγροτικά μας προϊόντα και τον τουρισμό.

Επίσκεψη στην Ακρόπολη

Τέλος, να σημειώσουμε πως o Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε πως για την Ελλάδα το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων παραμένει ανοιχτό, ενώ ο κ. Σολτς έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στην επίσκεψη του στην Ακρόπολη από την οποία εντυπωσιάστηκε και έκανε μία σειρά από αναρτήσεις στα social media.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τον Έλληνα Πρωθυπουργό είπε πως το μνημείο αυτό "είναι η κοινή μας ιστορία. Εκεί εκδηλώθηκε στην πράξη για πρώτη φορά η Δημοκρατία".

Τελευταία τροποποίηση στις 13:51 - 27 Οκτ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.