ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευρωκοινοβούλιο: Η Λιβύη να ακυρώσει το μνημόνιο με την Τουρκία

17:41 - 23 Νοε 2022 | Πολιτική
Ευρωκοινοβούλιο: Η Λιβύη να ακυρώσει το μνημόνιο με την Τουρκία
Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καλεί τις λιβυκές Αρχές να προχωρήσουν στην ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου του 2019, καθώς και να μην εφαρμόσουν την επακόλουθη συμφωνία της 3ης Οκτωβρίου του 2022.

Πιο συγκεκριμένα, οι ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της ακύρωσης του τουρκολιβυκού μνημονίου με ψήφους 454 υπέρ, 130 κατά και 54 αποχές.

Το κείμενο προέρχεται από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων (AFET) και επισημαίνει την ανάγκη για σταθερή πολιτική μετάβαση και για εθνική συμφιλίωση μεταξύ των αντιμαχόμενων φατριών.

Οι ευρωβουλευτές καλούν την ΕΕ να στηρίξει τη Λιβύη στην προσπάθεια επίτευξης ενότητας μέσω συνταγματικής μεταρρύθμισης, και επίσης τη στήριξή στις διαπραγματεύσεις που πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για έναν οδικό χάρτη για τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών. 

Αναλυτικά οι δύο τροπολογίες

  1. Λαμβάνοντας υπόψη ότι τον Νοέμβριο του 2019 η Λιβύη υπέγραψε με την Τουρκία μνημόνιο κατανόησης για την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο Θάλασσα. λαμβάνοντας υπόψη ότι παραβιάζει τα δικαιώματα τρίτων κρατών δεν συμμορφώνεται με το δίκαιο των θαλασσών και δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη, όπως δήλωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενώ στις 3 Οκτωβρίου 2022 η Λιβύη και η Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες με βάση τη συμφωνία του 2019
  1. Παροτρύνουν τις αρχές της Λιβύης να προχωρήσουν στην ακύρωση του μνημονίου συμφωνίας της Τουρκίας για τη Λιβύη το 2019 για την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο Θάλασσα και να μην εφαρμόσουν καμία ρήτρα που περιλαμβάνει την επακόλουθη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που υπογράφηκε στις 3 Οκτωβρίου 2022 και προβλέπει παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες χωρών, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Κύπρου και της Ελλάδας.
Τελευταία τροποποίηση στις 17:42 - 23 Νοε 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.