ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσίπρας: Φορολόγηση υπερβολικών κερδών μεγάλων επιχειρήσεων και υψηλών εισοδημάτων

13:30 - 24 Νοε 2022 | Πολιτική
Τσίπρας: Φορολόγηση υπερβολικών κερδών μεγάλων επιχειρήσεων και υψηλών εισοδημάτων
Για τις προκλήσεις στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης στη Μεσόγειο μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα Πέμπτη (24/11) στο Διεθνές Συνέδριο «Circle The Med Forum 2022» που πραγματοποιείται στο Ζάππειο (23-27 Νοεμβρίου).

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η μείωση των ανισοτήτων τόσο μεταξύ των χωρών της περιοχής όσο και εντός τους αποτελούν δύο στόχους που πρέπει να τεθούν ταυτόχρονα και από κοινού, και υπό αυτό το πρίσμα να τεθεί το νέο πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο στον χώρο της Μεσογείου.

«Η Μεσόγειος αποτελεί hot spot των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης» ξεκίνησε την ομιλία του ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι στην περιοχή μας, η αβεβαιότητα διευρύνεται, ενώ οι ανισότητες μεταξύ και εντός χωρών έχουν ξεπεράσει κάθε όριο, διαβρώνουν την κοινωνική συνοχή και αυξάνουν την ανασφάλεια. Συμπλήρωσε δε ότι η πανδημία και η γεωπολιτική κρίση με τον πόλεμο στην Ουκρανία επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο την κλιματική κρίση.

«Οι προοδευτικές δυνάμεις σε παγκόσμια κλίμακα οφείλουν να δώσουν βιώσιμες και συμπεριληπτικές λύσεις για το μέλλον του πλανήτη και της ανθρωπότητας» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, παραθέτοντας άρθρο του γνωστού Γάλλου οικονομολόγου Τ. Πικετί, σύμφωνα με το οποίο «είναι αδύνατο ναν καταπολεμηθεί σοβαρά η κλιματική αλλαγή χωρίς βαθιά αναδιανομή πλούτου. Όσοι ισχυρίζονται το αντίθετο λένε ψέματα και όσοι υποστηρίζουν ότι είναι τεχνικά αδύνατη λένε εξίσου ψέματα. Καλύτερα να υπερασπιστούν αυτό που πιστεύουν παρά να λένε φτηνές δικαιολογίες».

«Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής κοστίζει ακριβά και κάποιος πρέπει να την πληρώσει»

«Πιστεύω ότι πάρα πολύ σημαντικό να εστιάσουμε σ’ αυτό» σημείωσε προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής κοστίζει ακριβά και κάποιος πρέπει να την πληρώσει». Όπως είπε, αν την πληρώσουν οι πολλοί, που κατέχουν ελάχιστο μέρος του πλούτου του πλανήτη, τότε θα είναι μια διαδικασία οικονομικά εξοντωτική που θα διαρρήξει την κοινωνική συνοχή και θα επιφέρει μεγάλες κοινωνικές εντάσεις, άνοδο ακροδεξιών μορφωμάτων και αρνητών κλιματικής κρίσης. Αν όμως την πληρώσουν οι λίγοι και ισχυροί, τότε η ενεργειακή μετάβαση θα είναι αμοιβαία επωφελής και για το κλίμα και για τις κοινωνίες.

Σημείωσε με το βλέμμα στα χαμηλά και μεσαία στρώματα ότι ταυτόχρονα θα πρέπει να προσφερθεί ασφάλεια, προστασία και ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος με αναγκαίες επενδύσεις δημόσιου και κοινωνικού οφέλους, οι οποίες πρέπει να χρηματοδοτηθούν. Αυτά θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν όχι από ελλείμματα που δημιουργούν χρέη, όπως είπε, με τους μεσαίους και αδύναμους να πληρώνουν τα σπασμένα. «Η λύση είναι η φορολόγηση των υπερβολικών κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων και των υψηλών εισοδημάτων», υπογράμμισε.

Κριτική στην ΕΕ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στηλίτευσε στη στάση της ΕΕ, λέγοντας ότι «η ενεργειακή κρίση αντιμετωπίζεται σαν να είναι μονάχα πρόβλημα επάρκειας και όχι πρόβλημα υψηλού κόστους» και επισημαίνοντας ότι οι χώρες του Βορρά αντιμετωπίζουν κυρίως το πρόβλημα της επάρκειας. «Δεν γίνεται έτσι να πάμε μπροστά», τόνισε, σχολιάζοντας ότι σήμερα - μετά από έξι μήνες συζητήσεων στις συνόδους των υπουργών Ενέργειας και τις Συνόδους Κορυφής για να βρεθεί μια λύση που θα είναι κάποιες κατευθύνσεις ώστε να μειωθεί η πολύ υψηλή τιμή του φυσικού αερίου-, συζητάνε ένα πλαφόν που είναι σχεδόν τρεις φορές πάνω από τη σημερινή τιμή. «Αυτό θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα, θα αυξηθεί η τιμή αν μπει εκεί το πλαφόν», είπε.

«Μιλάμε για αντιμετώπιση της κρίσης με παντελή έλλειψη αλληλεγγύης και αίσθησης του προβλήματος σε ό,τι αφορά το σύνολο της ΕΕ αλλά και με ανόητες πολιτικές επιλογές. Ίσως θα έπρεπε το γραφείο της κ. Φον Ντερ Λάιεν να πάει στο Βερολίνο, να είναι πιο εύκολη η μεταβίβαση των εντολών, γιατί Βερολίνο-Βρυξέλλες έχει μια απόσταση. Ή η Καγκελαρία να μεταφερθεί στις Βρυξέλλες…» είπε με νόημα.

Τόνισε ότι η ενεργειακή μετάβαση αποτελεί μονόδρομο, σημειώνοντας ωστόσο ότι η αντικατάσταση του άνθρακα οφείλει να γίνει με φιλικές στο περιβάλλον μορφές ενέργειας και όχι με άλλα ορυκτά καύσιμα.

Επικεντρώνοντας στην Ανατολική Μεσόγειο, σημείωσε ότι οι χώρες της περιοχής έχουν πολύ μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, εξαιρετικό δυναμικό σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ήλιο και άνεμο που πρέπει αξιοποιήσουν. Επισήμανε δε την ανάγκη τα κράτη της Μεσογείου να μπουν σε μια άλλη λογική συνεργασίας και όχι ανταγωνισμού, και να δοθεί προτεραιότητα στις αναγκαίες διασυνδέσεις μεταξύ τους. «Εκεί είναι το μέλλον, χωρίς να υποτιμώ την ανάγκη να ερευνήσουμε για διαθεσιμότητα φυσικών πόρων. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι έχουμε αλλά και προς τα πού κατευθύνεται το μέλλον, στην αναγκαιότητα να πάμε σε ΑΠΕ» τόνισε.

«Το λέω εγώ που υπέγραψα το 2019 συμφωνία με την ExxonMobile και Total. «Οφείλουμε να κάνουμε το παν για να γνωρίσουμε και να αξιοποιήσουμε τον πλούτο που έχουμε, αλλά να βλέπουμε μπροστά, εκεί που θα ζήσουν νεότερες γενιές. Το μέλλον είναι οι ΑΠΕ και εκεί ο πλούτος της Μεσογείου ειναι ανεξάντλητος», υπογράμμισε.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:52 - 24 Νοε 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.