ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο...οδικός χάρτης των (τουλάχιστον) 57 ημερών για τις διπλές εκλογές

09:10 - 09 Ιαν 2023 | Πολιτική
Ο...οδικός χάρτης των (τουλάχιστον) 57 ημερών για τις διπλές εκλογές
Τον οδικό χάρτη από την προκήρυξη των πρώτων εκλογών, μέχρι και τη δεύτερη Κυριακή (εφόσον χρειαστεί) έδωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Με βάση όσα προβλέπουν το Σύνταγμα και οι νόμοι, το συντομότερο διάστημα που απαιτείται για δύο εκλογικές αναμετρήσεις στην Ελλάδα είναι 57 ημέρες.

Το διάστημα αυτό, όπως είπε και πρόσφατα ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, στην ΕΡΤ, ξεκινάει από την προκήρυξη των πρώτων εκλογών, που πρέπει να γίνει κατ’ ελάχιστον 21 ημέρες νωρίτερα από την ημέρα που θα στηθούν οι κάλπες.

Απαιτούνται κατ’ ελάχιστον 21 ημέρες (έως 30) δηλαδή από τη διάλυση της Βουλής μέχρι τις κάλπες.

Στη συνέχεια χρειάζονται περίπου 15 ημέρες για να συσταθεί η Βουλή που θα προκύψει με την απλή αναλογική και να ξαναδιαλυθεί ώστε να προκηρυχθούν οι επόμενες εκλογές σε 21 ημέρες.

Συνεπώς χρειάζονται κατ’ ελάχιστον 57 ημέρες (21+15+21) από την ημέρα που θα προκηρυχθούν οι πρώτες εκλογές, μέχρι να γίνουν και οι δεύτερες.

Βάζοντας κάτω τις ημερομηνίες, το αργότερο μέσα Μαρτίου πρέπει να διαλυθεί η Βουλή για να γίνουν εκλογές τον Απρίλιο.

Αν πάρουμε το σενάριο της 9ης Απριλίου που θεωρείται πιθανό (και εφόσον φυσικά δεν προκύψει κυβέρνηση με απλή αναλογική) χρειάζονται τουλάχιστον άλλες 36 ημέρες για να στηθούν οι δεύτερες κάλπες.

Φτάνουμε δηλαδή στις 21 Μαϊου για τις δεύτερες εκλογές με μπόνους στο πρώτο κόμμα, στις οποίες η ΝΔ ελπίζει πως θα έχει αυτοδυναμία.

Διαφορετικά, το... γαϊτανάκι θα συνεχιστεί.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 09:55 - 09 Ιαν 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.