ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Ανάφλεξη» στις υποκλοπές με ρεπορτάζ για Φλώρο, ΑΔΑΕ και Predator

10:44 - 15 Ιαν 2023 | Πολιτική
«Ανάφλεξη» στις υποκλοπές με ρεπορτάζ για Φλώρο, ΑΔΑΕ και Predator
Οι γιορτές πέρασαν και η υπόθεση των υποκλοπών επανέρχεται στο προσκήνιο της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Μεσοβδόμαδα προέκυψε το θέμα της γνωμοδότησης του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, με την οποία «δένει» τα χέρια της Επιτροπής Διαφάνειας (ΑΔΑΕ), γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έκαναν λόγο για προσπάθεια παρεμπόδισης της έρευνας σχετικά με την υπόθεση των παρακολουθήσεων, ενώ ένα μεγάλο κομμάτι του νομικού κόσμου της χώρας παρενέβη.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, δεκάδες ακόμα συνταγματολόγοι και ο ΔΣΑ εξέδωσαν ανακοινώσεις, με τις οποίες κάλεσαν τον κ. Ντογιάκο να ανακαλέσει.

Νέα ρεπορτάζ

Την Κυριακή (15/1) έρχεται ρεπορτάζ του Βήματος να δώσει νέα διάσταση στο συγκεκριμένο θέμα, καθώς όπως αναφέρει πριν από την παρέμβαση Ντογιάκου η ΑΔΑΕ είχε προλάβει να φτάσει σε σημαντικά ευρήματα για την υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Σύμφωνα με το Βήμα, η ΑΔΑΕ έχει εντοπίσει πάνω από 20 μηνύματα - δολώματα για παρακολούθηση με Predator και εκτιμάται ότι στο τέλος της έρευνας θα γνωρίσει σε ποιους στάλθηκαν.

Επίσης, φαίνεται να επιβεβαιώνεται η σύνδεση της εταιρείας Intellexa με το Predator στην Ελλάδα και επίσης μοιάζει να υπάρχουν στοιχεία για να αποκαλυφθεί ποιοι αγόρασαν την πλατφόρμα για τις παρακολουθήσεις.

Το κρίσιμο φυσικά ερώτημα είναι αν πρόκειται μόνο για ιδιώτες ή αν υπάρχει σύνδεση και της ΕΥΠ.

Για την ΕΥΠ υπάρχει δημοσίευμα από το Documento, το οποίο δίνει συνέχεια σε προηγούμενο ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο ήταν στόχος ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, κ. Φλώρος.

Στο ρεπορτάζ δημοσιεύονται, σύμφωνα με την εφημερίδα, αποσπάσματα από την έκθεση παρακολούθησης του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ από την ΕΥΠ. Από τα αποσπάσματα αυτά προκύπτει προβληματική σχέση του κ. Φλώρου με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, αλλά και επιφυλακτικότητα από τη μεριά της κυβέρνησης.

Παράλληλα, στα αποσπάσματα που επικαλείται η εφημερίδα,  η ΕΥΠ φέρεται να είχε πληροφορίες πως ο κ. Φλώρος είχε αγοράσει σπίτι στου Παπάγου με 1,2 δισ. ευρώ, δίνοντας ωστόσο «μαύρα» τα μισά λεφτά.

Όπως είναι φυσικό, οι παραπάνω αποκαλύψεις προκάλεσαν σφοδρή πολιτική σύγκρουση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Γιάννης Οικονόμου, έκανε δήλωση με την οποία κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για υπονόμευση της εθνικής ασφάλειας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε έντονα και απάντησε με ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων αναρωτιέται: «Τελικά ο κ. Μητσοτάκης παρακολουθούσε τον κ. Φλώρο για την εθνική ασφάλεια ή για να τον εκβιάζει για τις αποφάσεις αναφορικά με τα δισεκατομμύρια των εξοπλιστικών;»

Ο ίδιος ο κ. Φλώρος δεν έκανε προσωπική δήλωση, αλλά απάντησε μέσω ανακοίνωσης από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας που συγκεκριμένα αναφέρει:

«Η επιχειρούμενη υπονόμευση του ηθικού κύρους και της ακεραιότητας του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη για την χώρα συγκυρία είναι προδήλως υποκινούμενη και εξυπηρετεί αλλότρια συμφέροντα.

Επειδή, η πρωτοφανής στην ελληνική πολιτική ιστορία επίθεση λάσπης επεκτείνεται σε τεχνηέντως κατασκευασμένα αφηγήματα περί δήθεν περιουσίας του ιδίου ή μελών της οικογένειας του, η απάντηση είναι ξεκάθαρη: η οικονομική κατάσταση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ περιγράφεται λεπτομερώς -όπως προβλέπεται- στα “Πόθεν Έσχες” πού έχουν κατατεθεί και στα “Ε9” και είναι στη διάθεση των αρμοδίων. Το ίδιο συμβαίνει και με τις δηλώσεις των μελών της οικογένειας του.

Οι δήθεν ισχυρισμοί είναι απολύτως ψεύτικοι, συκοφαντικοί, αναπόδεικτοι και εκτός πάσης πραγματικότητας. Δεν πρόκειται δε επ’ ουδενί να αλλοιώσουν την σχέση εμπιστοσύνης με την πολιτική ηγεσία και με το ΚΥΣΕΑ.

Ο ΑΓΕΕΘΑ επιφυλάσσεται παντός νόμιμου δικαιώματός του και συνεχίζει να ασκεί απρόσκοπτα τα καθήκοντα, που η Πατρίδα τού έχει αναθέσει, πιστός στον όρκο του, στο Σύνταγμα και στους νόμους του κράτους».

Από τον ΣΥΡΙΖΑ σχολίασαν πως ο Αρχηγός δεν διαψεύδει ουσιαστικά την παρακολούθησή του, αλλά αναφέρεται μόνο στο κομμάτι του ρεπορτάζ που αφορά την προσωπική του περιουσία.

Όλα τα παραπάνω συνθέτουν ένα θερμό σκηνικό εν μέσω του χειμώνα και μάλλον δεν εμπεριέχει ρίσκο η πρόβλεψη ότι όσο θα πλησιάζει ο χρόνος για τις εκλογές, τόσο θα ανεβαίνουν οι τόνοι.

Το ζήτημα βέβαια έχει πολλές προεκτάσεις. Σίγουρα «ζορίζει» την κυβέρνηση και είναι προφανές πως έχει ουρές... Η υπόθεση υποκλοπές δεν έχει κλείσει και δεδομένα θα τροφοδοτήσει την πολιτική σύγκρουση στο δρόμο προς τις κάλπες.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.