ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μητσοτάκης: Η Τουρκία παίζει με τον ανθρώπινο πόνο στο μεταναστευτικό

13:41 - 17 Ιαν 2023 | Πολιτική
Μητσοτάκης: Η Τουρκία παίζει με τον ανθρώπινο πόνο στο μεταναστευτικό
Ηχηρό μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει θωρακίσει τα σύνορά της και θα συνεχίσει να το κάνει με την επέκταση του φράχτη στον Έβρο, έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του για την εκδήλωση «3 χρόνια Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου- 3 χρόνια αποτελεσματική διαχείριση της Μεταναστευτικής Κρίσης», που διεξήχθη το πρωί της Τρίτης (17/1), στο Ζάππειο Μέγαρο.

Πιο συγκεκριμένα, ξεκινώντας την ομιλία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «υπάρχουν πολλά πεδία που να δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει στο αύριο και ειδικά στο μεταναστευτικό όπου άλλαξαν όλα. Το χάος διαδέχθηκε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου». 

«Θωρακίσαμε τα σύνορα στον Έβρο και αυτά που τάχα δεν υπήρχαν υψώθηκαν επιτέλους στη θάλασσα του Αιγαίου ενώ τα αίσχη της Μόριας και της Ειδομένης έδωσαν τη θέση τους σε σύγχρονες δομές» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. «Μετά την αποτελεσματική άμυνα που υψώσαμε ακολουθήθηκε ένα πολύ σημαντικό έργο που αποτυπώνεται στην καθημερινότητα» τόνισε ο πρωθυπουργός. 

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον ρόλο που ασκεί η Τουρκία στο μεταναστευτικό, υποστηρίζοντας ότι «η απέναντι πλευρά χρησιμοποιεί το ανθρώπινο δράμα των προσφύγων ως μοχλό εξυπηρέτησης σκοπιμοτήτων».

«Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί με μέθοδο και τόλμη στην απειλή του μεταναστευτικού», συμπλήρωσε ο ίδιος και συνέχισε: «Κρατά ασφαλή τα σύνορα στις μεταναστευτικές ροές και τους άθλιους δουλεμπόρους. Γι' αυτό επεκτείνει τον φράχτη στον Έβρο αλλά προστατεύει και την αξιοπρέπεια όσων περνούν τα σύνορα. Κάντε σύγκριση της αθλιότητας του καταυλισμού στη Σάμο που είχε σχεδιαστεί για να φιλοξενεί 1.000 και έφτασε να φιλοξενεί 7.000 με τη σύγχρονη δομή που δημιουργήθηκε με ευρωπαϊκούς πόρους».

Παραθέτοντας στοιχεία, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι το 2022 μπήκαν στην Ελλάδα 17.000 πρόσφυγες, ενώ το 2015 είχαν μπει πάνω από 900.000. Το 2015, συνέχισε, το 75% των παράνομων εισόδων στην ΕΕ ήταν στην Ελλάδα, πέρσι ήταν μόλις το 5%. Ταυτόχρονα, είπε, ανέπνευσαν και τα νησιά μας καθώς το 2019 βρίσκονταν 40.000 μετανάστες στα νησιά του Αιγαίου και τώρα είναι μόλις 5.000.

«Για την Ελλάδα αποτελεί προτεραιότητα η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Η αυστηρή και δίκαιη προστασία των συνόρων προστατεύει τις ανθρώπινες ζωές» σημείωσε.

Για τις ΜΚΟ

Αναφερόμενος στις ΜΚΟ τόνισε ότι πρέπει «να δούμε αυτές που δεν επιτελούν τον ρόλο τους». «Πρέπει να αποκαλύπτονται όσοι επωφελούνται με ύποπτα παιχνίδια σε τόσο λεπτά ζητήματα. Είναι κάτι που αποκαλύφθηκε πρόσφατα όταν κάποιοι έστησαν ανθελληνική πλεκτάνη με δήθεν θύματα σε ελληνικό έδαφος. Ένα ψέμα που διήρκεσε επί εβδομάδες, που αποδείχθηκε προπάγανδα με ανύπαρκτη τη μικρή Μαρία που δήθεν πέθανε από τσίμπημα σκορπιού» είπε ακόμα ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: 

«Σημειώνω ότι αν και διεθνή μέσα ενημέρωσης βρήκαν έστω και αργά το θάρρος να ανασκευάσουν τα ρεπορτάζ τους, κάποιοι στην πατρίδα μας δεν είχαν το σθένος να ζητήσουν μια απλή συγγνώμη, αφού διέσυραν τη χώρα με fake news».

Παράλληλα τόνισε ότι «θέλω να πω ευχαριστώ στους ένστολους της συνοριοφυλακής αλλά κυρίως στους άνδρες και τις γυναίκες του Λιμενικού και τα ίδια εύσημα πρέπει να αποδώσουμε σε όσους βρίσκονται νυχθημερόν στα ίδια σύνορα του Έβρου. Ένα ευχαριστώ και στα στελέχη που αγκαλιάζουν τους μετανάστες και φροντίζουν για την ενσωμάτωσή τους που θα είναι μεγάλη πρόκληση την επόμενη τετραετία».

«Έχουμε κάνει πολλά σε αυτόν τον τομέα αλλά αν μπορούμε να πούμε με συνέπεια «το είπαμε και το κάναμε» είναι αυτός του μεταναστευτικού» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.