ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΑΠΕ και upstream για ένα ανταγωνιστικό μίγμα ενέργειας

10:21 - 19 Ιαν 2023 | Πολιτική
ΑΠΕ και upstream για ένα ανταγωνιστικό μίγμα ενέργειας
«Πάνω από 20 TWh μέχρι το 2030 θα χρειαζόμαστε σε φυσικό αέριο, όποτε θα αξιοποιήσουμε το εγχωρίως παραγόμενο», σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενεργειας Κωστας Σκρέκας περιγράφοντας στόχους του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα.

Σε σχόλιο για το upstream σημείωσε πως «αν κάνει 40 ευρώ η μεγαβατώρα θα γλιτώσουμε περίπου 1 δισ» και πρόσθεσε ότι η κάθε εταιρεία που θα εκμεταλλεύεται το κοίτασμα, πρώτα θα το πουλάει στην Ελλάδα και έτσι θα βελτιώσουμε εμπορικό μας ισοζύγιο.

“Επίσης ένα ποσοστό από τα κέρδη θα παίρνει ο προϋπολογισμος και επίσης δημιουργείται ένα οικοσύστημα εταιριών με μόνιμες θέσεις εργασίας. Θα ήταν λοιπόν ευχής έργον να βρούμε φυσικό αέριο” τόνισε.

Πρώτος στόχος οι ΑΠΕ

Βέβαια η πράσινη ενέργεια είναι η πρώτη προτεραιότητα. «Είχαμε ένα σχέδιο από το 2019, σε σχέση με την πράσινη ενέργεια. Πολλούς από τους στόχους έχουμε ξεπεράσει, οπως πχ. σε ό,τι έχει να κάνει με την εγκατάσταση ΑΠΕ. Άρα οι στόχοι είναι ρεαλιστικοί στο νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα», ανέφερε παρουσιάζοντας χθες το νέο Σχέδιο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, σημειώνοντας ότι «εάν δεν είχαμε επιταχύνει την εγκτάσταση ΑΠΕ, τότε θα είχαμε ξοδέψει σχεδόν 2 δισεκ ευρώ, επιπλέον, σε εισαγωγές αερίου».

Πρόσθεσε ακόμα ότι «μεγάλο ποσοστό των εσόδων του Ταμείου Ενεργειακης Μετάβασης προέρχονται από τις διαφορές τιμών των ΑΠΕ. Εάν δεν είχαμε εγκαταστήσει πάνω από 4 GW ΑΠΕ θα είχαμε ακόμη εντονότερο πρόβλημα σήμερα», τόνισε.

“Πάνω από 2 GW είναι η φιλοδοξία εγκατάστασης για φέτος” συμπλήρωσε και πρόσθεσε ότι στο νέο ΕΣΕΚ ο ενεργειακός χωρος για τα φωτοβολταικά στέγης είναι περίπου 1000 MW.

Υπενθυμίζεται ότι στον «πυρήνα» του νέου ΕΣΕΚ βρίσκονται επτά παρεμβάσεις/τεχνολογίες:

  • Ραγδαία ανάπτυξη των ΑΠΕ: Ανάπτυξη Φ/Β και αιολικών (και η επιτάχυνση της ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών) με προσθήκη >12GW μέχρι το 2030 και εκμετάλλευση του εναπομείναντος υδραυλικού δυναμικού της χώρας. « Εμείς παλεύουμε να μειώσουμε εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα και να αξιοποιήσουμε αέρα και ήλιο όπου μπορούμε να προσδιορίσουμε το κόστος επένδυσης» συμπλήρωσεz

«Ο βασικός μας στόχος είναι να κάνουμε ένα μίγμα ανταγωνιστικότερο» «Το κόστος ενεργειας λόγω αύξησης τιμών θα είναι πιθανότατα μεγαλύτερο άρα εμείς παλεύουμε να μετασχηματίσουμε ενεργειακό τομέα και να σταθεροποιήσουμε με προβλεψιμότητα ένα κόστος ενεργειας».

Μονάδες αερίου ή λιγνιτικών

Παράλληλα σημείωσε ότι:

«Θα έχουμε απόσυρση μονάδων παλαιών ακόμη και αερίου» ενώ τα δίκτυα θα αξιοποιήσουν και τα εναλλακτικά νέα ανανεώσιμα αέρια πχ βιοαεριο. Όλα θα πρέπει  να αξιοποιηθούν.»

FSRU

«Ο,τι κατασκευάζεται έχουν γίνει με market test. Έχουμε πει ότι θελουμε να γίνει κόμβος η χωρα και άρα θα αξιοποιηθούν για εξαγωγές» σημείωσε για τις νέες υποδομές:

ΔΕΗ

«Στηρίζουμε τη ΔΕΗ ως εθνικό πρωταθλητή ως μια ισχυρή ή ακόμη ισχυρότερη εταιρεία για να ενισχύει πελάτες της. Οποίος δεν αναπτύσσεται μειώνεται και τον ξεπερνά» τόνισε ο κ. Σκρεκας με αφορμή ερώτηση για επενδύσεις στη Ρουμανία και την τοποθέτηση πυρών εντός Ελλάδος την ώρα που οι στόχοι είναι φιλόδοξοι.

Αποθήκευση

«Εμείς θα ανακοινώσουμε το ΕΣΕΚ ώστε οι ενδιαφερόμενοι να τοποθετηθούν ως προς τις επενδύσεις. Είναι οι στόχοι της χώρας» τόνισε σε σχέση νε στόχους που χαρακτηρίζονται από την αγορά φιλόδοξοι.

«Έχουμε επιταχύνει ανάπτυξη και παράλληλα  προστεθούμε για το περιβάλλον αλλά και έτσι συμβάλλουμε στο στόχο για μείωση εκπομπών. Η προστασία περιβάλλοντος, η προστασία τιυ κλίματος και ο ενεργειακός μετασχηματισμός είναι συμβατοί» τόνισε κλείνοντας.

Γιώργος Αλεξάκης
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.