ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μηταράκης-Έβρος: Δυο ελληνικές ΜΚΟ διαχειρίστηκαν την υπόθεση των 38

12:23 - 23 Ιαν 2023 | Πολιτική
Μηταράκης-Έβρος: Δυο ελληνικές ΜΚΟ διαχειρίστηκαν την υπόθεση των 38
Για το μεταναστευτικό φαινόμενο, τις εκλογές στην Τουρκία και την υπόθεση των 38, μίλησε σήμερα (23/1) σε συνέντευξή του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm και αναφορικά με τις αποκαλύψεις για την υπόθεση των 38 μεταναστών στον Έβρο, ο υπουργός σημείωσε:

«Στη Βουλή στις 30 Αυγούστου σε ειδική συνεδρίαση της αρμόδιας διαρκούς μόνιμης επιτροπής που έγινε μετά από δικό μου αίτημα αποκάλυψα στη Βουλή ξεκάθαρα τα στοιχεία ότι δεν υπήρχε νεκρό παιδί.  Άρα η κυβέρνηση έχει επισήμως τοποθετηθεί στη Βουλή με στοιχεία στις 30 Αυγούστου ότι δεν υπήρχε τέτοιο  περιστατικό, και όταν ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε στη ΔΕΘ είχε ξεκάθαρη ενημέρωση από την κυβέρνηση ότι δεν υπήρχε αυτό το περιστατικό αλλά επέλεξε η αξιωματική αντιπολίτευση να συνεχίσει να αναπαράγει τα fake news».

«Αυτά τα  fake news  μερικές εβδομάδες μετά, με δική μας πρωτοβουλία, επικοινωνώντας με το Spiegel   το ίδιο το Spiegel αναίρεσε τα δημοσιεύματα του. Χθες είχαμε και το δημοσίευμα της Καθημερινής το οποίο στηρίχτηκε στην κατάθεση ενός εκ των 38 ο οποίος όμως ήδη από 01/12/22 είχε καταθέσει στην αρμόδια αστυνομική αρχή άρα όλα αυτά τα στοιχεία υπήρχαν και όσο περνάει ο καιρός γίνεται πιο εμφανές ότι υπήρξε μια συνωμοσία, ένα κύκλωμα το οποίο είχε σκοπό και να εκμεταλλευτεί αυτούς τους ανθρώπους αλλά κυρίως να πλήξει την αξιοπιστία της χώρας. Ο στόχος είναι ξεκάθαρος, να πιεστεί η κυβέρνηση», σημείωσε ο κ. Μηταράκης.

Παράλληλα, ο υπουργός έκανε λόγο για δυο συγκεκριμένες ΜΚΟ, ελληνικής προελεύσεως, που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην επιχείρηση για την υπόθεση των 38 μεταναστών στον Έβρο.

Για τον φράχτη στον Έβρο 

Αναφορικά με την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του φράχτη στον Έβρο, ο υπουργός τόνισε ότι «οι φράχτες καλώς ή κακώς είναι ένα απαραίτητο συστατικό σε μια ολοκληρωμένη πολιτική μείωσης των ροών. Δεν μπορούμε να δεχτούμε εκατομμύρια αφίξεις κάθε χρόνο για πολλά χρόνια, αυτό δεν είναι η δυνατότητα της Ευρώπης. Η Ελλάδα εφαρμόζει μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, δεν θέλουμε να είμαστε εμείς η πύλη εισόδου για τα κυκλώματα λαθροδιακινητών στην Ευρώπη και δεν είμαστε».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του και Αναφορικά με τους νέους διαδρόμους μετανάστευσης, ο κ. Μηταράκης υποστήριξε ότι «υπάρχουν πολλαπλές στρατηγικές οι οποίες κάθε χρόνο  εφαρμόζονται από τους λαθροδιακινητές και έχουμε κάθε χρόνο κάποιες αλλαγές στον τρόπο συμπεριφοράς των κυκλωμάτων. Αυτό επηρεάστηκε πάρα πολύ από μια πολιτική της Σερβίας η οποία δεχόταν κάποιες εθνικότητες να μπορούν να ταξιδέψουν για Βελιγράδι χωρίς θεώρηση. Μετά από παρέμβαση της ΕΕ η Σερβία άλλαξε απολύτως τη στρατηγική της και πλέον απαιτεί  θεωρήσεις για πολλές χώρες που δεν χρειαζόντουσαν πριν. Θεωρώ ότι μετά την παρέμβαση της ΕΕ δεν νομίζω ότι θα το αντιμετωπίσουμε το 2023».

Για τις τουρκικές εκλογές

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι οι τουρκικές εκλογές θα δημιουργήσουν ενδεχόμενη πίεση στο σύνορα, ο υπουργός απάντησε: «Συνηθισμένα τα βουνά στα χιόνια», ότι θα έχουμε πίεση στο μεταναστευτικό η αλήθεια είναι ότι από την πρώτη μέρα που ανέλαβε η κυβέρνηση Μητσοτάκη βιώνουμε πίεση στο μεταναστευτικό το θέμα είναι ότι μάθαμε να την αντιμετωπίζουμε χωρίς να έχουμε επιπτώσεις για την ελληνική κοινωνία. Και πολύ χαμηλές ροές και οι όποιες ροές έχουμε δεν επηρεάζουν πλέον τον τρόπο ζωής των νησιωτών μας, των πόλεων.  

Το ότι μπορεί να υπάρξει μια πίεση στα σύνορα το 2023 είναι εντός των υπολογισμών μας για αυτό και αποφασίσαμε στο ΚΥΣΕΑ να επεκτείνουμε καθ’ όλο το μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων το φράχτη, για αυτό παραμένουν σε πλήρη επιφυλακή όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες στα νησιά μας και παρακολουθούμε και καταφέρνουμε και ελέγχουμε τις ροές σε χαμηλά επίπεδα».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.