ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρόταση δυσπιστίας: Μερικά... spoiler από τη συζήτηση στη Βουλή

11:29 - 26 Ιαν 2023 | Πολιτική
Πρόταση δυσπιστίας: Μερικά... spoiler από τη συζήτηση στη Βουλή
Σχετικά... προβλέψιμη αναμένεται η πορεία της συζήτησης στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε εναντίον της κυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι ουσιαστικά αποκλείεται το ενδεχόμενο να φέρει πολιτικές εξελίξεις, αλλά κυρίως το ότι γνωρίζουμε εκ των προτέρων τι ακριβώς θα ακούσουμε.

Πριν καλά-καλά αρχίσει η συζήτηση στην Ολομέλεια το απόγευμα της Τετάρτης (25/1) κυβέρνηση και αντιπολίτευση είχαν ανοίξει τα χαρτιά τους και έκαναν... spoiler στο τι θα ακολουθήσει.

Δεν εμπεριέχει συνεπώς ιδιαίτερο ρίσκο το να κάνουμε μερικές προβλέψεις για το τι θα ακούσουμε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, που πήρε και την πρωτοβουλία να καταθέσει την πρόταση μομφής θα σταθεί ασφαλώς στα επίσημα πια στοιχεία που έχει στα χέρια του και τα οποία αποδεικνύουν ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον υπουργό, Κωστή Χατζηδάκη και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο. Θα προσπαθήσει δε να συνδέσει με αυτές τις υποκλοπές τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, αλλά και να υπενθυμίσει πως στο παρελθόν ο κ. Μητσοτάκης είχε αρνηθεί ότι συνέβησαν.

Οι ομιλητές της αντιπολίτευσης και ασφαλώς ο Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσουν να πείσουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνδέεται με τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ και ήταν ενήμερος πως γίνονταν υποκλοπές σε μέλη της κυβέρνησής του και στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Επίσης, θα υπάρξει πίεση να αντικατασταθεί η εισαγγελέας, κα. Βλάχου που υπέγραψε τις άδειες για να γίνουν οι συγκεκριμένες παρακολουθήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης θα ζητήσουν ακόμα να εξηγηθεί ποιοι ήταν οι λόγοι εθνικής ασφαλείας που μπορεί να δικαιολογούν παρακολουθήσεις υπουργών και στρατιωτικών.

Θα παρελάσουν φυσικά ονόματα και λίστες, ενώ το ΠΑΣΟΚ θα προσπαθήσει να αναδείξει το ρόλο που έπαιξε ο Νίκος Ανδρουλάκης στην αποκάλυψη της υπόθεσης. Άλλωστε, η απουσία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ από τη Βουλή αποδυναμώνει το ρόλο του και πρέπει να βρεθεί τρόπος ώστε να είναι "παρών".

Η γραμμή της κυβέρνησης

Η κυβέρνηση από την άλλη μεριά είναι σαφές πως δεν θέλει καθόλου να μπει στη συγκεκριμένη συζήτηση και θα προσπαθήσει να την αποφύγει όσο μπορεί και να αλλάξει εν μέρει την ατζέντα της διαδικασίας.

Τα κυβερνητικά στελέχη θα δηλώσουν πως ο Πρωθυπουργός δεν είχε γνώση του τι συνέβαινε και θα επιμείνουν ότι οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχει ήδη αναλάβει έχουν επί της ουσίας ρυθμίσει το πλαίσιο της ΕΥΠ, ώστε να μην επαναληφθούν ανάλογα φαινόμενα. Θα επιλέξουν επίσης να αποδομήσουν τον επικεφαλής την ΑΔΑΕ και να του χρεώσουν πολιτική σκοπιμότητα.

Θα αποφύγουν όμως πολλές αναλύσεις για τις παρακολουθήσεις και θα προτιμήσουν ενόψει εκλογών να κάνουν έναν απολογισμό της διακυβέρνησης της ΝΔ και να συγκρίνουν τα πεπραγμένα της με τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Επειδή, όμως, δεν μπορεί να λείπει και η ίντριγκα, οι κυβερνητικοί βουλευτές θα αναφερθούν ασφαλώς πολλάκις και στα Ειδικά Δικαστήρια που "τρέχουν" για Novartis και τηλεοπτικές άδειες.

Τέλος, δεν περιμένουμε διαρροές. Η ΝΔ θα διατηρήσει την πλειοψηφία της, χωρίς να αποκλείονται βεβαίως κάποιες σχετικά... επικριτικές τοποθετήσεις από βουλευτές όπως για παράδειγμα η Όλγα Κεφάλογιάννη. Από την άλλη η αντιπολίτευση αναμένεται σύσωμη να υπερψηφίσει την πρόταση μομφής, κάτι που θυμίζουμε θα γίνει το μεσημέρι της Παρασκευής (27/1). 

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 11:35 - 26 Ιαν 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.