ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πλεύρης: Από τον Μάρτιο το Dentist Pass

16:32 - 31 Ιαν 2023 | Πολιτική
Πλεύρης: Από τον Μάρτιο το Dentist Pass
Για τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Υγείας αναφορικά με την αντιμετώπιση θεμάτων που απασχολούν τον κλάδο, μίλησε σήμερα (31/1) ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, κατά την παρουσίαση στη Βουλή του νομοσχεδίου της κύρωσης της δωρεάς του Ιδρύματος «Σ.Νιάρχος» για την Ψυχική Υγεία και το Dentist Pass.

Πιο συγκεκριμένα, ξεκινώντας από την οδοντιατρική πρόληψη (Dentist Pass), ο Υπουργός, τόνισε ότι το πρόγραμμα θα ξεκινήσει τον Μάρτιο και αφορά περισσότερα από 660.000 παιδιά.

«Είναι η πρώτη φορά, κατά την οποία δίνεται η δυνατότητα οδοντιατρικής κάλυψης για τα παιδιά 6 έως 12 ετών», δήλωσε ο ίδιος, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα, το οποίο αμβλύνει τις ανισότητες και δίνει την ευκαιρία σε όλα τα παιδιά να έχουν οδοντιατρική κάλυψη.

Για τις ελλείψεις φαρμάκων

Μιλώντας για τις ελλείψεις φαρμάκων σημείωσε πως η χώρα μας κινήθηκε πρώτη με μέτρα για την αντιμετώπιση της έλλειψης φαρμάκων: «Ήδη από το καλοκαίρι φροντίσαμε την πλήρη κάλυψη των νοσοκομείων μας σε φάρμακα και τη στήριξη των φθηνών φαρμάκων με πλαφόν στο clawback και κλειστούς προϋπολογισμούς. Παράλληλα με δέσμη μέτρων περιορίσαμε τις ελλείψεις και σήμερα ομαλοποιείται η κατάσταση», ανέφερε.

Σε άλλο σημείο, ο ίδιος πρόσθεσε ότι «όταν η αντιπολίτευση μιλούσε για εγχώριο πρόβλημα ήδη είχαμε κρούσει τον κώδωνα της ύπαρξης παγκόσμιου προβλήματος λόγω ελλείψεων πρώτων υλών και αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης. Σήμερα όλη η ΕΕ παρακολουθεί τα μέτρα που πήραμε. Χθες σε άρθρο του το Politico αναφέρεται σε αυτά τα μέτρα και στην πολλή δύσκολη κατάσταση σε χώρες όπως η Ιταλία, Γερμανία και Γαλλία και αναφέρεται σε χώρες όπως Βέλγιο και Ρουμανία που θεσμοθετούν τα μέτρα μας».

Επιπλέον κίνητρα σε γιατρούς και νοσηλευτές

Όσον αφορά στα οικονομικά κίνητρα για τις μετακινήσεις γιατρών, που προβλέπονται με πρόσφατη τροπολογία τόνισε: «Δίνουμε για κάθε γιατρό που μετακινείται επιπλέον 1.800 ευρώ στον μισθό του και για κάθε νοσηλευτή 1.200 ευρώ», σημειώνοντας ότι αυτό «αποτελεί επιπλέον κίνητρο συνδυαστικά με την αύξηση μισθών των γιατρών».

Σημειώνεται ότι, πλέον, οι γιατροί έχουν μεσοσταθμική αύξηση 10% και οι προσωπικοί γιατροί των κέντρων υγείας άνω των 800 ευρώ τον μήνα. Δίνονται επιπλέον επιδόματα σε αναισθησιολόγους γιατρούς ΕΚΑΒ και γιατρούς ΜΕΘ και τώρα επιπλέον 1.800 ευρώ σε γιατρούς και 1.200 σε νοσηλευτές».

Ο Θάνος Πλεύρης τόνισε ότι με το ήπιο ιδιωτικό έργο δίνεται η δυνατότητα για αύξηση εισοδημάτων και έτσι οι γιατροί του ΕΣΥ θα μπορούν να είναι και προσωπικοί γιατροί, προσθέτοντας πως διασφαλίζεται η μισθοδοσία των εργαζομένων στις ΤΟΜΥ για αλλά τέσσερα έτη.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.