ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σκυλακάκης: Οι επενδυτές να αξιοποιήσουν τα εργαλεία του Ταμείου Ανάκαμψης

22:29 - 15 Φεβ 2023 | Πολιτική
Σκυλακάκης: Οι επενδυτές να αξιοποιήσουν τα εργαλεία του Ταμείου Ανάκαμψης
Ανοιχτή πρόσκληση προς τους επενδυτές να αξιοποιήσουν με γρήγορους ρυθμούς τα εργαλεία του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας απηύθυνε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης σε ειδική εκδήλωση που οργάνωσε το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας στη Λαμία.

Οικονομολόγοι, λογιστές και φοροτεχνικοί που ήταν στο ακροατήριο μαζί με εκπροσώπους των τοπικών φορέων και της αυτοδιοίκησης επισήμαναν την ανάγκη διεύρυνσης των χρηματοδοτικών εργαλείων, ωστόσο όμως ο ίδιος ο κ. Σκυλακάκης στάθηκε ιδιαίτερα στο στενό χρονικό ορίζοντα για την ολοκλήρωση του προγράμματος και όπως χαρακτηριστικά σημείωσε «αυτό μας αναγκάζει να επιταχύνουμε ιδιαίτερα όλες τις ενδιάμεσες ενέργειες είτε αφορούν μεγάλα επενδυτικά σχήματα είτε αφορούν πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι «οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις έχουν κάποια χαρακτηριστικά που ως επενδυτικά εργαλεία δεν τα έχουμε συναντήσει στο παρελθόν». Και επεσήμανε ότι «η απόφαση για την επένδυση λαμβάνεται από την επιχείρηση όταν καταθέτει το πλήρες σχέδιό της, με συνέπεια μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να υπογράψει σύμβαση με την τράπεζα και να πάρει τα χρήματα τα οποία προβλέπει αυτή η σύμβαση».

Ο κ. Σκυλακάκης υποστήριξε πως «το σύνολο των προσκλήσεων έχουν εκδοθεί» και σημείωσε πως «σε ορισμένους τομείς ενδεχομένως να υπάρξει και δεύτερος γύρος καθώς αξιολογείται ότι υπάρχει ζήτηση από επενδυτικές προτάσεις και σχέδια» και ως τέτοιες περιπτώσεις ανέφερε τις επενδύσεις στον αγροτικό, αλλά και στον ενεργειακό τομέα. Σχετικά με την συμπεριφορά του τραπεζών απέναντι σε μικρές επενδύσεις είπε ότι πρέπει να υπάρξουν συζητήσεις μεταξύ των στελεχών των τραπεζών και των τοπικών επιχειρηματιών, να ανταλλαγούν απόψεις και να αναδειχτούν οι καλές πρακτικές, οι οποίες και να εφαρμοστούν.

Επιχειρώντας έναν σύντομο απολογισμό ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχουν εγκριθεί για επιδότηση 440 έργα συνολικού προϋπολογισμού 13,7 δισ. ευρώ, ενώ απαντώντας σε πληθώρα ερωτημάτων έδωσε διευκρινήσεις για τα επόμενα βήματα και τους κύκλους των προσκλήσεων που θα ανοίξουν, αλλά και για τις ευκαιρίες που πιθανόν να παρουσιάζονται για την περιοχή.

Υπογράμμισε ακόμη ότι «το συγκεκριμένο πρόγραμμα λόγω του χαρακτήρα του απαιτεί άμεσες γρήγορες και αποτελεσματικές κινήσεις» και προανήγγειλε μεταρρυθμίσεις που θα αφορούν στην ταχύτητα των επενδύσεων αλλά και την ψηφιοποίηση όλης της διαδικασίας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.