ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το Νιάρχος ακύρωσε τη δωρεά για τρία νοσοκομεία- Αντιδράσεις κομμάτων

19:59 - 16 Φεβ 2023 | Πολιτική
Το Νιάρχος ακύρωσε τη δωρεά για τρία νοσοκομεία- Αντιδράσεις κομμάτων
Ακυρώνεται ο διαγωνισμός για την κατασκευή του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΙΣΝ, του νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής ΙΣΝ, καθώς και του νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης ΙΣΝ, όπως γνωστοποιεί με ανακοίνωσή του το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) .

Σύμφωνα με το Ίδρυμα «όλες οι προσφορές που υποβλήθηκαν την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023 ήταν πολύ υψηλότερες του οικονομικού αντικειμένου της δωρεάς (σε κάποιες περιπτώσεις ως και υπερδιπλάσιες) ακόμα και έχοντας λάβει υπόψη τις πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις (πόλεμος, πληθωρισμός, διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας κ.τ.λ.).»

«Η εξέλιξη αυτή, προς το παρόν, καθιστά την ολοκλήρωση των εν λόγω έργων για τα τρία νέα Νοσοκομεία στο ποιοτικό επίπεδο που έχει οραματιστεί το ΙΣΝ και αξίζει στην Ελλάδα αδύνατη. Παρόλα αυτά, το Ίδρυμα εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα και τυχόν εναλλακτικές λύσεις, και θα επανέλθει με νεότερη ανακοίνωση προσεχώς» προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Όλες οι άλλες δράσεις της διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς συνεχίζονται κανονικά και εκτελούνται εντός χρονοδιαγραμμάτων και προϋπολογισμών».

Ξανθός: Περιμένουμε ενημέρωση από την κυβέρνηση

«Περιμένουμε επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας και κυρίως πολιτική δέσμευση ότι θα προχωρήσουν τα έργα» τονίζει σε δήλωσή του για το θέμα ο βουλευτής και Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Ανδρέας Ξανθός.

Το «κρίσιμο ερώτημα», όπως τονίζει ο κ Ξανθός, στην δήλωσή του είναι «αν αυτό το αδιέξοδο ήταν σε γνώση της κυβέρνησης και αν σκοπεύει, έστω και εκ των υστέρων, να αναλάβει πρωτοβουλία  για την διασφάλιση της υλοποίησης της σύμβασης του ΙΣΝ με το Ελληνικό Δημόσιο στον ευαίσθητο  τομέα της Υγείας».

Ο ίδιος προσθέτει μεταξύ άλλων πως «φαίνεται ότι το μόνο που ενδιέφερε την κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν να αλλάξει το νομικό καθεστώς των νέων νοσοκομείων (από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ) και να «εργαλειοποιήσει» τη δωρεά του ΙΣΝ  για να προωθήσει τη στρατηγική των ΣΔΙΤ στην Υγεία αλλά και για λόγους μικροπολιτικής εκμετάλλευσης στις τοπικές κοινωνίες. Για την πορεία των έργων, την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, τα προβλήματα στις διαγωνιστικές διαδικασίες, κουβέντα».

Το ΠΑΣΟΚ από τη μεριά του κάνει λόγο για "μια άκρως δυσάρεστη εξέλιξη, καθώς η ακύρωση της εν λόγω δωρεάς θα αποστερήσει από τη χώρα μας τρεις άκρως απαραίτητες και σημαντικές δομές υγείας, σε μια εποχή που το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) βρίσκεται στη χειρότερη φάση του και καταρρέει, με ευθύνη της παρούσας κυβέρνησης.

Η κατασκευή των τριών υπερσύγχρονων νοσοκομείων και ιδίως του Παιδιατρικού Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με δεδομένη την ανυπαρξία άλλης δημόσιας παιδιατρικής υγειονομικής δομής σε ολόκληρη τη Β. Ελλάδα, θα ήταν μια σημαντική προσφορά στην ελληνική κοινωνία και θα συνέβαλε αποφασιστικά στην αναβάθμιση του χώρου της υγείας".

"Η κυβέρνηση οφείλει να καταβάλει κάθε προσπάθεια, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε να εξεταστεί κάθε δυνατότητα υλοποίησης της δωρεάς, η οποία θα καλύψει σημαντικά κενά του συστήματος υγείας που προκύπτουν από την ελλιπή κρατική χρηματοδότηση", συνεχίζει το ΠΑΣΟΚ και καταλήγει:

"Επιπροσθέτως, ζητάμε από τον Υπουργό Υγείας να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ώστε να παρέχει πλήρη ενημέρωση στα μέλη της σε σχέση με τις εξελίξεις στην υπόθεση της προαναφερόμενης δωρεάς του Ιδρύματος Σ. Νιάρχος προς το Ελληνικό Δημόσιο".

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.